ricottę i dodaję po łyżce połowę z rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Gotowy krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich. Na gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową. Smacznego, Klaudia
Mango Papajajuż grudek dodajemy resztę maślanki i mieszamy jeszcze raz. Na koniec dodajemy garść dropsów czekoladowych i mieszamy. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy po jednej łyżce ciasta naleśnikowego, smażymy z obydwu stron. Gotowe naleśniki podajemy z polewą czekoladową i świeżymi owocami. Do przygotowania polewy potrzebna będzie gorąca śmietana kremówka – zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę i odstawiamy
CiastkozercyDziś otrzymałam przepyszną niespodziankę od cukierni Miód i Wanilia Podarunkiem okazała się tarta truskawkowa - niebo w gębie! Pyszne, lekkie ciasto z galaretką i słodkimi owocami przypomniało nam lato w ten już jesienny chłodniejszy wieczór. W czasach gdzie dominują wszelkiego rodzaju fast foody dobrze jest się rozsmakować w domowych specjałach, wypiekach powstałych na bazie tradycyjnych receptur dlatego jako stała bywalczyni Miód
upichconakolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki albo ptysie [ klik ] Ja wybrałam eklerki bardzo proste ale jakże smakowite. Do dekoracji użyłam płatków róż które cudnie aromatyzowały deser. Zapraszam serdecznie na pyszny deser. Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanieherbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z puree z dyni, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie
Emcia Pichcijakiegoś czasu chodziło mi po głowie przygotowanie tortu 3D, to zabrałam się dzisiaj do dzieła. Poniżej znajdziecie instrukcję (ze zdjęciami) wykonania tylko dekoracji. Nie podaję przepisu na ciasto, bo do dekoracji nada się niemal każdy tort. Ten mój był czekoladowy. Najlepiej lepi się czekolada już zastygająca. M&m'sy można zastąpić innymi, lżejszymi drażami. A może i Waszym
Przepisy Aleksandryakcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem organizatorki wybrały przepis z bloga Smakołyki Bereniki na drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem. W sam raz na weekendowy podwieczorek. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 2 jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata
Pasja SmakuKolejny wypiek, który był już dawno do zrealizowania, ale ciągle odkładałam go na potem. Teraz nadszedł czas śliwek, więc wyboru nie było, mus było zrobić ciasto, które tak zachwalała Karolina . I nie żałuję, bo było pyszne. Jedyne czego żałuję, to że śliwki pokroiłam na połówki, a nie w plasterki jak u autorki , bo dzięki temu wyglądałoby ładniej. Ale tym razem
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasteczka! 3 składniki wymieszać i po wszystkim, a efekt rewelacyjny! Składniki: 25 dag twarogu 25 dag mąki 25 dag margaryny 1 słoiczek dżemu lub konfitury Wykonanie: Połączyć składniki, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, rozwałkować na grubość 1 cm. Następnie wykrawać szklanką kółka , robić palcem wgłębienia i wypełniać dżemem lub konfiturą. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego
Tradycyjna Kuchnia250g serka śmietankowego typu Philadelphia * tabliczka czekolady karmelowej * ewentualnie mięta do dekoracji Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić na pół godziny do lodówki. Wysypać dno ciastek borówkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, serki wymieszać z czekoladą - można całość dosłodzić.Masę przełożyć na borówki, odstawić
Magiczne Życie Martynich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy. Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Gotowym ciastem wylepiamy wierzch. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna
Podróż w kulinariamieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego
Podróż w kulinariaproszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżeczka wanilii Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre. Wymieszać składniki w obydwu miskach i do suchych dodać mokre. Ciasto ponakładać do foremek, upiec w temperaturze 200 st. 25 min. KREM 1 serek mascarpone 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka kakao
harrisaznalazłam w pobliskim warzywniaku rabarbar, trochę się zdziwiłam, ponieważ kojarzy mi się on z pełnią lata. Uwielbiam połączenie kruchego, maślanego ciasta i kwaskowatego rabarbaru. Odrobina chrupiącej kruszonki dopełnia smaku. Składniki (na formę o średnicy 26cm.) -125 g masła -2 szklanki mąki przennej (ok. 300g.) -125 g cukru kryształ -5g cukry waniliowego -łyżeczka proszku
Smakuj życie!Placek dyniowo - jabłkowy Cóż to za jesień bez placka dyniowego...Nie wyobrażam sobie...Mamy dopiero wrzesień, a dynia na dobre rozpanoszyła się w mojej kuchni. A
na moim stole...