przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:498/934)

Jesienna sałatka 216

Za oknem  przeplata się pogoda jesienna na zmianę z letnią więc jest czarująco. A dzisiaj propozycja ulubionej sałatki mojej mamy, może nie do

Niezły Młynek
Raspberry hibiscus cake 161

mistrzynią pieczenia tortów, jednak ważna okazja zmobilizowała mnie do spróbowania. Nie oczekiwałam aż tylu pochwał a jednak. Moja próba okazała się sukcesem i chyba wreszcie polubię się z pieczeniem ciast i tortów. Torty to taki typ słodkości, który przede wszystkim ma cieszyć oko. Mi zależało przede wszystkim na smaku, gdyż nie jestem najlepsza w zdobieniu deserów. Różowy hibiskusowy krem podbił(...)kakao przesiewamy i dodajemy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszając całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz) i przekładamy do niej ciasto. Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika i upuszczamy ją z 40 cm na podłogę lub blat. Odstawiamy

Mango Papaja
Sałatka z sałatą rzymską 182

Efektowna surówka, zaletą jej są walory smakowe, a co najważniejsze jest wartościowa w składniki odżywcze, tego efektu dopełniają użyte ziarna lnu, niepozorne, a tak polecane ostatnio

kgwjanczewo
.1106. do góry nogami 164

odwracane ciasto dyniowe z mąki kokosowej ze śliwkami i domowym masłem orzechowym~ Jeśli kiedykolwiek robiliscie tzw. odwracane wypieki, wiecie że ich wierzch, mimo że jest pyszny, nie wygląda pieknie... :D Dlatego ja zakryłam go słuszną ilością domowego masła orzechowego ♥ Idealne połączenie...A teraz idę do szkoły na kontynuację wczorajszego kursu cukierniczego. Wczoraj było trochę nudno, jeśli mam być szczera(...)było dopiero wprowadzenie, a dzisiaj zaczynamy już właściwą część i dodatkowo mamy pierwsze zajęcia praktyczne. Jako że są to pierwsze zajęcia praktyczne sami mogliśmy wybrać wypieki - moja grupa robi ciasto marchewkowe i szarlotkę z budyniem :3 Miłego weekendu! ♥♥♥ ask.fm // instagram

breakfast of dreams
Muffinki szarlotkowe 132

Kolejna propozycja na smaczne muffinki. Muffinki szarlotkowe, czyli typowo jesienne, z jabłkami, cynamonem, kardamonem i kubkiem ciepłego mleka. Ta wersja ciasta nie jest dla alergików, gdyż zawiera mleko i całe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka(...)suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Drożdżowki zawijane 194

masło, roztrzepane jajka i mąkę.Zagnieść ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Przygotować foremki na tartaletki, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować, posmarować dżemem i zwinąć roladę.Pokroić na 1-1,5 cm kawałki i ustawiać w przygotowanych foremkach. Odstawić na pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik(...)stopni.Kiedy ciasto podrośnie, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 175

koniec dodajemy żółtko i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy resztę mleka i dodajemy masę drożdżową. Ugniatamy na kulę. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni, miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i wkładamy do nagrzanego pieca na 25 min. Składniki na kruszonkę ugniatamy. Następnie zagniatamy ciasto i formujemy kulki, możemy wkładać je do papilotek lub na zwykłej blaszce jedna

Pelusiowa Kuchnia
Puree z dynii Hokkaido - wytrawnie i na słodko 184

Przygotowanie puree z dynii nie nastręcza wiele trudności. Warto zrobić je w trochę większej ilości, by później wykorzystać do przygotowywania zup, past do chleba, klusek, deserów i ciast. W lodówce można je przechowywać przez dobre kilka dni i sukcesywnie zużywać do zaplanowanych dań. Nie zamrażam i nie wekuję puree z dynii, ponieważ nie mam własnej dynii z ogródka, a jest(...)mocno pomarańczową skórką - jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ jest szczególna zaletą, gdy puree ma zostać wykorzystane jako dodatek do ciast i wypieków drożdżowych, czy farszu do pierogów. Składniki: około 1kg dynii na 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika sól, olej, rozmaryn - przyprawy do dyni na wytrawnie laska cynamonu, anyż gwiaździsty - przyprawy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik krówkowy 560

dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy formę (tortownicę lub blaszkę około 25x35cm).  2. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. 3. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. 4. Sernik

Szefowa kuchni
Mule w sosie pomidorowym na winie 197

Kolejna świetna odsłona owoców morza. Ta wersja zachwyci chyba zakochanych, na romantyczna kolację jak znalazł. Jako dodatek wystarczą świece, białe wino i i chrupiące pieczywo czosnkowe

Niezły Młynek
Sos borowikowy z purre ziemniaczano-groszkowym 153

Wspaniały smak grzybów, a na dodatek smak borowików! Korzystajmy z ich tegorocznego urodzaju i wkomponujmy je w codzienne dania, a poniżej nasza propozycja: Składniki: 6 do

kgwjanczewo
Zupa krem z dyni z marchewką i imbirem 216

Sezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono

Oryginalny smak
Musztardowe kluski z dziurką. 157

kostke. Podsmazyc na złoty kolor. Ziemniaki obrac, zetrzeć  na terce lub przepuscic przez maszynke, dodac mąke,kasze, jajko i musztarde. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Zagniesc gładkie ciasto. Rece oprószyc mąka i urywac po kawałku ciasta z któego formowac kulki wielkosci orzecha włoskiego. Kulke lekko spłaszczyc i w środku zrobić lekkie wgłębienie. Wode zagotowac z solą

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa dyniowa z zacierką 143

jajko 1 ½ litra mleka sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Dynię obrać, zalać 2 szklankami wody, ugotować, odcedzić i przetrzeć. Z maki, jajka i szczypty soli zagnieść twarde ciasto. Następnie ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugotować w wrzącym mleku. Połączyć z dynią, doprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Misiowe bułeczki ze śliwką 198

skrobią. Wymieszać. Odstawić na bok. Krok 2 Wsypać do miski mąkę, wlać rozpuszczone masło i wbić jajko i żółtka. Dodać sól. Na koniec wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nie mniej niż 10 minut. Krok 3 Podzielić ciasto na 12 kulek. Każdą uformować w rękach na placek. Ułożyć na środku po 1,5 śliwki

CoolinarniePL