przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:493/934)

Sałatka jarzynowa z kaszą gryczaną 235

Niby sałatka jakich wiele, a jednak coś innego. Kolorowa i bogata w witaminy, do tego te przenikające się smaki. Polecamy kolejny z pomysłów Mamy Stasi. 1

Ania i Marcin gotują
PIERÓG BIŁGORAJSKI 213

samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy(...)Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym daniem, które z uwagi na swoje składniki jest on automatycznie prostym i smacznym daniem wegetariańskim, chociaż staropolscy protoplaści pieroga

Ciastka - domowe słodkości
Szaszłyki z karkówki 159

Atrakcyjne, mięsne danie z czerwoną papryką, któż nie lubi szaszłyków, można je podać z frytkami, do tego surówkę i danie gotowe! Składniki: 1 kg karkówki 2

kgwjanczewo
jabłkowe racuchy 176

pokroić je w plastry, grubości pół centymetra.  Rozgrzać  patelnię ( najlepiej teflonową), dodać na nią odrobinę oleju, a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem. Krążki jabłek zanurzyć w cieście ( jeżeli ciasto jest za gęste, to należy do niego dodać odrobinę wody) i smażyć je na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron aż  lekko zbrązowieją. Usmażone placki przełożyć

Miód i pieprz
Sałatka Reni 190

Sałatki z makaronem mają tę zaletę, że są bardzo pożywne, mogą stanowić nawet samodzielne danie, zawsze pięknie na stole wyglądają i zawsze dobrze smakują, choćby ta

kgwjanczewo
Paluchy Wiedźminy 191

czasie ponawiamy czynność i obieramy migdały z łupin). Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Całość dokładnie miksujemy. Z powstałego ciasta zagniatamy kulę i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Z ciasta formujemy paluszki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem naznaczamy poziome kreski, które smarujemy przecierem pomidorowym

paapilotkaa
Zupa dyniowa z pierożkami 216

przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić. Z mąki wody , soli i oleju zagnieść ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Ciasto cienko wałkować, wykrawać spore krążki ok 10 cm średnicy. Nadziewać mięsem sklejać i ugotować w osolonym wrzątku. Dynię pokroić , wrzucić

Gotowanie jest łatwe
moje naleśniki z twarogiem i wiśniowym powidłem 215

jogurtu naturalnego powidła wiśniowe kilka kropel oleju co i jak po kolei Jaja mieszamy, trzepaczką lub widelcem z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię

Kuchnia Babci Basi
Muffinki gruszkowo-imbirowe 170

pieczenia) wsypać do jednej miski. W drugim naczyniu wymieszać ze sobą składniki mokre (olej, jogurt i jajka). Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać za pomocą łyżki na jednolite ciasto. Na końcu dodać starty imbir oraz gruszkę i ponownie wymieszać. Ciasto nakładać za pomocą łyżeczki do papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

My simple kitchen
Eger - miasto winem płynące 197

wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek bardziej zwarte (pewnie dlatego, że pierożki te były smażone na głębokim oleju). Czas na wieczorne wyjście do winnic czyli do Doliny Pięknej Panny. Standardowo rozpoczynam(...)uwadze to, że lampka wina w takim miejscu kosztuje 1,5-2 zł, to każdy drobniak się liczy... W niektórych, lepiej zaopatrzonych miejscach, można kupić placuszki wyrabiane z ciasta podobnego do tego, z którego robi się langosz. Doskonała przekąska do wina. Dla miłośników chlapania się w wodzie Eger ma do zaproponowania baseny, termy itd. - w samym centrum maista. Tam znajduje

Right Behind The Kitchen
Zazie Bistro - Chapeau bas 173

winie z czosnkiem - delikatne mięso ślimaków, masło i wino... znakomite połączenie, no i sałata oblana świetnym vinegretem Klasyka - francuska zupa cebulowa, niezwykle esencjonalna Mój faworyt - przegrzebki w maśle na cieście francuskim z kaszanką i musem jabłkowym. Przyznaję, że cholernie trudno spotkać restaurację serwującą przegrzebki. A jak smakują? Jakby wyciągnąć aromat z najświeższych owoców morza - delikatny, wręcz zmysłowy - zamknąć(...)Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi. Ciasto francuskie nadzwyczaj kruche, leciutkie, lody dobrej jakości no i miła niespodzianka - pod lodami są jabłka obtoczone cynamonem. W oczekiwaniu na deser przechadzka po lokalu. Wchodząc do restauracji mamy niewielką

Right Behind The Kitchen
Trójmiasto po trosze - Gdańsk 180

wysuszony w środku… Największą porażką okazały się pierogi z mięsem. O i ile można  w ogóle nazwać to danie pierogami z mięsem, to chyba pokusiłbym się o nazwę: ciasto do pierogów i ups, niechcący maznąłem papką mięsną w środku. Ciasto strasznie twarde, tradycyjnie niedosolone, mięso bez smaku mięsa. Na deser wysoki rachunek w stosunku do jakości i ilości. Jedyny

Right Behind The Kitchen
Maślane bułeczki z przepisu Tomka Jakubiaka 1114

cukru. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj małe bułeczki. Oprusz je maką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut. Zobacz także filmik jak Tomek(...)można uchylić drzwiczki jeśli jest za gorąco). "4 szklanki mąki"- u mnie wyszło to ok. 400 g. Ale pamiętajmy, żeby nie trzymać się ściśle tych miar. Ważniejsze jest aby ciasto przestało odchodzić od rąk. Autor podaje także aby posmarować wyrośnięte bułeczki rozbełtanym białkiem. Ja użyłem całego jajka. Zwróćcie uwagę, że po posmarowaniu płynem delikatne, wyrośnięte i puszyste bułeczki, surowe jeszcze

Right Behind The Kitchen
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 217

drugiej osobie Jest też dość łatwe w przygotowaniu, z tym że warto skorzystać z jakiegoś narzędzia wspomagającego nadziewanie rurek cannelloni farszem – np. urządzenia z tłoczkiem używanego do dekorowania ciast. Oczywiście zawsze można użyć łyżeczki i palców, ale umówmy się, że to akurat jest średnio wygodne rozwiązanie. Jak przy każdym przepisie na cannelloni spierać mogą się zwolennicy i przeciwnicy jego wstępnego(...)sosu wylewamy na dno brytfanny o rozmiarze z grubsza odpowiadającym ilości użytego cannelloni. Suche rurki cannelloni nadziewamy farszem serowo-szpinakowym. Warto wspomóc się w tym np. narzędziem do dekorowania ciast. Nadziany makaron układamy w jednej warstwie w sosie na dnie brytfanny; dość ściśle, ale z niewielką przerwą między rurkami. Zawartość brytfanny przykrywamy starannie resztą sosu, a samo naczynie zamykamy wieczkiem

Kulinarna Pokusa
Dyniowe bułeczki ptysiowe 149

Delikatne, rozpływające się w ustach bułeczki dyniowe z ciasta ptysiowego. Poza pięknym kolorem świetnie też smakują. Pasują zarówno do słodkich dodatków jak i do wytrawnych. A jak ktoś woli można je wsunąć bez dodatków :) 100 ml wody 100 ml mleka 200 g puree z dyni 80 g masła 250 g mąki 4 jajka szczypta soli Masło z wodą i szczyptą(...)soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku. Dodajemy puree z dyni i mieszamy. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni

Mienta blog