przepis - 33114 przepisów (strona:1076/2208)

Pierś faszerowana oliwkami i serem 251

razem nadziałem piersi pokrojonymi oliwkami i żółtym serem. Do tego surówka i ryż z curry. Pyszny obiad :) Dzisiaj tylko zdjęcie, po przepis zapraszam  tutaj

Gotuj z Misiem
Batoniki z musli, czyli samo zdrowie 126

zrobienia domowych batoników zainspirował mnie ten przepis: klik . Jest to, jak na słodycze, dość zdrowa przekąska, a na pewno doskonały sposób na dostarczenie dzieciom sporej dawki błonnika. Moje małe szkodniki były błonnikiem zachwycone ;) Najfajniejsze jest to, że możemy sobie pozwolić na pełną dowolność jeśli chodzi o skład naszych batoników. Podane poniżej proporcje są przybliżone. Radzę tylko trzymać się ilości margaryny

Gotuj z Misiem
Babka ziemniaczana 389

Ostatnio wszyscy na blogach szaleją z przepisami na walentynkową kolację, to i ja postanowiłem dodać coś od siebie. Uważam, że najważniejsza w walentynki jest fajna babka, zdecydowałem więc, że zrobię babkę ziemniaczaną ;) Nie jest to może klasyczna podlaska babka, bo dodałem do niej marchewkę. Jak wiadomo marchew jest najlepsza na potencję, tylko trudno ją przymocować ;) A tak serio, to kiedyś

Gotuj z Misiem
Domowe masło czekoladowe 195

czekoladowym. Jest to przekąska dość kaloryczna i niezbyt zdrowa, jednak od czasu do czasu daję się namówić i kupuję im słoiczek tego smakołyku. Ostatnio znalazłem na jednym z blogów przepis na niby Nutellę . Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłem zaserwować dzieciom taką podróbkę. W smaku nie przypomina za bardzo masła czekoladowego, a raczej bananowe, tym niemniej banany z czekoladą

Gotuj z Misiem
Gotowany schab 412

Wiele razy próbowałem zrobić dobrą wędlinę ze schabu. Niestety pieczony zawsze wychodził zbyt suchy – pewnie za długo go piekłem:) Dostałem kiedyś przepis, który zmienił moje podejście do domowej wędliny. Schab przygotowany w ten sposób jest soczysty i doskonale smakuje. Można tak samo ugotować dowolne inne mięso, ale najlepszy wychodzi właśnie schab. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Kotlety ze śledzia 273

starych gazet. Na pewno można się z tego więcej dowiedzieć o życiu przed wiekiem, niż z lekcji historii. Ja oczywiście zacząłem lekturę od działu „Kulinaria”. Znalazłem tam kilka ciekawych przepisów i postanowiłem spróbować co jadło się przed stu laty. Na początek wybrałem kotlety ze śledzia. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym 208

Zgodnie z obietnicą (złożoną tutaj ) nadszedł czas na kolejny stuletni przepis. Jeśli chodzi o poszukiwania kaszy krakowskiej – poległem. Znalazłem ją tylko w kilku sklepach internetowych i jak doliczyłem koszty przesyłki to uznałem, że taniej będzie kupić na obiad polędwicę wołową;) Kaszę krakowską zastąpiłem więc kaszą gryczaną nieprażoną. Tylko taką udało mi się znaleźć w tradycyjnym sklepie. Kotlety z kaszki

Gotuj z Misiem
Cevapcici 198

już ostatni przepis z cyklu Chorwackich obiadków dwojga blogerów. Niestety pozostałe potrawy nie doczekały się zdjęcia – jedliśmy przeważnie wieczorem i było słabe światło, a szanse na to, żeby zachować chociaż odrobinę na drugi dzień były mizerne:) Wspólne gotowanie tak nam się spodobało, że zastanawiamy się nad nowym cyklem – np. obiady sobotnie dwojga blogerów. Cevapcici (a właściwie Ćevapčići) jest potrawą znaną

Gotuj z Misiem
Chutney mango 243

gęsty sos z owoców i warzyw do potraw mięsnych i wegetariańskich. Jak podaje ciocia Wiki: „W Polsce odpowiedniki sosów typu chutney znane były od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze” ( klik ). Zawsze lubiłem połączenie mięsa i słodko/ostrych smaków. Na początek zdecydowałem się na chutney mango . Właściwie to planowałem zrobić sałatkę z piersi kurczaka

Gotuj z Misiem
Pigwówka, czyli nalewka z pigwy 301

chętnie ją przetestuję. Zrobienie pigwówki nie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy zsypać owoce cukrem, jak puszczą sok – zalać je spirytusem i po kilku dniach rozcieńczyć wodą. W zasadzie jest to przepis na większość znanych mi owocowych nalewek... Ilość cukru zależy od owoców, a jeśli chodzi o czas „leżakowania” – przeważnie im dłużej tym lepiej. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Smażone kalmary 279

razem na regaty (służbowo, na statek, do kapitana). Na jachcie była kuchnia, a kolega miał ze sobą lustrzankę, więc nie mogłem sobie darować:) Wiem też, że bardzo podobny przepis wrzucałem w zeszłym roku (o tutaj ). Na swoje usprawiedliwienie mam to, że kalmary z pietruszką i czosnkiem są przepyszne i nigdy się nie nudzą:) Tym razem za testerów robili koledzy

Gotuj z Misiem
Babka kartoflana z grzybkami 316

dalszym ciągu serii stuletnich przepisów zapraszam do wypróbowania babki kartoflanej z grzybkami. Danie to jest podobne do podlaskiej tołkanicy, którą może też kiedyś zaprezentuję. „ Utrzeć dobrze ugotowane kartofle, grzyby ugotowane cienko posiekać, poddusić w maśle z cebulą i pieprzem — rondelek wysmarować masłem, wysypać miałką bułeczką i układać na przemian: warstwę kartofli i grzybów z dodaniem miałkiej bułeczki, na wierzchu kartofle

Gotuj z Misiem
Tołkanica 394

podlaskim przysmaku przypomniałem sobie, gdy robiłem babkę kartoflaną z grzybkami według stuletniego przepisu ( klik ). Jest to jedna z najprostszych potraw jaką można zrobić z ziemniaków – wystarczy zerknąć na listę składników. Nigdy wcześniej nie próbowałem tołkanicy, znałem ją tylko z opowiadań. Można ją zrobić na dwa sposoby: smażoną na patelni lub pieczoną. Chciałem spróbować czegoś nowego, a nie usmażyć ziemniaki

Gotuj z Misiem
Bialystoker zwany białym 294

żydowskiej, o której dzisiaj w naszym mieście już prawie zapomniano, ale gdzieniegdzie można je jeszcze kupić. Od moich cebulaczków różnią się wyglądem i dodatkiem maku, który zresztą jest w przepisie opcjonalny. Bialystoker , a właściwie bialystoker kuchen (czyli "białostockie ciasto") był swego czasu bardzo popularny w Nowym Jorku (*) , gdzie trafił wraz z żydowskimi imigrantami na początku XX wieku. Można

Gotuj z Misiem
Frużelina truskawkowa 404

kilka sposobów: w koktajlach, w lodach, mrożąc je i w przetworach m.in przygotowałam Dżem truskawkowy niskosłodzony oraz zrobiłam frużelinę truskawkową z karmelem i wanilią, na którą podaję Wam przepis. Z działki przyniosłam koszyk truskawek i od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę truskawkową. Frużelina to świetny dodatek do wszelakich deserów, moja frużelina ma idealnie gładką konsystencję i pyszny smak, lubię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania