przepis - 33114 przepisów (strona:1312/2208)

Pasztet drobiowy 157

dokładnie wymieszałam. 6. Masę przełożyłam do silikonowej keksówki i wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam około godziny, a po wyłączeniu piekarnika zostawiłam w nim pasztet do wystygnięcia. Przepis bierze udział w akcji

Kulinarny Pamiętnik
Domowy majonez 174

się unikać majonezu, przeważnie zastępuję go jogurtem greckim albo - kiedy naprawdę muszę go wykorzystać - dodaję minimalną ilość. Nie wyobrażam sobie jednak potraw wielkanocnych bez tego dodatku. Prezentuję Wam mój przepis na domowy majonez - delikatny i kremowy w smaku. Jego podstawą są świeże jajka, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Składniki - wszystkie (poza ciepłą wodą) w temperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju

Kulinarny Pamiętnik
Rurki z bitą śmietaną 180

zrobienia tego pysznego deseru. Na szczęście od niedawna mam pomoc kuchenną w postaci robota, który wykonuje za mnie nielubiane prace, więc ciasto półfrancuskie na rurki zrobiło się samo :-) Wykorzystałam przepis dołączony do foremek i jestem bardzo zadowolona z efektu - rurki wyszły maślane, delikatne i kruchuteńkie. Z podanych proporcji upiekłam 30 sporych rurek. Składniki: 500 g mąki 250 g śmietany

Kulinarny Pamiętnik
Buraczki na ciepło 180

zimno, są smaczne i bardzo sycące, a na dodatek zawierają wiele cennych dla organizmu składników, na przykład żelazo, potas, czy witaminy A, B i C. Niedawno proponowałam Wam przepis na buraczane carpaccio . Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze 2 średnie czerwone

Kulinarny Pamiętnik
Zakwas na żurek 185

już naprawdę ostatni moment na przygotowanie bazy pod Wielkanocny przysmak. Mój przepis na zakwas jest trochę nietypowy, bo jego podstawę stanowią płatki owsiane. Zakwas powinien pracować przez 3-4 dni, więc jak się pospieszycie, to na sobotę powinien być gotowy :-) Składniki: 8 łyżek płatków owsianych (koniecznie górskich) 800 ml ciepłej przegotowanej wody obrane ząbki czosnku z połowy dużej główki

Kulinarny Pamiętnik
Muffiny bananowe 177

kostki czekolady i przykrywałam jeszcze odrobiną ciasta, wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Na każdą muffinkę kładłam plasterek banana. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.  Przepis zgłaszam na konkurs organizowany przez Kasię z bloga: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

Kulinarny Pamiętnik
Ciasteczka zbożowe 323

polewę: czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i wymieszałam ze śmietanką. Odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Ciastka wystudziłam na kratce i każde oblałam z jednej strony polewą. Ciastka przechowuję w lodówce. Przepis zgłaszam na konkurs organizowany przez Kasię z bloga: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

Kulinarny Pamiętnik
Batoniki miodowo-orzechowe 153

Pomysł na te batoniki wpadł mi do głowy kiedy robiłam ciasto miodowe . Wykorzystałam przepis na masę orzechową, dodałam jeden wafelek i wyszły takie oto pyszności :-)   Składniki: pół szklanki cukru 300 g orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki miodu jeden wafel na spód Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i smażyłam na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając

Kulinarny Pamiętnik
Zakręcone ziemniaczki 9473

stoiskach nad morzem, a nawet lepsze, bo z niewielką ilością tłuszczu, doprawione ulubionymi ziołami. Pomysł na ich przyrządzenie zaczerpnęłam z bloga http://obserwatoriumgastronomiczne.blogspot.com/2014/05/zakrecone-zioowe-ziemniaki-pieczone.html , trochę zmodyfikowałam podany tam przepis. Składniki: 10 niedużych młodych ziemniaczków, dokładnie wyszorowanych (ze skórką) 10 patyczków do szaszłyków 2 łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół łyżeczki oregano dwie łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie

Kulinarny Pamiętnik
Ciasteczka ślubne 131

Dzisiaj wpis bez przepisu - chcę się Wam pochwalić efektami moich zabaw z plastyczną masą cukrową. Myślę, że - jak na pierwsze ciasteczka ślubne - jest nieźle. Zresztą sami oceńcie

Kulinarny Pamiętnik
Ciasto. Z owocami. Placek drożdżowy na jogurcie, z morelami, jabłkiem i kruszonką. 521

kupione do zjedzenia morele okazały się dziwnie kwaśne więc wylądowały na cieście. Samo ciasto powstało z dodatkiem gęstego jogurtu zamiast mleka - wyszło puszyste i delikatne, takie jak lubimy. Zobacz przepis na zwykłą Babkę drożdżową - można ją upiec nie tylko na Wielkanoc ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowy kebab z surówką 484

Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał  Patentowo  gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie

Świat Smaku
Rolada z żółtego sera z papryką 182

Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał  Patentowo  gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie

Świat Smaku

Proponowane wyszukiwania