przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:233/934)

MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 582

Ciasto, które kiedyś dość często gościło na naszym stole. Ostatnio zapomniane, dzisiaj powróciło w troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko różne przepisy i znalazłam taki , który był najbardziej zbliżony do tego , który sama robiłam. Ciasto jest pyszne, wilgotne,(dodatkowo  bezmączne a więc bezglutenowe), idealne dla wielbicieli wilgotnych makowych  ciast. W pośpiechu nawet(...)zauważyłam iż składniki są na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm , wyszedł troszkę niższy, dodatkowo trochę pokombinowałam ze składnikami bowiem nie wszystkie produkty miałam pod ręką ale wyszedł idealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-)Składniki:- 200g maku mielonego- 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g)- 125g masła- 5 jaj- 4 łyżki kaszy jaglanej

Smaczne Zdrowe
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 178

migdałami, mmmmmm.... Poezja.Za pierwszym razem przygotowywałam je na dwa sposoby: w formie dropsów    (z wałeczka) i wykrawanych serduszek, za drugim już tylko wycinałam foremkami (serca, kwiatki). Ciasta nawet nie trzeba schładzać, idealnie się z niego wykrawa.Polecam , są baaaardzo smaczne. Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami.Składniki:- 310g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 120g mąki ziemniaczanej(...)łyżka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)W misie miksera umieścić mąki, dodać jajko, esencję waniliową, ksylitol oraz pokrojone na małe kawałki masło i zagnieść kruche ciasto.Można również zagnieść ciasto ręcznie, wówczas musimy to robić dość szybko, by ciasto nam się zbytnio nie ogrzało. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie możemy je schłodzić kilka minut w lodówce. Moje było zimne

Smaczne Zdrowe
Marchewkowiec 163

drugie moje ciasto marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza(...)olejem.Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany:• 250 g serka mascarpone• 250 ml śmietany 36%• 3 łyżki cukru pudru

Mia Cucina Sofieta
1. Jesień na talerzu! 172

możliwość rozpoczęcia gotowania dla Was. Mamy sporą ilość gotowych materiałów, więc na pewno każdego dnia oczekiwanie na kolejny wpis będzie tego warte. Przepisy na potrawy słone, obiadowe, desery, ciasta, przetwory i wiele innych, nic nas nie ogranicza (cóż... może czasem dostępność produktów i pieniądze ;)) uwieńczone mnóstwem zdjęć. Ale do rzeczy!Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość(...)potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju

Symfonia Smaków
Pierniczki 130

roku z czystym sumieniem moge wziasc udzial w Festiwalu pierniczkow, poniewaz przygotowania do niego zaczelam odpowiednio wczesnie.Rok temu zrobilam pierniki, ktorych ciasto nie wymaga wczesniejszego lezakowania w lodowce. Tym razem chcialam wykorzystac taki przepis, w ktorym ciasto musi dojrzewac odpowiednio dlugo, by potem pierniczki byly naprawde wysmienite. Troche czasu mi zajelo zanim znalazlam przepis dla mnie odpowiedni. A trafilam(...)Jednak obserwujac mojego Meza i Coreczke moge sie domyslac, ze sa naprawde smaczne.Ja moge tylko powiedziec, ze jeszcze przed upieczeniem pierniczki sa niesamowicie dobre. Przez caly ten czas kiedy ciasto dojrzewalo w mojej lodowce prawie codziennie podjadalam z niego odbrobine. Moj Maz martwil sie nawet, ze za chwile nie bedzie z czego tych piernikow piec. Jego troska okazala sie daremna

Przysmaki Karolki
Slodka wspolpraca... 170

tylko pomarzyc.Ale wracajac do tematu, dziecie w domu caly dzien, pogoda niesprzyjajaca spacerom, cos trzeba wiec zorganizowac ciekawego. Na szybko poszukalam w moich zapiskach jakiegos przepisu na ciasteczka, zagniotlam ciasto i po godzinie przystapilysmy do dziela.Viki miala bardzo wiele radosci z takiego spedzania czasu. Za kazdym razem gdy zabieram sie za ciasta czy inne wypieki, Ona dzielnie mi asystuje. Wiedzialam(...)wiec, ze to zajecie w sam raz dla Niej.Nasza wczorajasza wspolpraca byla bardzo udana, ja walkowalam, Viki wycinala z ciasta kwiatuszki i serduszka. W miedzy czasie podjadala ciasto, ktore swoja droga bylo bardzo dobre, mocno migdalowe.Ciasteczka zas wyszly nam smaczne, bardzo chrupiace.Ciasteczka migdaloweskladniki: 250g maki 30g mielonych migdalow 100g cukru szczypta soli cukier waniliowy 2 jajka 3 krople aromatu migdalowego

Przysmaki Karolki
Murzynek po polsku 149

znam jeszcze z mojego rodzinnego domu. Do nich wracam dosc czesto. Wertuje spisane kiedys na kartkach przepisy, przywoluje w pamieci smaki i zwiazane z nimi wspomnienia. Kazde z tych ciast ma swoja historie. Pamietam gdy razem z Mama pierwszy raz pieklysmy moje dzisiejsze ciasto. Nie wiemy dokladnie czy to za sprawa zbyt duzego gazu, czy moze zlej ilosci sody, nasz(...)murzynek w czasie pieczenia wymknal sie spod kontroli i wyciekal nam z blachy, ktora nagle okazala sie dla niego zbyt ciasna. Mimo tego ciasto okazalo sie hitem popoludniowej kawy. Pulchne, lekko wilgotne w srodku, po prostu pyszne.Murzynek na musieskladniki: 1 kostka margaryny (250g) 4 jajka 1,5 szklanki maki 2 szklanki cukru - ja zawsze daje mniej 2 szklanki przecieru jablkowego

