Pyszna i prosta zapiekanka. Pożywny makaron a do tego łosoś zapieczone w sosieśmietanowo koperkowym pod żółtym serem i mozzarellą. składniki: 250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki
Monia miesza i gotujeJest to najbardziej popularna sałatka śledziowa na Ukrainie. Znajdziemy ja na stole, w każde święta, urodziny czy imieniny. Dlaczego szuba? Słowo szuba oznacza futro, czyli wierzchnie
Kulinarnie z Polką na KresachJak piątek to obowiązkowo rybka. Dziś postawiłam na pstrąga, upiekam go na fasolce szparagowej i karotce. Składniki: 2 pstrągi ok 1/2 kg opakowanie fasolki szparagowej żóltej
Z Majeczką w kuchniNadal uczę się kaszy jaglanej, na razie jak widzicie w wersji słodkiej. Tym razem gotowana była nie na wodzie, ale na mleku. Na wodzie gotuje się
Blondynka GotujeNa co dzień jestem grzeczna. Jem bez glutenu, unikam laktozy, odżywiam się zdrowo i racjonalnie. Ale czasem… czasem muszę coś z tabeli rzeczy zakazanych. Kiedy
Gotuj z Blue RavenCzarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie pamiętam już, co było ich celem, ale pamiętam swoje zaskoczenie, gdy zobaczyłam absolutnie i doskonale czarny
Gotuj z Blue RavenNastała ostatnio moda na słodzenie owocami – daktyle i banany stają się głównymi składnikami nie tylko deserów, ale i batoników energetycznych, owsianek. Nie wspominam tu o smoothie
Gotuj z Blue RavenPamiętacie wigilijną zupę migdałową? Jeden z komentarzy pod wpisem brzmiał: „O… na słodko? A ja już się nastawiałam na hiszpańską wersję (którąż to uwielbiam) […
Gotuj z Blue RavenPieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam
Gotuj z Blue RavenMam nadzieję, że wczorajszy Tłusty Czwartek przeszedł Wam spokojnie i bez przejedzenia. Bo jutro Walentynki, kolejna okazja do dogodzenia sobie dobrym jedzeniem. Menu gotowe od tygodni
Gotuj z Blue RavenKlops, zwany też pieczenią rzymską. Nie wiem czy jest chociaż jedna osoba na świecie, która nie zna tego dania z dzieciństwa. Moja mama robiła go z
Gotuj z Blue RavenMiałam ochotę na coś szybkiego i rozgrzewającego z soczewicy. Jako że w lodówce był domowy bulion i napoczęta butelka przecieru pomidorowego, wiedziałam że zrobię coś podobnego
Poezja smakuDzisiaj u nas goszczą pyszne czekoladowe naleśniki z białym serem i skórką cytrynową. Można powiedzieć że nadają się one i na obiad i na deser bo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTruskawkowe kuleczki deserowe, to wspaniały deser dla najmniejszych domowników. Jest nie tylko smaczny, ale co ważniejsze przy jego tworzeniu mogą czynnie uczestniczyć nasze małe skarby. Moja
Słodkie okruszkiKopytka można zrobić tradycyjnie..robiąc wałeczki z ciasta , a potem je pokroić w kawałki..ale można użyć kopytkomanii ..fajny sprzęt..kopytka wychodzą idealnie równe..i można
Moje domowe kucharzenie