Kolejna propozycja pizzowych wariacji. Standardowy farsz do pizzy zrolowany smakuje zupełnie inaczej. Pizza podana w ten sposób jest bardziej podzielna i zyskuje więcej porcji. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Nadzienie: 4 łyżki keczupu Oregano 10 plastrów wędliny (szynki drobiowej
VioletoweKucharzenieJestem wielką fanką pizzy i wszystkich tego typu wynalazków, ale że lubię jeść zdrowo, a mąka pszenna mi szkodzi - poszukuję alternatywnych rozwiązań. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na pizzę marchewkową , która mi tak zasmakowała, że robię ją nawet do kilku razy w tygodniu. :D Ale nie o tym dzisiaj. Dzisiaj będzie o cukinii, która jest warzywem
Kuchnia ElliePrawie szybki przepis na pizzę bez piekarnika - idealna w warunkach studenckich i nie tylko. Oryginalny przepis pochodzi stąd. Proporcje na jedną pizzę o średnicy ok. 19 cm - bardzo sycąca dla jednej osoby . Duża szklanka to 400 ml. 1/2 dużej szklanki mąki 1/2 łyżki mąki 1/4 dużej szklanki ciepłej wody 1 łyżka ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru
Czerwony GupikDzisiaj dzielę się pomysłem na wykorzystanie kurek. Wrzucanie ich na pizze chyba nie jest jeszcze spopularyzowane, a to błąd, bo efekt jest bardzo smaczny :) Pieczarki to nie są jedyne grzyby, które można kłaść na pizzy! Czytaj więcej
Kasia SarnaPizzę można upiec nawet na patelni..szybko i smacznie , polecam..Pomysł na taką pizzę podpatrzyłam tutaj . Następnym razem podsmażę jedną stronę ciasta, przewrócę na drugą stronę i nałożę dodatki i tak też polecam innym. 1 i 1/2 szk. mąki 20 g świeżych drożdży szczypta cukru i soli 150 ml ciepłej wody ajvar ostry Podravka bazylia, oregano, pieprz, papryka słodka kilka
Moje domowe kucharzeniePrzygotuj ciasto, jak do pizzy , ale dodaj więcej mąki (ok. ¾ szklanki). Wykrawaj większe koła (np. za pomocą miski do zupy). Kładź na każde po 2 łyżki nadzienia, zlepiaj brzegi (posmaruj wodą i delikatnie dociśnij), posmaruj calzone oliwą i piecz w 210°C przez ok. 25 minut. Nadzienie, jakie kto woli. Ja użyłam: 1 mała cukinia ½ kg pieczarek 2 czerwone papryki(...)before he gets to know that, he finds himself sneaking a marble rye back into his in-laws’ apartment using a fishing rod ( source ). Calzone Prepare pizza dough but add more flour (ca. ¾ glass). Cut out bigger dough circles (using, for example, a soup bowl). Place 2 tablespoons of filling on each circle, seal edges (moisten with water and press
Qlinarnie i Qlinarnieidealne do pracy (jako lunch i przekąska) i szczególnie nadaje się na wszelkiego rodzaju podróże (czy to samochodem, czy samolotem). Polubi je również każde dziecię, bo smakuje jak pizza, a kto pizzy nie lubi??? :) Można w nim sprytnie przemycić kilka zdrowych składników (np. szpinak jak u mnie), a za to polubi ciasto każda Mama. :) Naszej rodzince będzie ono towarzyszyć
Garniec MagalieJeżeli często robimy pizzę, to warto urozmaicić ją poprzez nadanie kształu innego niż zwykle. Ta pizza w formie gwiazdy na drożdżowym cieście wypełniona jest szynką i żółtym serem. Czytaj więcej
Przepisy KulinarnePróbowaliśmy już kilku pizz bezglutenowych robiąc i sami i z różnych przepisów z książek (na zdjęciu była piękna pizza a po dokładnym przyjrzeniu
Kuchenne WariacjePrzepadam za pizzą. Tym razem wybór padł na pizzę hawajską, której nie jadłam chyba wieki ;) Ciasto puszyste choć niezbyt grube. Jednym słowem: pycha :) Ciasto: 350 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 4 g drożdży instant 2 łyżki oleju 250 ml ciepłej wody Dodatki: 15 dag sera żółtego 3 -4 łyżki kukurydzy konserwowej 4 plastry ananasa z puszki
