przepis - 33114 przepisów (strona:1757/2208)

C - Przetwory - Sałatka z papryki i cukinii do zimowych słoików 194

Zapasy w mojej domowej spiżarni powiększyły się o kolejne, kulinarne zdobycze - pyszną sałatkę paprykowo-cukiniową w octowej zalewie. Myślę, że dla amatorów zdecydowanych smaków przepis będzie stanowić smakowitą propozycję:) Sałatka Papryka&Cukinia Składniki: 2 kg papryki 1 kg cukinii   1 kg cebuli zalewa: 2 łyżki soli   0,5 litra octu 10%   2 l wody

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przetwory - Sałatka z buraczków i papryki 169

właśnie stanowią, jako że po raz pierwszy wyrosły w naszym przydomowym warzywniaczku:) Zbiory z takiej ekologicznej uprawy zasługują na należytą oprawę, a taką niewątpliwie stanowi poniższa propozycja -  przepis mojej mamy na zimową sałatkę z buraczków o wyrazistym smaczku zaostrzającym apetyt na więcej!:)     Sałatka z buraczków i papryki Składniki: 5 kg buraków 1 kg czerwonej papryki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36318

taką kulinarną czarodziejką (zresztą, nie tylko kulinarną, z powodzeniem mogła by zastąpić p. Małgosię Rozenek w roli Perfekcyjnej Pani Domu!) i praktycznie ze wszystkiego potrafi wyczarować perfekcyjne smaki. Przepis zdobyłam - dziś serwowałam - mam niedostyt, że takie pyszne jak cioci jednak mi nie wyszły, niemniej wszyscy zajadali z apetytem do ostatniej różyczki (a zrobiłam podwójną porcję;) Podawałam z nugettsami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tajemnicze danie znane na całym świecie! 197

danie znane jest na całym świecie, nie wyobrażacie sobie nawet z jaką częstotliwością  gości również w polskich domach.  Przepis jest prosty, a zarazem nieprawdopodobny.... Tajemnicze danie, którego nikt nie widział Składniki: 100g niczego 1 opakowanie wędzonego nic 1 łyżka niczego 2 szczypty niczego nic – do dekoracji opcjonalnie można doprawić ulubionym niczym Nic dokładnie umyć, obrać a następnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:) 149

Sezon grzybowy w pełni, stąd też na naszym stole pyszny i soczysty schab duszony w  leśnych grzybach. Dziś serwuję przepis w dwóch wariantach  czasowych i  smakowych - wybór należy do Was, ja zaś zachęcam do kulinarnych eksperymentów:) Soczysty schab duszony w  leśnych grzybach Wariant ekspresowy Składniki: 5 plastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sezon na gruszki i odgrzewany przepis:) 109

Ponieważ trwa jeszcze sezon na gruszki, zachęcam do przetestowania przepisu, który gościł już na tym blogu pół roku temu - jestem pewna, że Was nie zawiedzie! :) mniam! kliknij na PRZEPIS

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Smak dzieciństwa - szyszki z ryżu 292

przyjęcie urodzinowe swojego nastoletniego dziecka (wszystkiego najlepszego Aniu ! :) natknęła mnie dobrym pomysłem na przygotowanie smakołyku naszego dzieciństwa - szyszek z preparowanego ryżu i krówek ciągutek. Wydrukowała mi nawet przepis, ale oczywiście kartka została na biurku w pracy i musiałam wysilać swoje szare komórki, żeby przypomnieć sobie, jak to z tymi szyszkami miało być... Jak zwykle niezawodny w takich systuacjach

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chipsy z dyni 134

warzywniaczka, którego niekowestionowaną królową okazała się dynia. W poszukiwaniu inspiracji na jej kulinarne wykorzystanie natknęłam się  na dyniowe chipsy na blogu: Kuchenne Szaleństwa . Postanowiłam przetestować zamieszczony tam przepis, tradycyjnie dodając coś od siebie;) Chipsy z dyni Składniki: dynia sól morska oliwa z oliwek zioła prowansalskie papryka mielona ostra Dynię umyć, przekroić na połowę, a następnie na ćwiartki, obrać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZEPISY MISTRZÓW: Zupa krem z dyni wg Magdy Gessler 282

Przemyślałam wszystko. Najlepiej uczyć się od najlepszych, stąd też na blogu start nowej akcji specjalnej: Przepisy Mistrzów . Zamierzam zmierzyć się z kulinarnymi wyzwaniami wg receptur kuchennych autorytetów. Na pierwszy ogień pójdzie Magda Gessler i jej przepis na:   Zupa krem z dyni Składniki: 1,5kg dyni 200 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 200 śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku szczypta(...)może być za mało, a tu chętnych na dokładkę, po pierwszej degustacji, brak :(( Na dobrą sprawę  zupę z dyni serwowałam po raz pierwszy, być może to nie kwestia przepisu czy wykonania a generalnie nowej smakowej przestrzeni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kalafior w cieście hinduskim wg Magdy Gessler 157

Kontynuuję poszerzanie kulinarnych horyzontów testując przepisy Mistrzów. Zaczęłam od nieskomplikowanych receptur, by stopniowo wspinać się na kolejne poziomy zaawansowania. Dziś kolejny przepis Magdy Gessler i nowa odsłona kalafiora, tym razem w cieście hinduskim. Kalafior w cieście hinduskim wg  Magdy Gessler Składniki: 1 kalafior olej do smażenia w głębokim tłuszczu składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z cieciorki (besan) 1jajko(...)stopniowo wodę do uzyskana konsystencji gęstej śmietany. Różyczki kalafiora zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Hmm.. na moje oko i smak w przepisie zabrakło soli  - ja pozwoliłam sobie ją dodać, myślałam również o suszonym imbirze, ale ostatkiem silnej woli powstrzymałam się przed pokusą - założenie jest, że w pierwszym wykonaniu "przepisu mistrza" będę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledź z gruszką, cytryną i cebulką 232

Przy piątku zapraszam na śledzika. Dziś rozdanie z gruszką! Przepis znalazłam przypadkowo na blogu: Szczypta Smaku poszukując w necie inspiracji na deser gruszkowy. Fakt, gruszka i śledź serwowane jako deser to średnio udany pomysł, ale w roli przystawki odnajdują się znakomicie. Zresztą sprawdźcie sami:) Śledź z gruszką, cytryną i cebulką   Składniki: 250g śledzi 1 cytryna 1 cebula 1 twarda

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZEPISY MISTRZÓW: Gruszka w czekoladzie wg Magdy Gessler 225

ostatecznie gruszki zamiast w czekoladzie wylądowały w towarzystwie śledzi ( i też było intrygująco;) Dziś udało się dobrnąć do finiszu z planowaną od tygodni realizacją. Postanowiłam skorzystać z przepisu Magdy Gessler na gruszkę piękna Helena. Ten trzeci testowany mistrzowski przepis, po wcześniejszej zupie krem z dynii i indyjskim kalafiorze , zdecydowanie najbardziej przypadł do smaku mojej niezawodnej grupie testerów, powiększonej(...)piękna Helena wg Magdy Gessler Składniki (na 4 gruszki) 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny 200 g gorzkiej czekolady 3/4  szklanki wody (potem w przepisie mowa o 1 litrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne) 1 łyżka likieru gruszkowego (nie udało mi się go kupić, zastąpiłam ananasową wódką) płatki migdałowe do posypania

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab w sosie imbirowo-sojowym 135

miesięcy konsekwentnie podąża wytyczoną ścieżką rejestrując swoje zmagania na prowadzonym przez siebie blogu Zmień się na zdrowie zamieściła jakiś czas temu ciekawy i jak się okazało - przepyszny - przepis na "schab inaczej". Tajemnica sukcesu tkwi w intrygujacym smaku sosu - przekonajcie się sami:) Schab w sosie imbirowo-sojowym Składniki: 5 średniej grubości plastrów schabu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru pudru

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 185

pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj.  włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga:  Słodki Kompromis .  Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki:) Chleb pszenny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania