Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. Moje dania z siedzuniem sosnowym : - Karczek w szmacianym sosie - Zupa cukiniowa ze szmaciakiem
Smaczna PyzaKruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam
Smaczna PyzaPizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaTe gofry z marcepanem to taka kombinacja jaką popełniłam jakiś czas temu. Ciekawy posmak migdałów więc gofry wyszły nieco inne niż zwykłe i same w sobie
Smaczna PyzaKochani, odlatuję ! Toskania już na mnie czeka więc do zobaczenia za jakiś czas. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKoźlarz babka Leccinum scrabum to tylko jeden z wielu podobnych do siebie koźlarzy. Ma sporo krewniaków, którzy nie zawsze wyraźnie się odróżniają. Zwykły grzybiarz widzi po
Smaczna PyzaMaślak pstry Suillus variegatus - ja znam go bardziej pod nazwą bagniak, jakubek czy miodówka i takich nazw używa się w różnych regionach Polski. To grzyb mikoryzowy
Smaczna PyzaTwardzioszek przydrożny Marasmius oreades to jeden z pierwszych grzybów jakie nauczyłam się zbierać pod czujnym okiem Babci . Już jako trzyletni brzdąc cierpliwie wyskubywałam przydróżki z trawy
Smaczna PyzaMielone z kaszą i ogórkiem - brzmi bardzo zwyczajnie, prawda ? W wyobraźni widzę kotleta mielonego, obok stertkę kaszy i może mizeria do tego ? Tak to się kojarzy
Smaczna PyzaGalaretek kolczasty Pseudohydnum gelatinosum - to grzyb o nieco dziwnej, galaretowatej konsystencji. Podobno skropiony cytryną i zjedzony na surowo smakuje nieco jak ostryga. Przyznam, że jak dotąd
Smaczna PyzaBorowik brunatny Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami : - Polędwiczki drobiowe z borowikami - Borowiki w marynacie
Smaczna PyzaBorowik zajęczy Xerocomus subtomentosus - podgrzybek zajęczy, zajączek to także dobrze znany grzyb jadalny. Może nie tak chętnie zbierany jak podgrzybek brunatny, nie tak wartościowy i aromatyczny
Smaczna PyzaMaślak zwyczajny Suillus luteus - jeden z najbardziej znanych i bardzo chętnie zbieranych grzybów w Polsce. Ma swoich wiernych fanów, którzy uwielbiają potrawy z ślimakowatych, śliskich maślaczków
Smaczna PyzaKoźlarze o czerwonych kapeluszach to po podlasku kraśniaki. Ta nazwa obejmuje właściwie dwa gatunki czyli Koźlarza pomarańczowożółtego Leccinum versipelle i koźlarza czerwonego Leuccinum aurantiacum . Dzisiaj opowiem
Smaczna PyzaLakówka ametystowa Laccaria amathistina - czyli trochę koloru w lesie. To barwne, nieduże grzybki - jadalne, ale mało wyraziste i nieduże więc prawdę mówiąc nie warto sobie nimi
Smaczna Pyza