razem. Sposób podania zależy od Was, zawsze będzie pyszna. Ja do jajek i sera dodałam koperek, szczypior oraz natkę, ale możecie zamienić je na inne swoje ulubione zioła. Zobacz przepis na Pastę jajeczną z kukurydzą i Pastę z makreli ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka
Słodkości i nie tylkostylu: Panna Cotta klasyczna panna cotta na mleczku kokosowym. Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Jogurtowa Panna Cotta z musem truskawkowym ma gładką i aksamitną konsystencję. Przepis na 4 porcje. 200 ml jogurtu greckiego 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka żelatyny czekolada gorzka 4 kruche ciasteczka wielkości otworu formy na muffiny Mus truskawkowy: 10 dużych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięteż bez okazji. Słodycze można jeść zawsze :-). Tort jest odrobinę pracochłonny, ale ogólnie łatwy w przygotowaniu, na pewno sobie z nim poradzicie. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćGorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam tutaj , tylko proporcje trochę zmieniłam. Składniki na 16 ciasteczek: 200g mielonych orzechów włoskich 120-150g cukru 3 białka 16 sztuk blanszowanych migdałów (po jednym na każde ciasteczko) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i orzechy, całość mieszamy. Tak przygotowaną masę podgrzewamy
Ze smakiem i z pasjąLubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka 2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru
Ze smakiem i z pasjąmojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne. Ś wieżutkie bułki na śniadanie, czy można chcieć rano czegoś więcej ? ;) Składniki na 6 średniej wielkości bułek: 150g mąki typ 450 90g mąki pszennej razowej
Ze smakiem i z pasjąDzisiaj kolejna porcja świeżych bułeczek. Tym razem pełnoziarniste precle posypane sezamem i słonecznikiem. Serdecznie polecam, równie pyszne jak poprzednie i jeszcze zdrowsze :) Inspirowałam się przepisem stąd . Składniki na 8 precli: 420 g mąki pszennej razowej typ 1850 17 g drożdży 2 łyżki miodu 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oleju przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany do posypania
Ze smakiem i z pasjąotrzymać dzięki zabawie organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja. Oczywiście w pierwszej kolejności upiekłam chleb, potem jednak nadszedł czas na eksperyment. W instrukcji urządzenia znalazłam przepis na ciasto, ale ponieważ nie miałam mąki pszennej, która była głównym składnikiem tego wypieku użyłam mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej. Należało dodać także masło- ja dodałam olej. Ciasto wyszło bardzo
Ze smakiem i z pasjąPolecam Wam dziś pyszny pełnoziarnisty chleb z dodatkiem otrębów i pestek dyni do przygotowania w automacie. Przepis pochodzi z instrukcji automatu do wypieku chleba Moulinex, jednak został trochę przeze mnie zmieniony. Na szczęście z pozytywnym skutkiem :) Chlebek jest zwarty, nie sypie się i nie rozlatuje podczas krojenia. Składniki (na chleb ok 1kg): 500g mąki pszennej pełnoziarnistej 320ml letniej wody
Ze smakiem i z pasjąKurabiedes to najsmaczniejsze ciastka na świecie. Krótko i na temat ;) bardzo kaloryczne, ale pyszne. Autorem przepisu jest Teo Vafidis. Oryginalna receptura znajduje się tutaj . Ja zmniejszyłam proporcje i przygotowałam z 1/4 podanych tam składników. Wyszło mi ponad 70 średniej wielkości ciastek więc całkiem sporo :) Składniki na około 70-80 ciasteczek: 500g mąki pszennej 250g masła 50g cukru
Ze smakiem i z pasjąDzisiaj polecam Wam przepis na smaczny, nieskomplikowany sos, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu. Ja podałam razem z makaronem tagliatelle. Składniki na sos dla 3 osób: 1 puszka pomidorów bez skórki 1/2 papryk czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia 1 mała cebula 100-150g dobrej jakości kiełbasy olej do podsmażenia
Ze smakiem i z pasjąJeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu co przygotować na Tłusty Czwartek niech koniecznie skorzysta z tego przepisu. Aromatyczne oponki serowo-cytrynowe z powodzeniem zastąpią nudne pączki z marmoladą :) Składniki na 9 sztuk (+ 9 malutkich pączuszków): 200g mąki tortowej 125g twarogu półtustego (1/2 kostki) 50g gęstego jogurtu naturalnego (np.typu greckiego, można zastąpić gęstą śmietaną) 30g cukru 1 jajko drobno
Ze smakiem i z pasjąchałkę :) jeszcze gdyby na górze była kruszonka to już całkiem niebo w gębie ;) Trafione okazało się także dodanie aromatu cytrynowego:) Kto lubi słodkawe pieczywo z pewnością powinien wypróbować ten przepis. Składniki: 250ml mleka 3,2% 2 łyżki oleju sezamowego (może być inny) 1 płaska łyżeczka soli 4 pełne łyżki cukru (można dodać więcej jeśli chleb ma być bardziej słodki) 450g
Ze smakiem i z pasjąZmodyfikowałam trochę przepis na tradycyjne placki ziemniaczane i placuszki wyszły wręcz genialne, spróbujcie! Porcja dla 2-3 osób: pół kilograma ziemniaków 20 dag kapusty cebula koperek jajko łyżka mąki pieprz i sól do smaku Przygotowanie : Ziemniaki ścieramy na tarce. Koperek i cebulę drobniutko kroimy. Kapustę drobno szatkujemy. W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. starte ziemniaki, cebulę, koperek i kapustę. Dodajemy
Ze smakiem i z pasją