Smakołyki Asicałego tygodnia z pizzą jako mój numer jeden wybrałabym właśnie tę z bakłażanem i fetą. Wszystkie były smaczne, ale ta chyba najbardziej celuje w mój kulinarny gust. Bakłażana podsmażyłam wcześniej na patelni. Wierzch natomiast posypałam rozmarynem. Kawałki fety są słuszne ;), bo takie lubię. Oczywiście można pokroić je drobniej lub dodać mniej. Słowem tak jak lubicie. To już moja ostatnia propozycja(...)podsmażyć na oliwie. Bakłażana pokroić cienko, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i podsmażyć z obu stron na patelni. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć cebulę i plastry bakłażana oraz posypać rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowaniemały "przytulas" albo rzucone mimochodem "kocham Cię mamo" załatwia wszystko :) Kochane Mamy, wszystkiego najlepszego! Dzisiaj świętowanie umilać nam będzie pyszna tarta (o której napiszę wkrótce). A ostatnio zajadaliśmy się pizzą z kurczakiem i ananasem. Mięso przygotowałam według przepisu Maćka . Spód rozwałkowałam w taki sposób, aby brzegi pozostały nieco grubsze. Dzięki temu po upieczeniu były nadal miękkie. Składniki: Ciasto(...)misce. Mięso pokroić w miarę równą kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso podsmażyć na patelni na oliwie. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażonego kurczaka i ananasa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec
zadanie-gotowanieBiały sos cebulowy na bazie słodkiej śmietanki bardzo dobrze komponuje się ze szparagami. I choć lubię pizzę z klasycznym pomidorowym sosem, to ta wersja skradła moje serce (a raczej podniebienie ;)). Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Spróbujmy wykorzystać ten czas. Myślę, że nie będziecie żałować. Następnym razem wprowadzę jedną modyfikację i pokroję warzywa na mniejsze kawałki. Oczywiście(...)powinien nieco zgęstnieć. Dodać zioła i wymieszać. Pozostałe: 500 g szparagów mozarella Wykonanie: Szparagi obrać nożykiem do warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie ułożyć szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec
zadanie-gotowanieWitajcie przed Majówką :-) Zapowiada się ładna pogoda, choć ostatnie dni wcale nie napawały optymizmem. Mam z tej okazji dla Was fajny przepis. Myślę, że posmakuje każdemu fanowi pizzy. My zamierzamy w ten weekend leniuchować na kocu przy dobrej książce (w tym momencie kocham to, że mieszkamy na wsi). Jeżeli wybieracie się na np. piknik to z pewnością będziecie(...)dwie części. Na jedną położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek. Tak przygotowane paluchy wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około
Poezja Smaków - blog kulinarnypieczenia (uwaga na gluten) 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki oleju 125 ml cieplej wody Dodatki 1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości ketchupu 1 łyżka przyprawy do pizzy wg tego przepisu ok. 75 g szpinaku 1 kula mozzarelli w zalewie (125 g) 4 pomidorki koktajlowe 1. Siemię lniane zmiel młynkiem do kawy lub blenderem, wymieszaj z mąką gryczaną, proszkiem(...)średnicy ok. 27-30 cm. 3. Włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 4. W tym czasie podduś szpinak na patelni, aż liście zwiędną. 5. Wyjmij pizzę z piekarnika, posmaruj przecierem i posyp przyprawą. Następnie dodaj porwany na kawałki ser, szpinak i pokrojone pomidorki. 6. Piecz jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści. Energia (1 porcja) Białko
Powiedz dietom nie