delikatnie mieszać łyżką, dodać kolejną łyżkę mąki, delikatnie mieszać i tak aż do wyczerpania mąki. Kolejno jak największą blaszkę (najlepiej tę załączoną do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i równomiernie rozporwadzić po całości. Piec biszkopt w temp. 160C przez ok. 15-20 minut. Do garnka wlać 600ml mleka, zwykły cukier, cukier wanilinowy, miód i obie mąki(...)cienkie blaty. Masę mleczną wyłożyć na spód biszkoptu , wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu. Lekko docisnąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po schłodzeniu pociąć ciasto na prostokątne batoniki. Smacznego! The post Mleczna kanapka – domowy batonik Kinder appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesmakują ze szklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Składniki: 170g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki kakao 1 opak. cukru wanilinowego 150g brązowego(...)brązowym cukrem i wanilinowym. Dodać jajko, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo mąkę, dalej miksując. Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystko dorzucić do masy i wymieszać łyżką lub wyrobić ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować 15 kulek na ciasteczka, spłaszczyć je i wyłożyć na blaszce. Ciasteczka czekoladowe z orzechami piec w temp
Kulinarne Przebojeciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę, cukier, szczyptę soli, jajko, olej i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie: w malakserze(...)zmielić twaróg, dodać żółtko, cukier i ekstrakt waniliowy. Chwilę miksować do połączenia składników. Na koniec wmieszać delikatnie borówki. Wyrośnięte ciasto przełożyć na matę silikonową/ stolnicę posypaną mąką, rozwałkować i podzielić na kilkanaście równych części (u mnie 13). Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 1 czubatą łyżkę nadzienia. Starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać
Domowa Cookierenka Agipysznymi bułeczkami. Te cynamonowe jabłkowe bułeczki są podobne kształtem do muffinów bo piecze się je w formie muffinkowej. Jeśli ktoś takiej nie ma może kawałki naszykowanego ciasta rozłożyć po prostu na blasze. Ale polecam taką formę jednak kupić bo wierzcie mi, że się przydaje do pieczenia smakowitych muffinów a także np. małych śniadaniowych zapiekanek jajecznych . Dość gadania bo pora zagniatać(...)ciasto i ścierać jabłka. Jestem pewna, że już podczas pieczenia będzie Wam ciekła ślinka ponieważ bułeczki cudownie pachną. Ciężko doczekać się kiedy ostygną na tyle żeby można było wreszcie je zjeść, ale cierpliwi dostaną nagrodę w postaci cudownego smaku. Obiecuję! Przepis na te smakołyki zaczerpnęliśmy z bloga Bereniki ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMniami dzisiaj bardzo sycący obiad bezmięsny. Takie obiady są bardzo rzadko w moim domu, a szkoda, bo na prawdę jest pyszny. Oczywiście można taki gulasz przygotować
Niezły MłynekWczoraj był Dzień Chłopaka i z tej okazji upiekłam coś słodkiego chłopakom z domu (czyt. tacie i bratu). Ciasto to jest bardzo proste i łatwe w zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;) Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu -> Biszkopt Krem: kostka miękkiego masła
Motylkowa KuchniaCiasto Składniki: 250 ml wody 250 ml mleka 3,2% 250 g masła szczypta soli 275 g mąki pszennej 7 jajek Wykonanie Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia(...)Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy ciasto do rękawa i wyciskamy podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery
w mojej kuchnicukrem, dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki tortowej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, wanilię, sól, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 2 części. Każdą część
Maminek kulinarnysię Wam przybliżyć właściwości wybranych produktów. Na pierwszy ogień poszła mąka kokosowa. Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki. Czym się wyróżnia? Charakteryzuje(...)inne mąki, o mniej zawartości włókna pokarmowego. O czym należy pamiętać, używając mąki kokosowej? Przede wszystkim jest tą mąka bez glutenu - zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka pszenna, ciasto nie będzie tak plastyczne, a ciastka z jej użyciem mogą pękać. Czasem trzeba się nieźle nakombinować, żeby dojść do perfekcji (ale warto!). Dodatkowo jest bardziej chłonna (ze względu na błonnik
Powiedz dietom nieSałatka z pieczonym kalafiorem, suszonymi daktylami, rodzynkami, uprażonymi migdałami i miętą. Całość polana sosem jogurtowo-szafranowym. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był program MasterChef Australia, w
Oryginalny smakśmietanę i wbić jajka. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Śliwki przekroić na pół, pozbawić pestek i ponownie przeciąć na pół (tworząc ćwiartki). Przygotowane owoce dodać do ciasta. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Nakładać po 2 łyżki ciasta do jednej papilotki. Piec około 25-30 minut w 180°C . Upieczone muffinki przełożyć na kratkę
Ugotowaćsmażenia Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (ważne jest by była naprawdę dobrze nagrzana), smarujemy olejem(...)małą chochelką wlewamy niewielką porcję ciasta, pamiętając o tym, że mają być one cieniutkie. Gdy naleśnik się już z wierzchu zetnie, a od spodu lekko zarumieni, przewracamy na drugą stronę, a po chwili zdejmujemy z patelni (nie wysmażamy ich, mają być mięciutkie). NADZIENIE: 500 g ugotowanych ziemniaków 500 g świeżego twarogu 2 cebule obrane i pokrojone w drobną kostkę
Rozpustne gotowanieKopiec kreta powstał specjalnie dla Męża z okazji Dnia Chłopaka. Generalnie nie obchodzimy takich dni, no i to właśnie była doskonała okazja żeby zrobić niespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu , brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej. Biszkopt czekoladowy (przepis tutaj ) Masa śmietankowa: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny(...)dokładnie. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę i również wymieszać. Masę wyłożyć na brzoskwinie w miarę szybko, bo żelatyna będzie zastygać. Uformować z masy górkę (kopiec). Na wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Kopiec kreta przechowywać w lodówce. Smacznego! Tutaj jeszcze przed pokrojeniem Przekrój ciastka - brzoskwinie z boku się schowały :) Posypka na wierzchu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemargaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] słodki dżem lub marmolada szczypta soli cukier puder do posypania Margarynę wymieszać z mąką i szczyptą soli, piwem i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na trzy godziny. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykrawać ciasteczka.Układać na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego
Moje domowe kucharzeniejednolitej masy. Odstawiamy na 10 minut. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto, osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy polane płynnym
Wanilia i Kardamon