szklanki letniej wody do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 1 łyżka oleju szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. Drożdże z cukrem zalewam wodą, co prawda przy drożdżach suchych jest to niekonieczne, ale lubię mieć pewność, że wyrośnie. Zostawiam(...)chwilę - zaczną rosnąć jak normalne drożdże. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, rozczyn oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie zagniatam, dodając odrobinę wody, jeśli będzie trzeba. Ciasto wyjdzie nico klejące. Zostawiam je na jakąś godzinę, przykryte płócienną szmatką, aby podwoiło objętość. Następnie ponownie zagniatam ciasto, najlepiej rękoma posypanymi mąką, by aż tak bardzo się nie kleiło do nich
W kuchni Karmel-itkiTWAROGIEM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (składniki na 5-6 naleśników) Masa twarogowa: - 100 gram twarogu chudego lub półtłustego - około 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - cukier (ja użyłam brązowego) - wg uznania Ciasto naleśnikowe: - 1 jajko - szklanka mąki pszennej - około szklanki mleka - szczypta soli - olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania masy twarogowej. Twaróg zgniatamy widelcem, dodajemy stopniowo jogurt naturalny, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję(...)wyszło troszkę za rzadkie, przez co masa się trochę wylewała). Następnie dodajemy cukier, ilość jest dowolna, ja nie lubię zbyt słodkich naleśników, więc dodaję około łyżki. Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Ja najpierw mieszam jajko z mąką za pomocą trzepaczki, a następnie stopniowo dolewam mleka ciągle mieszając, aż ciasto będzie miało konsystencję ciasta naleśnikowego :) Na koniec dodaję szczyptę soli. Na patelni
Zgrabne Gotowaniespokoju robić to co sprawia mi największą przyjemność. Wczoraj spędziłam prawie pół dnia na lepieniu pierogów - ruskich i z makiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz do ruskich, które uwielbiam! PIEROGI RUSKIE Składniki: Ciasto do pierogów: - 500 gram mąki pszennej (typ 650, lub 450) - około szklanki gorącej wody - 1 średnie jajko(...)albo widelcem. To samo zrobić w twarogiem. Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą i doprawić solą i pieprzem. Nie żałujcie sobie przypraw, szczególnie pieprzu! Teraz pora na zrobienie ciasta. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, wymieszać. Zrobić w mące dołek, wbić jajko, zacząć ugniatać, stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i nie kleić się do rąk. Być
Zgrabne Gotowaniepoczątku mnie kusiły, więc wiedziałam, że prędzej czy później się tutaj pojawią. Nie wiem, czy jest to oryginalna receptura na tego typu wypiek, gdyż widziałam też ich wersję z ciasta francuskiego. Natomiast na pewno mogę powiedzieć, że są pyszne i nie raz zrobię je z różnymi owocami. Połączenie słodkiego kremu z kwaśnymi owocami tworzy niesamowicie zgrany duet. Poza(...)pracochłonne, co też jest ich wielkim plusem. Składniki na 4 kokilki o średnicy 11 cm: Ciasto: 100 g zimnego masła 200 g mąki 4 łyżki zimnej wody Krem: 4 żółtka 8 łyżeczek cukru pudru 4 łyżki mąki 360 ml śmietany 30% 2 cukry waniliowe + 1-2 łyżeczki cukru Ok. 30 szt. wiśni Przygotowanie: Masło zetrzeć na tarce lub pokroić
Fabryka pomysłówOrzeźwiająca, kwaskowata tarta idealna na ciepłe dni./przepis z wypiekizpasja.blox.pl/ Składniki:na ciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka(...)łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać
Pudełko rozmaitościspacerów. Uwielbiam ten magiczny czas…tylko śniegu jakoś z roku na rok coraz mniej. A może by tak pokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko(...)Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy w 165*c przez godzinę lub do suchego
Wanilia i Kardamonnajwyższych obrotach około 3 minuty wsypać mąkę z proszkiem, mikserem połączyć składniki, wlać olej rzepakowy i połączyć składniki forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blaszki rozsmarować ciasto, lekko wciskając w ciasto ułożyć kawałki gruszek i jabłek miękką margarynę i pozostałe składniki kruszonki utrzeć mikserem na kruszonkę rozsypać na wierzchu ciasta, lekko przyklepać dłonią do owoców, piekarnik elektryczny(...)grzanie góra/dół, piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić ciasto jest wyśmienite w smaku z chrupiącą aromatyczną kruszonką...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno(...)coś wybierzecie! Składniki na blaszkę 28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu 1i 1/3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka
Kuchnia w czekoladzieciasta z buraków już długo się zabierałam i w końcu się udało :D Co prawda zmieniłam przepis, bo nie powstało brownie (jak w oryginale), ale równie dobre ciasto. Trochę się obawiałam efektów po wyjęciu z piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura jest idealna - delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element chrupkości(...)Kokosowe ciasto z burakami i karobem 4 małe ugotowane buraki 3 jaja 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli morskiej 2 łyżeczki karobu 4 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich ksylitol w pudrze do posypania Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o bokach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki umieścić
FitKotubić białka z cukrem do puszystości dodać przygotowane wcześniej żółtka. Do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Teraz już masę wymieszać ręcznie, łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem (tylko dno) blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto na 2 placki. Masa(...)czasie ubić mikserem śmietankę z cukrem waniliowym, dodać serek mascarpone oraz jogurt. Gdy wszystko ładnie się połączy dodać chłodną galaretkę, krótko miksować dodać pokrojone w kostkę owoce. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 100gram czekolada mleczna 100gram
W garach u Gositaka moja wersja popularnego ciasta, na które istnieje mnóstwo przepisów. Właśnie... jest ich tak wiele, że ciężko mi było wybrać ten najlepszy, dlatego zdecydowałam się na swój. Ciasto jest przepyszne - lekkie, słodziutkie i mooocno kokosowe. Spróbujcie! (Tortownica o średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm) Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)Wierzch: 100g wiórek kokosowych 1-2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru Upiec biszkopt. Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach . Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Przygotować krem
Di gotujesztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h. Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć
Niezły Młynekjuż prawie za nami. Nie mogę się jednak z wami nie podzielić przepisem na dyniową drożdżówkę z kruszonką. Uwaga! Należy pamiętać, że podanej porcji wychodzą dwie długie blaszki ciasta wymiary 12cm x 32 cm. Spróbujcie :) Składniki: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3/4 kostki margaryny 1 szklanka mleka(...)dodatkiem 1 łyżeczki mąki i zostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w czasie kiedy rozczyn rośnie. Wszystkie składniki umieścić w misce dodać tłuszcz oraz rozczyn. Wyrabiać około 15 minut, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone. Włożyć do podsypanej mąką miseczki pozostawić pod lnianą ściereczką do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ponownie i umieścić ciasto w przygotowanych dwóch foremkach (wyłożone papierem
ChilliJemybardzo kruche i stworzone na wigilijny stół. Vanillekipferl zrobiłam do szkoły na Dzień Języków Obcych. Zrobiły furorę! Polecam z całego serducha ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 270 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 70 g cukru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 50 g cukru(...)pudru 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto: Zimne masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami. Gdy uzyskamy konsystencje kruszonki, zagnieść ciasto rękami, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie z kuli ciasta odrywać kawałeczki (u mnie po ok. 20 g) i formować z nich półksiężyce. Ciasto może się nieco kruszyć
Nastoletnie Wypiekanie