Lubicie selera naciowego ? Jego listki są świetne do sałatek a łodygi można chrupać nawet same. Są soczyste i bardzo smaczne. Nie wyobrażam sobie bez tego warzywa
Smaczna PyzaBorowik ceglastopory Boletus luridiformis nazywany regionalnie poćcem albo ceglasiem. Pojawia się już w maju a to znaczy, że już wiosną można wybrać się na wspaniałe grzybobranie
Smaczna PyzaNigdy nie byłam w Turcji i nie wiem zbyt wiele na temat tego kraju. Ale coś tam czytałam i oglądam czasami różne programy popularnonaukowe. Chciałabym móc
Smaczna PyzaChrupiące szparagi, delikatne liście sałaty, soczyste pomidory, łagodny ser i pachnący sos. To wszystko w kilka minut pozwoliło mi stworzyć pyszna sałatkę. Tak niewiele trzeba żeby
Smaczna PyzaO żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go wypatrzeć. Do
Smaczna PyzaŻagiew łuskowata Polyporus squamosus to pospolity grzyb pasożytujący na drzewach. Bardzo młode owocniki są jadalne, starsze stają się łykowate i nie warto ich zbierać. Przyznam, że
Smaczna PyzaGrzybnięci znajomi z południa Polski od jakiegoś czasu piszą o swoich grzybowych znaleziskach, nieco dziwnych jak na tę porę roku. Zbierają już ponoć poćce, maślaki, koźlarze
Smaczna PyzaJuż wiem, kto dostanie zaproszenie na pokaz Wirujących Derwiszy i koncert muzyki tureckiej. Ja też się wybieram więc kto wie, być może kilka osób spotka Pyzę
Smaczna PyzaDrobnołuszczak jeleni Pluteus cervinus , lepiej znany jako Łuskowiec jeleni , to grzyb, na który natykam się dość często podczas swoich wędrówek po lesie. To najpospolitszy przedstawiciel drobnołuszczaków
Smaczna PyzaDeser z owoców zapiekanych pod pierzynką z kogla mogla jest stareńki jak świat. Pamiętam go z dzieciństwa bo Babcia zapiekała tak latem świeże leśne jagody a
Smaczna PyzaTruskawki - jedne z moich ulubionych owoców. W tym roku prawdziwy truskawkowy szał - są dorodne, jest ich dużo i można kupić tanio. My przeważnie zajadamy się nimi
Smaczna PyzaMarynowanym żółciakiem poczęstowali mnie kilka lat temu znajomi na którymś ze zlotów grzybniętych. To było ciekawe doświadczenie bo nie znałam wcześniej tego grzyba. Tzn. widziałam nie
Smaczna PyzaZnowu upiekłam na weekendowe śniadanie bardzo smaczne bułeczki. Tym razem są to bułki lekko słodkawe, bardzo puszyste, mięciutkie a w środku mają rodzynki. Buły z bzamzułami
Smaczna PyzaGrzybiarz wybierający się do lasu musi mieć ze sobą jakieś naczynie, pojemnik, coś do czego będzie zbierał znalezione grzyby. Ja zbieram je do wiklinowego kosza ew
Smaczna PyzaMoją spiżarka jest mała i niestety, mieści się w niej dużo mniej przetworów niż bym chciała. Ale jakoś musi to nam wystarczyć i nawet nie świeci
Smaczna Pyza