przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:686/934)

Botwinka pasteryzowana z koperkiem na zimę 398

łyżki octu Sposób wykonania: 1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać. 2. Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku. 4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować

Kuchnia domowa Ani
Bezglutenowe placuszki z truskawkami 158

prawie całe pół łyżeczki soli dwie łyżki cukru brązowego dwie łyżki oleju Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się gęste ciasto. Dobrze je odstawić na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny do lodówki. Smażymy na bardzo małym ogniu, wcześniej smarując patelnie pędzelkiem zamoczonym delikatnie w oleju. Do smażących się placuszków

ladykitchen
Rolada kasztanowa 110

pieca. Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny ale jednocześnie odpowiednio zwarty by nie "wyjechał" z rolady po zawinięciu. Gdy już się z tym wszystkim uporamy otrzymujemy ciasto, które cieszy podniebienie i jest prawdziwą ozdobą stołu. Uwaga: roladę kroimy baaardzo ostrym nożem maczając go w szklance z wrzątkiem

Milion Smaków
Pełnoziarniste wegańskie gofry 139

kokosowego półtora łyżeczki proszku do pieczenia 1 banan szczypta soli łyżka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru półtora kubka mleka sojowego Przygotowanie: Zblendować banana, dodać wszystkie składniki. Dać odpocząć cieście około 15 minut i piec gofry

greenscarf
Racuchy drożdżowe 178

jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu. Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem lub podawać według uznania

Kuchcik gotuje
TRUSKAWKOWO-WANILIOWA ZEBRA NA ZIMNO 8712

masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa waniliowa W ¾ szklanki gorącej wody  rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe składniki masy serowej

RAROSSA
Dżem z truskawek z dodatkiem rabarbaru z nutką mięty 177

Pyszny, aromatyczny dżem/konfitura, z truskawek i rabarbaru z miętą.   Doskonały dodatek do mącznych potraw, ciast, deserów, naleśników, lub po prostu do pieczywa:) Uwielbiany nie tylko przez dzieci;)  Polecam takie słoiki są estetyczne i trwałe  KLIK   1,60 kg truskawek  0,40 kg rabarbaru  2-3 gałązki mięty ogrodowej

Takie tam pichcenie
Burger ziemniaczany z komosą ryżową 127

rozgniatamy. 6. Wystudzoną komosę ryżową mieszamy razem z ziemniakami oraz przysmażonym czosnkiem i marchewką. Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, koperek, odrobinę oliwy i mąki ziemniaczaną i kukurydzianą (dosypujemy stopniowo, aż ciasto nie będzie bardzo mokre). 7. Formujemy burgery i smażymy na patelni. 8. Podgrzewamy bułkę, dodajemy sosy wedle upodobania, dodajemy sałatę i rukolę do smaku oraz upieczone wcześniej cukinię i cebulę

Bananowe Pole
Deser truskawkowy z ricottą 190

przyniosła do domu cały kosz pięknych, świeżutkich truskawek zerwanych prosto z krzaczka. A że wszyscy uwielbiamy, te małe czerwone słodkości, powstało z nich kilka pysznych dań. Będą desery, koktajle, ciasta... pomysłów jak zawsze miałam sporo. Na początek zapraszam Was na prosty, ale jakże smaczny deser truskawkowy z ricottą. Mi od razu poprawił humor. Spróbujcie. ... prosty, ale jakże smaczny i apetycznie

Słodkie okruszki
Zupa grzybowa z wronimi uszami ( lejkowcami dętymi ) i lanymi kluseczkami 177

pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem zagotować. Grzyby mają być lekko chrupiące. Na wrzącą zupę wlać delikatnie ciasto na kluski cały czas mieszając. Gotować około 2 minut. Gotowe :) Na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Przepis na kluski lane w kolejnym poście. Czekam na wasze komentarze

Jemy Pijemy
Kluski lane mojej mamy 134

zupę, cały czas mieszając. W tym przypadku wlewałam je na zupę grzybową. Będą gotowe jak wypłyną na powierzchnię, po około 1-2 minutach. Prawda, że proste ? Zapomniałabym ! Dla ułatwienia ciasto można lać przez #durszlak

Jemy Pijemy
Krupczatkowe naleśniki w pięć minut 198

jajka 3 łyżki oleju szczypta soli 1 łyżka cukru ( jeśli mają być na słodko ) Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Smażyć na rozgrzanej patelni bez użycia oleju ( jest już w cieście ). Ze smażeniem zajęło

Jemy Pijemy
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 242

chilli z cukrem. W Surat Thani  Pad Thai dla 5 osób z krewetkami tygrysimi. Singa :) Tom Yum  Pani kucharka przygotowuje pyszne mini krewetki z tartą cukinią w cieście naleśnikowym,  Wrzucone na głęboki olej... Bardzo smaczne i chrupiące. Usmażone w pancerzach. Dzień bez zdrowego kokosa to dzień stracony :) w moje kolejne urodziny mogłam sobie pogrillować ;) swoje ulubione owoce

Jemy Pijemy
Oponki 104

pszennej 30 dag sera białego 2 żółtka 1 łyżeczka sody 3 łyżki cukru szczypta soli pół kostki margaryny (ok 125g) 2-3 łyżki śmietany olej do smażenia Wykonanie: Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1 cm-1,5 cm.  Wycinać szklanką krążki, a w tych krążkach dziurki np. kieliszkiem. Smażyć na oleju. Oponki najlepsze są tego samego dnia. Najlepiej

Mania Wypiekania