każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut
Słodkości i nie tylkoKochani zachęcam was do wypróbowania moich jagodzianek o których już wspominałam w moim pierwszym wpisie . Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach
RAROSSAwymieszać z cukrem żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobów J podzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania. A o to jak robię dżem, dziś truskawkowy Przepis na kilo owoców 1 kg truskawek 500 g cukru Opcjonalnie sok z dwóch cytryn ( zaostrzy smak i nada ładny kolor) 1 -Truskawki pozbawić szypułek umyci i osuszyć 2 . Owoce jeżeli
RAROSSAwiśni, było ich sporo a jeszcze więcej pracy przy nich, szczególnie przy drylowaniu ale smak dżemu własnej roboty rekompensuje wszystko. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. 1 kg wiśni 1 kg cukru Sok z jednej cytryny Owoce umyć wydrylować, tak przygotowane owoce wymieszać z cukrem oraz z sokiem z cytryny
RAROSSAsokach, ciastach, konfiturach, dżemach, lodach. Tylko to „skubanie” ale czego nie robi się z miłości :) więc jak co roku się poświęciłam i ją oskubałam umyłam i dżem zrobiłam. Przepis na kg owoców 1 kg czarnej porzeczki 0,50 dag cukru ( lub więcej według gustu) Przebraną, czystą porzeczkę wsypać do garnka zasypać cukrem wymieszać i odstawić
RAROSSAprzed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. - Uniwersalne ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek. W orginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń w tym cieście smakuje jak krem SKŁADNIKI: 50 dkg mąki
RAROSSAUwielbiam lody, mogła bym jej jeść cały czas niezależnie od pory roku. Często korzystam z tego przepisu, jest nie skomplikowany troszkę czasochłonny, ale satysfakcja z przygotowania lodów własnoręcznie niepowtarzalna. Składniki: 4 żółtka, 120 g cukru, 300 ml śmietany 36%, 250 ml mleka, dowolne dodatki smakowe
RAROSSAcałą masę, a potem zrobiła grzyby ze śmietaną, które wszyscy bardzo lubimy, udało się trochę ususzyć a także zamarynowała i właśnie na marynowane grzyby mojej mamy przedstawiam przepis. 1 kg grzybów 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 łyżka soli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskie, kilka liści laurowych, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby oczyścić
RAROSSABardzo łatwe wykonaniu, puszyste ciasto z owocami i chyba nareszcie mam przepis na ciasto w którym nie opadają owoce na dno. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy maliny cukier puder do posypania Wykonanie: Ubić sztywną pianę z białek. Do piany dodawać
RAROSSAprzyrządzam tak jak robiono to w moim domu od zawsze z dodatkiem smalcu, który robi moja mama. Osobom które lubią ciasta bardziej subtelne w smaku polecam masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta gotowego do leżakowania. Gdy minie okres „kwarantanny” J zaprezentuje dalsze etapy. Składniki 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego 1 szklanka cukru 400 g smalcu (masła
RAROSSACieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza, następne będą ładniejsze. Przepis na ciasto znalazłam tu szablon do wycięcia również z tej samej strony Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu): 600 g mąki pszennej
RAROSSAWypróbowałam mnóstwo różnych przepisów na polewy jedne bardziej drugie mniej mi odpowiadały, według mnie najgorsze co może być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch powodujący rozwarstwianie polewy. Metodą prób i błędów stworzyłam własną, która zawsze się udaje. Zachęcam do wypróbowania. SKŁADNIKI Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła *2 żółtka 4 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE W rondelku
RAROSSAPrzepis na staropolską bakę wielkanocną, którą piecze się w moim domu od zawsze na Święta Wielkanocne. Przesiej do naczynia 50 dag mąki, 10 dag rodzynek namocz w gorącej wodzie. Sparz obierz i posiekaj 5 dag migdałów. Przygotuj 5 dag smażonej skórki pomarańczowej , 6 dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła lub margaryny. Tłuszcz pozostaw
RAROSSAwyciśniętym sokiem z limonek, cały czas miksując dodawać powoli roztopioną czekoladę na końcu dodać chłodną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę limonkową przełożyć na biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać sernik. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego rrarossa@gmail.com
RAROSSAznaczy, że ma być nudno czy niesmacznie. Jestem mięsożerna, ale warzywa też bardzo lubię. Mogą być same, ale najchętniej zjadam je właśnie w towarzystwie czegoś konkretniejszego. Zobacz przepis na smakowitego Królika duszonego z białym winem i warzywami Dzisiaj pomysł/przepis na coś bardziej prostego. Ot takie szybkie danie mięsno-warzywne, ale naprawdę smaczne i sycące. Ważne, żeby nie dusić zbyt
Smaczna Pyza