zamrażarce znalazłam dwa kawałki łopatki. Jeden kawałek postanowiłam upiec. Dobrze się złożyło, bo niedawno kupiłam sobie kolejną książkę "Obiady rodzinne". W niej właśnie znalazłam przepis na Wieprzowinę Pieczoną z Warzywami. Wyszło pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 6 ząbków
Blondynka GotujeCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Mamy sezon na wiśnie, więc ciasto z wiśniami musi być :) Przepis pochodzi ze wspaniałej strony Moje Wypieki . Jak zwykle gdy robię ciasto od Pani Doroty, jest ono efektowne i bardzo smaczne ;) Słodkie ciasto czekoladowe i kwaśny krem świetnie się komponują
Czerwona Porzeczkabardziej wilgotne. Moje eksperymenty nie zawsze są udane, jednak ten zdecydowanie zaliczam do udanych. Bardzo smaczne babeczki, mam nadzieję, że Wam również zasmakują! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćinternecie często widuję ten przepis i aż ciężko było mi uwierzyć, że mogą się takie omlety udać. A jednak! Są przepyszne a na dodatek mega fit! Nie zawierają ani cukru, ani soli. Same zdrowe i potrzebne dla naszego organizmu składniki. A jakie sycące są takie omlety. Jeju zakochałam się w nich!! Składniki na jedną porcję: dwa jaja jeden banan
Mango Papajasię rozmarzyć, bo czy to nie proste smaki połączone ze sobą idealnie współgrając zachwycają najbardziej? Oj i to jak! No ale nie zatracając się już w zachwycie zapraszamy na przepis i samodzielne przygotowanie tych słodkości! Składniki (obie wersje) 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 2 jaja 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 płaska łyżka cukru z wanilią (lub wanilinowy
Symfonia Smakówsię chłodnik. A że w Polsce upały trwają już od kilku dni i zapewne tak prędko nie odpuszczą to okazja do przetestowania mojej wersji chłodnika będzie nie jedna. Bo przepisów na chłodnik jest tyle ile jest kucharek. Każda z nas przygotowuje go inaczej, każda dodaje coś od siebie. Moja wersja jest mocno rzodkiewkowa z posmakiem buraka. Szklaneczka takiego zimnego chłodnika
Przysmaki Karolkicytryny i dokładnie zmiksować, używam ręcznego blendera. Do zmiksowanej gęstej masy dodajemy stopniowo wodę i cały czas blendujemy. Ja dałam kilka łyżek wody więcej niż było w przepisie. Dodałam także częściowo wodę gazowaną. Gotowa masa ma mieć konsystencję lekkiej pianki. Doprawiamy solą i przekładamy do miseczki (lub miseczek). Ja przygotowałam także drugą wersję, bardziej pikantną. Do połowy masy dodałam świeżo
Smaczne ZdroweWreszcie udało mi się zrobić bezy, które się nie rozlewają i fajnie dają kształtować, więc pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :) Składniki: - 5 białek - 310 g cukru pudru - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 1 serek waniliowy - kilka czereśni Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie powoli wsypujemy cukier cały czas mieszając oraz mąkę ziemniaczaną
Zainspirowana w kuchnikrem buraczany to dla mnie fenomen. Postanowiłam trochę z nim poeksperymentować - pomijając zabójczy kolor fuksji, smakuje rewelacyjne! Oj, coś czuję, że w obecnym sezonie będę często powracać do tego przepisu. Na liście do zrobienia mam jeszcze krem z buraków z mleczkiem kokosowym, podejrzewam, że jest świetny. KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM /własny;/ na 2 porcje 3 nieduże
W kuchni Karmel-itkirestauracja, która codziennie serwuje inne dania? :-) Dzisiaj mam dla Was kolejny smakowity kąsek - książka Imogen Edwards-Jones oraz autora anonimowego pod tytułem Restauracja Babylon . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsmakują. Dziś z Braunem (MQ535) ukręciłam lekkie smoothie na drugie śniadanie. Do koktajli ostatnio wybieram zawsze jogurt, bo jest zdrowy i można go dodać nawet więcej niż w przepisie. A dosłodziłam miodem od mazurskich pszczół :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówDanie akurat na panujące upały. A co to będzie? Przepis już niebawem. Zapraszam
Przysmaki KarolkiSłynna sałatka Cezar. Każdy chyba nie raz jadł jej pierwotną wersję, ja jednak postanowiłam to cudo urozmaicić i trochę oszukać oryginalny przepis. Jestem bardzo ciekawa co o tym sądzicie? Nad smakowała niesamowicie! Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi kurczaka w marynacie: sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej w proszku, chili w płatkach, pieprz cytrynowy. Marynujemy 15-30 minut przed
Mango Papajaskórką, w połączeniu z kurkami , to pyszności a do tego rumiane warzywa - prawie cały obiad na blasze. Wystarczy jeszcze jakaś surówka lub micha sałaty i nakarmimy kilka osób. Zobacz przepis na Obiad z jednego garnka i inną wersję Udek nadziewanych kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSmacznego:)) Przepis dodaję do akcji: W lipcu akcja "Na zakwasie i na drożdżach" odbywa się na blogu Łucji
Z miłości do słodkości