przepis na sernik - 8000 przepisów (strona:156/534)

sernik tiramisu 214

serową. Wierzch przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 30 minut, po czym temperaturę obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. Sernik po upieczeniu trzymać jeszcze ok godziny w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wymieszać z serkiem mascarpone. Część kremu rozsmarować(...)serniku. Amaretto wymieszać z kawą, w mieszance moczyć biszkopty, układać ciasno na kremie. Oprószyć kakao. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskać na biszkoptach dekoracyjne rozetki. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao

6niebo
Sernik Bogusi 143

Pyszny, mięciutki sernik na czekoladowym spodzie. Moja mama dostała przepis od koleżanki, która nazywa się Bogusia, stąd ten smaczny sernik nie mógłby się nazywać inaczej niż sernik Bogusi. Bardzo nam posmakował i myślę, że również Wam przypadnie do gustu. Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI 136

nutellę, w połączeniu z sernikiem smakuje wybornie.    SKŁADNIKI Spód: 200g ciasteczek orzechowych, ½ szkl. orzechów laskowych, ok. 100 g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 700 g sera twarogowego na sernik, 4 jajka, ½ szkl. cukru, 1budyń waniliowy, 150 g nutelli, olejek waniliowy, 2 łyżki oleju, 1 łyżka śmietany 12% Polewa: 3 łyżki nutelli, 2 łyżki mleka Dodatkowo: orzechy laskowe(...)dodajemy nutellę, do drugiej olejek waniliowy. Na masę ciasteczkową wykładamy 4 łyżki białej masy, następnie ciemnej i tak do skończenia składników. Pieczemy ok. 50- 55 min.w 180 stopniach. Wystudzony sernik polewamy polewą: nutellę przekładamy do rondelka i podgrzewamy razem z mlekiem, do połączenia składników

słodki bratek
Sernik królewski 645

Sernik królewski Ciasta są moją słabą stroną , ale jak się okazuje nie wszystkie . Sernik królewski , udaje mi się za każdym razem , jest to chyba ciasto ,którego nie sposób zepsuć . Polecam , tym , którzy tak jak , ja są cukierniczym beztalenciem , warto . Trud jest niewielki , ale efekt końcowy ogromnie smakowity . Pewnie mógłby, wyjść lepszy , ale kto by się przejmował(...)ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 55- 60 minut , bez termoobiegu . Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia , wtedy nie klapnie . Smacznego .     Post Sernik królewski pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sernik z ziemniakami 175

się, że jest to ciasto bardzo trudne do zrobienia. Kiedy spróbowałam tego ciasta u koleżanki w pracy byłam zachwycona. Przepis też wydawał się prosty. No i się udało. Sernik smakował wszystkim. Jest idealny. Ciężki, wilgotny- taki jak lubię. Polecam Składniki:  1 kg twarogu tłustego w kostkach 2 szklanki cukru kostka masła 7 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela wkładamy czekoladę, masło i cukier. Mieszamy podgrzewając. Polewamy sernik. Ozdabiamy bakaliami. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania 2 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Sernik gotowany z kajmakiem 165

Serniki uwielbiam. Pieczone, na zimno i gotowane.  Na święta przygotowałam sernik gotowany z polewą kajmakową. Polecam, bo robi się szybko, nie opada :) i w smaku jest rewelacyjny. Ja polałam go kajmakiem, ale można również polać czekoladą, polewą owocową. Próbowałam go zrobić z sera wiaderkowego, ale zdecydowanie polecam tradycyjny twaróg. Nie chciało mi się sera mielić przez maszynkę(...)Kiedy zacznie już bulgotać wlać mleko z wymieszaną mąką ziemniaczaną i gotować aż masa będzie gęsta. Wylać na spód ciasteczkowy i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na wierzch sernika wyłożyć masę kajmakową i ozdobić posypką. sernik gotowany z kajmakiem

O kuchni z uczuciem
Sernik Toffi 475

święta postanowiłam zrobić coś nowego,przeszukałam internet,spisałam kilka ciekawych przepisowi ułożyłam swój ;) sernik wyszedł przepyszny , lekki , nie za słodki a co mnie najbardziej zaskoczyło nie opadł .  Kocham serniki i toffi a połączenie obu składników to niebo w gębie :) polecam ,łatwy ,szybki i pyszny... Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto na spód :  - 250 g maki pszennej(...)upieczony kruchy spód i piec ok 70-80 minut . Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika . Resztę kajmaku podgrzać ze śmietanką ,wrzucić migdały,zagotować i odstawić do ostudzenia. Wylać na wystudzony sernik i Smacznego

Wypieki Rene
Gotowany sernik 217

Proponuje zrobić sernik gotowany na Wielkanoc. Dekorujemy tak jak chcemy. Rodzina zadowolona,czego chcieć więcej. Składniki: ser 1.1/2 wiaderka cukier 1.1/2 szklanki 6 jaj masło 250 g 3 budynie waniliowe po 40 g rodzynki 75 g żurawina 75 g aromat waniliowy 1 mleko 3/4 szklanki Dodatkowo: czekolada 200 g mleko 3-5 łyżek bakalie  Krok(...)zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wykładam ciasteczkami korzennymi i na to przelewam masę serową. Zostawiam do ostygnięcia, następnie wkładam już zimne do lodówki na 12 godzin. Krok 4 Następnego dnia wyjmuje sernik z lodówki. Czekoladę rozpuszczam z 3 łyżkami mleka i polewam sernik. Na wierzchu dekoruje go jak mi się podoba. Idealnie pasuje na Wielkanoc

Różowa kuchnia
lekki sernik 338

Sernik z herbatnikami Dzisiejszy przepis stanowi propozycję dla tych wszystkich, którzy chcą wykonać ten deser w nieco bardziej dietetycznej wersji. składniki sernik: 150 g herbatników 1 kg   sera twarogowego 5 jaj 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła  2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka łyżeczka skórki otartej(...)nagrzanego do 200 stopni. W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 10 minut. Następnie do piekarnika wkładamy naczynie z litrem letniej wody, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 50-55 minut.  Upieczone ciasto całkowicie studzimy a następnie dzielimy na porcje i podajemy

Miód i pieprz
Sernik bananowy (fit) 416

uwierzcie, może konkurować z najbardziej kalorycznymi deserami! Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Ilość porcji: Duża tortownica Składniki: Na spód: 2 paczki ciastek owsianych 1 łyżka masła Na sernik: 500g ricotty 200g jogurtu greckiego 4 jajka 3 dojrzałe banany 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cukru waniliowego Sok z jednej cytryny Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Spód tortownicy wykładamy papierem(...)termoobiegiem (bez termoobiegu 110 stopni). Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by ostygło, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę i ozdabiamy sernik z wierzchu. Smacznego

Kolizje Smaków
Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 194

alkoholowy mus dopełniają się idealnie. Ciężko poprzestać na jednym kawałku; nawet tym, którzy twierdzą, że serników nie lubią. Czy może być lepsza rekomendacja...?  Polecam na zbliżające się Święta. Sernik porzeczkowy z musem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g porzeczek(...)dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ajerkoniak, a następnie kremówkę z żelatyną, cały czas miksując. Masę wyłożyć na ostudzony sernik, wyrównać wierzch. Pozostał ajerkoniak przelać do woreczka cukierniczego, odciąć rożek, formując małą dziurkę. Wyciskać na mus kropki wzdłuż brzegów, w niewielkich odstępach. Przeciągnąć przez środek kropek wykałaczką, formując serduszka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na... dobry początek 157

tylko w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Umowa podpisana, egzamin napisany, można oddać się przyjemnościom. Zapraszam więc na serniczek na zimno w pomarańczowej wersji kolorystycznej :-) Sernik na zimno SERNIK NA ZIMNO Tortownica o średnicy 26cm: 250g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 jaja 125g masła roślinnego (o temp. pokojowej) 8 łyżeczek żelatyny 1/2 zapachu cytrynowego(...)Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Galaretkę rozpuszczamy według wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości wody (ja zamiast 500ml użyłam 400ml). Po ostudzeniu galaretkę delikatnie wylewamy na wierzch sernika i ponownie wstawiamy do lodówki - na minimum 2h. Sernik na zimno SMACZNEGO

peggiwkuchni
Sernik "Chatka Puchatka" 566

Podczas zeszłorocznych świąt Wielkanocny piekłyśmy rozmaite baby i babeczki. W tym roku postanowiłyśmy urozmaicić nasze świąteczne menu o nowe słodkie smakołyki. Tym razem stawiamy na mazurki i serniki w tradycyjnej odsłonie oraz nowoczesnej, odchudzonej(...)początek chciałybyśmy zaproponować Wam tradycyjny sernik goszczący na polskich stołach –  Chatkę Puchatka. Deser uwielbiany przez dzieci i nie tylko :) Czas przygotowania: 1h  + czas na chłodzenie sernika Składniki: Na sernik : 36 herbatników „bebetki” 1 litr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska wanilii 200g masła 4 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 łyżka kakao Na polewę: Tabliczka gorzkiej

Kolizje Smaków
różowy sernik z kisielem 165

Ostatnio mam mało czasu na pieczenie w domu ale jak w każdą środę postanowiłam coś upichcić, choćby na szybko. Padło na sernik i to zupełnie inny ale jak zawsze w trakcie musiałam zmienić plany, bo okazało się(...)budyniu ani mąki ziemniaczanej. Za to miałam cały słoik kisielu więc założyłam, że to mniej więcej to samo i zaryzykowałam. Eksperyment okazał się udany, kisiel nadał sernikowi piękny różowy kolor i ładny zapach. A sernik wyszedł równiutki i nawet nie opadł:) *foremka 23*23 cm (lub trochę większa) Składniki: 16 okrągłych biszkoptów 1 kg sera na sernik (może

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z rodzynkami i czekoladą 143

Zwarty i "ciężki" (chociaż bardziej pasowałoby słowo mięsisty) sernik z rodzynkami. Otoczony grubą warstwą polewy czekoladowej i skrywający miękkie i napęczniałe rodzynki. Składniki: 700g sera śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 75g rodzynek ( użyłam od Helio ) 200ml wrzątku 200g śmietany 36% 100g czekolady gorzkiej Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut(...)delikatnie uderzamy trzy raz foremką o blat. Ciasto ładnie się wyrówna i ułoży. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku. Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej. Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą

Gotowanie i blogowanie