Kochani jeśli niespodziewanie wproszą się Wam goście, a w lodówce pustki... to warto mieć w niej paczkę ciasta francuskiego. Nadzienia do niego zależą od pomysłowości i posiadanych produktów. Najczęściej występują w wersji na słodko. I taką też Wam polecam. Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje. Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka(...)przepyszne są również z powidłami,czekoladą, śliwkami lub brzoskwiniami. (Jak zrobię następnym razem to... pokażę;-) Składniki: płat ciasta francuskiego jabłko budyń waniliowy cynamon cukier brązowy jajko cukier puder do posypania W garnku przygotowałam budyń waniliowy o gęstej konsystencji. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkowałam i pokroiłam na kwadraty. Nakładałam na część budyń a na resztę cienkie,pokrojone kawałki jabłka
potrawyregionalneczekolada! Podobne ciasto czekoladowo-czekoladowe niedawno miałam przyjemność zaprezentować już na moim blogu (przepis TU ) Dziś postanowiłam upiec trochę inne, acz równie pyszne ciasto czekoladowe z masą daktylowo-migdałową. Składniki: CIASTO 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu 115 g masła 55 g cukru 2 jaja 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)aromat migdałowy. Wymieszałam. Przełożyłam masę do formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20-25 minut. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową. Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle. Możecie zamiast/oprócz ich użyć innych np.fig,moreli lub innych suszonych owoców bądź orzechów. Wsypałam je do małego rondelka
potrawyregionalneSzpinak i ciasto francuskie tworzą idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a i dla nas samych na przekąskę. Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego świeże liście szpinaku kawałek sera lazur/rokpol śmietana czosnek oliwa pieprz Szpinak umyłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam starte ząbki czosnku. Wkruszyłam ser. Mieszałam aż ser się rozpuści(...)farsz odparuje i zgęstnieje. Dla nadania łagodnego smaku można dodać łyżkę śmietany. Doprawiłam pieprzem. Ze względu na słony smak sera, nie soliłam. Pokroiłam płat ciasta na kwadraty. Nakładałam farsz na każdy z kawałków. Zlepiłam każdy róg ciasta,aż powstały ciasteczka. Oczywiście kształt i sposób zawinięcia zależy od Was. Piekłam około 15 - 20 minut w temp.220 stopni. Możecie
potrawyregionalneŚliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki(...)cytryny Zacznijmy od tarty. Przesiałam przez sitko mąkę. Dodałam do niej pokrojone na kawałki miękkie masło. Wsypałam cukier puder. Wbiłam jajko,wlałam mleko i dodałam szczyptę soli. Zagniotłam ciasto w kulę,owinęłam w folię i włożyłam na dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu posypałam blat mąką i rozwałkowałam ciasto o średnicy większej niż forma. Przed zapieczeniem ponakłuwałam spód
potrawyregionalneSezon na truskawki trwa. Jedzmy je więc...bo tak szybko się skończą. Podane na kruchym cieście i zalane bitą śmietaną...czego trzeba więcej. Kolory jak najbardziej związane z rozpoczętym wczoraj EURO ;-) Polecam również przepisy na: tartę z owocami lata tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę(...)francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru
potrawyregionalnemnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat ciasta, nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem. W tym momencie trzeba sprawdzić, czy galaretka lekko stężała(...)Jeśli tak, można obrać banany, przekroić je wzdłuż na połowy i ułożyć na cieście wzdłuż krótszego boku. Posmarować sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Lekko tężejącą (nie płynną) galaretkę wylać delikatnie na banany i odstawić całość do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 5 minut
Maślane ciasteczkonastępnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować
Świat CiastaPrzepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik bez pieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych (serków(...)przepisu na Mini Apple Pies. Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto. Dno i boki do połowy tortownicy o średnicy 18 cm wyklejamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut i studzimy. Serek dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBłyskawiczne, bardzo wilgotne, cudownie kokosowe, przepyszne, bajeczne w smaku, ot po prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Piekłam w formie 25cm . Składniki: - 145g masła - 120ml mleczka kokosowego - 230g(...)całość na puszystą, jasną masę. Następnie dodać po jednym jajku na zmianę z mleczkiem kokosowym i mąką wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część
Smaczne ZdroweDziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni(...)Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski, dodajemy skórkę z cytryny, posiekane masło i rozcieramy wszystko opuszkami palców aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku
Rozpustne gotowanieskładniki: 2 i 1/2 szk mleka 250 – 300 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka 20 g mąki 20 g mąki
Domowy Smak JedzeniaPrzepis powstał przypadkiem - zostałam obdarowana świeżymi malinami wprost z ogrodu podczas rodzinnego spotkania i stwierdziłam, że taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej(...)śmietany 30% - 250 g mascarpone - opakowanie żelatyny deserowej - 4-5 łyżek syropu barmańskiego o smaku miętowym * Poza tym: - 250 g świeżych malin - skórka z limonki - cukier puder Przygotowanie: Ciasto zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć nim formę na tartę i po nakłuwać spód widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20-25 minut. Gotowe
W poszukiwaniu inspiracjiTarta z białą czekoladą i malibu będzie stanowić idealny deser na każdą uroczystą okazje. Zawsze znajdzie się powód do świętowania, by skosztować tej przepysznej tarty. Składniki na kruche ciasto: 140 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu(...)łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej Ponadto: 6 łyżek konfitury z czarnej porzeczki startej białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto należy zmiksować. Następnie ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę
Podróż w kulinariaJeżeli macie ochotę na fajną i chrupiącą przekąskę to polecamy Wam kurczaka w kokosowym cieście z dodatkiem dipu z ananasa, mięty i imbiru Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 150-200 g wiórków kokosowych - 150 g mąki - sól - 1 jajko - 1/2 szklanki wody Składniki na dip: - 140 g ananasa z puszki - 20 g świeżego imbiru - 1 łyżka miodu - 1 łyżka(...)cytryny - kilka gałązek mięty Dodatkowo olej do smażenia. Składniki dla 4 osób. Najpierw zabieramy się za kurczaka, którego opłukujemy, osączamy, kroimy w paski i lekko solimy. Następnie robimy ciasto. Do garnka przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli i mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję (gęściejszą od ciasta naleśnikowego). Na patelni rozgrzewamy olej. Paski kurczaka zanurzamy w cieście, a następnie
Kuchenne WariacjePowiem krótko: proste, tanie i pyszne ciasto do kawki lub herbatki. Kto jadł jogurtowe ciacho, tego nie trzeba zachęcać :). A ta maluteńka kreseczka na spodzie ciasta to efekt niecierpliwości mojej bandy - zarazy wyciągnęły z piekarnika gorące ciacho :D Smacznego! Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 ¼ szklanki cukru, 3 duże lub 4 małe jaja(...)przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. W osobnym naczyniu utrzeć na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać masło i jogurt – krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x36) i wyrównać. Na wierzch wysypać równomiernie owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra – dół) i piec około
Nie tylko w kuchni