Przysmaki Karolki
Tarta cytrynowa 182

zachecic kogos do upieczenia takiej tarty, ale mysle , ze mimo to warto ja zrobic. Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowaskladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej(...)okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie:Make mieszamy z cukrem i sola. Dodajemy miekkie maslo pokrojone na kawaleczki i opuszkami palcow laczymy skladniki. Dodajemy wode i szybko zagniatamy ciasto. Gdy jest taka koniecznosc dodajemy wiecej wody lub maki.Ciasto owijamy w folie spozywcza i odkladamy do lodowki na 1 godzine.Make ziemniaczana rozrabiamy w 3 lyzkach wody.Jajka ubijamy z cukrem

Przysmaki Karolki
Mazurki do swieconki 192

poczatku widze oczyma wyobrazni koncowy efekt. Czasem jednak inspiracji poszukuje znacznie dluzej. Tak bylo wlasnie tym razem, a ostatecznym natchnieniem staly sie bozonarodzeniowe kostki domino.Zamienilam wiec tradycyjne kruche ciasto na pyszny makaronikowy spod, ktory ma byc odpowienikiem piernikowej podstawy domino. Galaretke zas zastapilam lekko kwaskowa konfitura z wisni, na ktora nalozylam cieniutka warstwe marcepanu. Calosc pokrylam gorzka czekolada i ozdobilam(...)migdalami nawiazujac do migdalowej podstawy mazurka. Mam nadzieje, ze wszystkim obdarowanym beda smakowac :-)Mazurek migdalowo-marcepanowyskladniki na ciasto: 200g zmielonych migdalow 150g brazowego cukru 1 lyzka mleka 2 bialka 1 zoltko 2 lyzki maki dodatkowo: sloiczek konfitury z wisni masa marcepanowa okolo 250g 100g gorzkiej czekolady migdaly do dekoracji wykonanie:Migdaly mieszamy z cukrem i dodajemy do nich bialka ubite

Przysmaki Karolki
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 162

innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami  Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie(...)kleista masa. Po przestygnięciu dodajemy do niej żółtka i mąkę. Mąki ma być tyle, by ciasto było sprężyste, ale nie klejące. Z ciasta odrywamy małe kawałki, wałkujemy i za pomocą np. szklanki wykrawamy kola. Napełniamy je farszem i sklejamy brzegi. Ciasta nie można wałkować zbyt cienko, bo nie będzie się dobrze zlepiać na brzegach. Składniki na farsz: 300 g pieczarek

Przysmaki Karolki
Wyjątkowy maj 172

dziś nietypowy tort urodzinowy. Tak na prawdę jest to pyszna tarta serowa z owocami, oczywiste jest, że są to pierwsze majowe truskawki. Tarta serowa z truskawkami składniki: ciasto: 250 g mąki 5 łyżek wody 100 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy kule i zawijamy(...)folię spożywczą. Ciasto odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie należy je rozwałkować na wielkość foremki do tart (28 cm) Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę, wyrównujemy brzegi. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągamy papier z grochem i pozostawiamy do wystudzenia. masa serowa

Przysmaki Karolki
Niewolnica Isaura? Nie, SERNIK ISAURA mojej Prababki. 223

historię? Historię słynnej Isaury? A nawet jeśli nie, to i tak zapraszam na pyszny sernik! Jednak w troszkę innej, przedwojennej wersji. Pochodzi od Prababki. SERNIK "ISAURA". /źródło: Prababka;/ ciasto: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao 1 kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody Margarynę, cukier, kakao(...)Odlałam  dobre pół szklanki na polewę. Oddzieliłam żółtka od białek. Do reszty masy dodałam żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszałam. Białka ubiłam na sztywno, delikatnie wmieszałam do powstałego ciasta. Natłuszczoną blaszkę (24x28) wysypałam mąką, wylałam ciasto, a na nie masę serową. masa serowa: wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej! 1 kg twarogu  4 jajka 1 szklanka cukru

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 211

dyni 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 budynie waniliowe (proszek) 2-3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika spód i kruszonka:  Z podanych składników zagniotłam ciasto. Uwaga: klei się dość mocno do rąk,  ale takie ma być. Wkładam przygotowane ciasto do lodówki na ok. 20 minut. Blachę 21 x 30 cm wysmarowuję masłem i wysypuję(...)mąką. Ciasto dzielę na dwie mniej więcej równe części, jedną z powrotem chowam do lodówki, a drugą wylepiam przygotowaną formę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i podpiekam spód przez ok. 20 minut. masa serowo-dyniowa: Twaróg ucieram z jajkami i cukrem. Dodaję cukier i przyprawę do piernika.  Następnie - puree z dyni i śmietanę. Miksuję, a gdy masa jest już

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY. 166

dobra passa.Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca,a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne(...)szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone. Zagniatam kruche ciasto i schładzam w lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam  z puree z dyni. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną

W kuchni Karmel-itki
SEROMAKOWIEC. 188

masy makowej (gotowej z puszki lub domowej --- klik) Mąkę wraz z proszkiem i cukrem rozcieram w palcach do konsystencji wilgotnego piasku. Dodaję jajko, żółtko i zagniatam gładkie ciasto. Formę 21x 26 (średni prostokąt) wykładam papierem do pieczenia, wylepiam dno ciastem. Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmuję z piekarnika, wylewam na wierzch masę serową. Ser ucieram(...)koniec ubijania cukier tak, by piana była  sztywna i lśniąca. Białka delikatnie łączę z masą serową. Następnie wykładam na podpieczony spód. Porcje masy makowej wrzucam na powierzchnię ciasta. Całość piekę w 180 stopniach prze godzinę. Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.  Kiedy ciasto jest już chłodne, dekoruję lukrem. SMACZNEGO!   Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki