przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:229/934)

Strzępiaki 160

zepsute jakąś ohydną glazurą.Stwierdziłam, że moje muszą być inne, aby nie kojarzyły mi się z tymi kupowanymi. I tak powstały Strzępiaki mojego pomysłu. Smakują naprawdę rewelacyjnie.StrzępiakiKruche ciasto:2 szklanki mąki1/2 kostki masła 82% +1 jajko L3 kopiaste łyżki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub aromat migdałowyPrzygotowanie kruchego ciasta:Mąkę, cukry, proszek(...)przesiać do miski o nie wysokich ściankach, dodać jajko, a na końcu masło, najlepiej zimne, ale dające się formować. Masło pokroić na mniejsze cząstki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki.Foremki na Strzępiaki:silikonowe foremki do muffinekpergaminowy papier do pieczeniaPrzygotowanie foremek:Z papieru do pieczenia wycinamy odpowiednich rozmiarów kwadraty.Tak przygotowanymi kwadratami wykładamy foremki silikonowe, aby powstały "tulipankowe zagniecenia papieru

Eat Shrimps
Słodkie święta - przepisy 166

wypieków :)Rolada waflowa z bananemWyśmienitkiŁatwy makowiecCiasto serowo - jabłkoweCiasto jabłkowo - budynioweCiasto " Wiśniowy szyk"Placek IłowieckiPiernik z herbatąSernik gotowanyWafel z mlekiem w proszkuCytrynowiecShrek - zielone ciastoCiasto szachownica "szach- mat"Piernik siostry AnastazjiMiodownikKakaowe ciasto z wiśniami i kokosemSłoneczne ciasto kawowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Bajaderka 149

Bajaderka to zapewne smak dzieciństwa wielu z Was, więc jedząc te ciasto sprawimy, że słodkie lata dzieciństwa  przypomną nam się w jednej chwili :) Przepis znalazłam na jednej ze stron internetowych, ale coś mi w tym przepisie brakowało i trochę go urozmaiciłam. A poza tym myślałam że bajaderkę robi się nie wiadomo ile czasu, a tak na prawdę(...)zajęło mi to niedługą chwilę :) Składniki na ciasto:500 g mąki (ja dałam 600-650g) 250 g margaryny 200 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie:1 szkl. mleka 3,2% (ja dałam 2%) 1 łyżka kakao 100 g orzechów (u mnie włoskie) 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 1 zapach rumowy (dałam pomarańczowy

charlotte gotuje
Pleśniak 151

kakao3/4 - 1 szkl cukrusłoiczek kwaśnego dżemu (najlepszy według mnie jest z czarnej porzeczki)szczypta soliaromat lub cukier waniliowyPrzygotowanie:Margarynę rozpuścić i ostudzić.Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy na stolnicy ciasto z mąki, margaryny, żółtek, 0,5 szkl cukru, aromatu i proszku do pieczenia.Dzielimy na 3 części - 1 większą i 2 mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i ponownie, dokładnie zagniatamy(...)Małe części - białą i czarną wkładamy do zamrażarki. Dużą część rozwałkowujemy wałkiem.Blaszkę natłuszczamy i wyspujemy bułką tartą. Wykładamy ją ciastem.Ciasto smarujemy dżemem. Schłodzone czarne ciasto ścieramy na tarce na dżem.Ubijamy pianę ze szczyptą soli i 1szkl cukru, wykładamy na ciemne ciasto. Na to ścieramy na tarce białą część ciasta z zamrażarki.Pieczemy w 180st. C przez 45min.Smacznego

charlotte gotuje
Babeczki z uszami 187

Babeczki z uszamiJeśli marzy Wam się świąteczny "pełen pakiet" babeczki z uszami go mają: delikatne ciasto czekoladowe, kruche ciasteczka maślane i pyszny waniliowy krem. W dodatku wyglądają jak zajączki. Czego chcieć więcej od świątecznych słodkości? :)Składniki na babeczki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajkoSkładniki(...)kruche ciastoSkładniki na kremKruche ciasto przygotowujemy według przepisu. Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu. Z gotowego ciasta wycinamy foremką zajączki. Ważne, żeby miały głowę i uszy, tułów nie będzie potrzebny. Jeśli nie mamy foremki, można wyciąć je od przygotowanego z tektury szablonu, jest to jednak dużo bardziej pracochłonne.Krem także dobrze jest przygotować sobie wcześniej

Ciastkozercy
Shrek 512

cieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha :) Polecam bardzo , zrobię go jeszcze  nie raz i nie dwa ;) Ciasto pięknie się prezentuje na stole . Goście będą zachwyceni efektem wizualnym i smakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień(...)Delicję układamy na budyń zielony i wykładamy na nie masę śmietanową.Na wierzch wylewamy 2 tężejące galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej wody ).Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc.Smacznego

Słodkości i nie tylko
Wiejskie Quiche 5360

ziemniaków150 g wędzonego boczku2 cebulepęczek pietruszki1 łyżka klarowanego masła4  jajka300 ml śmietany 18%1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta papryki ostrejsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni(...)złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem - wyłożyć na ciasto.Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :)Smacznego

Niezły Młynek
Tarta z musem czekoladowym i gruszką w winie 181

płatków migdałowych* 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub mioduWykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi.  Przykryć ciasto folią aluminiową(...)papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 12-15 minut - aż ciasto nabierze złocistego koloru.Upieczony spód do tarty ostudzić.  Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. W niedużym garnku umieścić gruszki, zalać winem i gotować na wolnym ogniu

kolorowotorcikowo
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 160

Quiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną. Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która  nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie:Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h.  Nadzienie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona i równiez

Walijskie Pichcenie
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 177

Ugniata elastyczne ciasto, cała upaćkana białą jak śnieg mąką. Już niebawem taka biel zapanuje dookoła. Kolejna wydarta kartka z kalendarza, kolejne uciekające godziny, zbliżające nas do starości. A ona, myśląc tak o swym przemijaniu, ugniata ciasto na pierogi. Pierogi poniższe przeszły test. Smaku i jakości. "Dziwne, ale smaczne". Nic dziwnego, że dziwne - w końcu rzadko kiedy spotyka się pierogi(...)soli 2 łyżki oleju farsz:500g wędzonej makreli6-8 niewielkich ogórków kiszonychpieprz świeżo mielony300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy)1/2 łyżeczki świeżego oreganoZ podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, któraz łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę,po czym wbijam jajka w utworzony dołek. Mieszam, dodając sól,a na samym końcu dolewam porcjami gorącą

W kuchni Karmel-itki
Pizza z Sardynkami i Tuńczykiem 202

przy tym trochę mąki.Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć, na końcu wgniotłam w ciasto ziarenka czarnuszki. Dzielę ciasto(...)dwie części, z każdej formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia naokoło godzinę Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm.Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, a na nie kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy i sardynki

Blondynka Gotuje
Pierogi ruskie 293

pewnie jak większość Waszych mam- one już tak mają ;) Dzwonię więc do mamy- "Mamo, możesz podać mi przepis na pierogi?" "Oj dziecko, wiesz, ja to tak na oko, na ciasto trochę tego i tamtego, farsz taki i taki, dosmakować, no przecież tyle razy widziałaś jak to robię " :D Więc za radą mamy zrobiłam pierogi na oko lub na tzw "czuja(...)woli :)) Muszę powiedzieć, że jestem zadowolona, bo ciasto dobre, nie za twarde, nie za miękkie, tylko farsz mogłam mocniej doprawić, ale jak na pierwsze spotkanie z pierogami, to myślę, że daliśmy radę :) Wyszło mi około 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko  Farsz

Czerwona Porzeczka
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 233

Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….  Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Składniki na farsz: 600 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i  pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć

Anioły w kuchni
Czekoladowa szarlotka 163

gorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie;Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka i tyle wody żeby zagnieść ciasto /ok.100 ml/. Wykładamy ciastem formę o średnicy 20 cm / zostawiamy trochę ciasta ,żeby ozdobić górę ciasta/  i wkładamy na pół godz. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną(...)połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego

Anioły w kuchni
Tarta z nektarynkami 138

zimnego masła, sól, 15 dkg cukru, 150 g mąki, Nadzienie; 150 g dojrzałych nektarynek, 2 łyżeczki miodu akacjowego, 100 g mielonego twarogu, otarta skórka z 1/4 cytryny, Wykonanie;Zagniatamy ciasto i schładzamy przez godzinę w lodówce.Z nektarynek  usuwamy pestki i dzielimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy z miodem. Jeżeli robisz tartę z całej porcji(...)przygotuj formę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wykładamy formę tarty uprzednio przygotowaną. Na spód ciasta rozsmarowujemy ser. Następnie układamy gęsto nektarynki. Drugą połowę ciasta wałkujemy i wycinamy trójkąty o dowolnych rozmiarach. Wykładamy nimi wierzch naszej tarty. Pieczemy ok 35 minut. Przed podaniem możemy polać miodem akacjowym. Smacznego.     /żródło

Anioły w kuchni