Ciasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki. I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie(...)posypujemy nią wierzch kopczyków Plasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy na bazylii Rozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików" Nożem do pizzy lub radełkiem (ja to robiłam nożem do pizzy, ale jeśli nie mamy, to można użyć zwykłego noża) dzielimy ciasto na 12 kwadratów Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy jajkiem Nagrzewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comminimum 20 chlebkow. Moje ciasto cały czas stało w ciepłym miejscu i cały czas rosło. Nawet zostawiając odrobinę ciasta ono na nowo urośnie. Mi wyszła z tego jeszcze ogromna pizza, super alternatywa na pizzę na grubym cieście. Chlebki naan SKŁADNIKI: 6 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu (rozgniataniu) placków 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki(...)dodajemy troszkę wody. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia przykryte szmatką, powinno podwoić swoją objętość. Do piekarnika wkładamy natłuszczoną blachę do pieczenia (idealny byłby tutaj kamień do pieczenia pizzy). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Ciasto dzielimy na kulki i wyrabiamy przez 2-3 minuty. Podsypując niewielką ilością mąki, wałkujemy lub rozgniatamy ręką tą kulkę z ciasta
Zainspiruj się kuchniąwyprysków, ropnie, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia. Wzmacnia włosy, leczy łupież. Włosom nadaje połysk i puszystość. Skóra staje się delikatna, jaśniejsza, pozbawiona wągrów i rozszerzonych porów. /źródło: rozanski.li / Pizza z miechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa — 250 g — Mąka zwykła(...)Smarujemy całą powierzchnię ciasta serkiem. Posypujemy mozzarellą. I układamy przepołowione owoce miechunki. — Pieczemy w bardzo nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni, około 15-20 minut. — Po upieczeniu posypujemy pizze pieprzem i kolendrą. Sałatka z miechunką Składniki: mix sałat rzodkiewka papryka ogórek miechunka pół drobno pokrojonej cebuli sól pieprz ocet oliwa lub olej Przygotowanie: Z Octu i oliwy zróbcie
w mojej kuchniprzez szarość za oknem i wcześnie przychodzącą noc. Kiedy biorę się za obiad, który wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie, że tracę cały dzień. Dziś więc fast food. Mała pizza, której sekret tkwi w dobrej jakości produktach: gorgonzola, oliwa z oliwek. Oliwki i cebulę prawie na pewno zawsze macie pod ręką. No i jeszcze świeża szałwia. Świetna roślina, która jako(...)takie oznaczenia są zawsze dobrym drogowskazem, który ułatwia dokonywanie wyborów. Kilka takich produktów zawsze warto mieć pod ręką. To coś na kształt małej czarnej w szafie. A teraz pizza :)Składnikiciasto150g mąki pszennej70ml wody5g świeżych drożdży5g soli1 łyżka oliwy z oliwekdodatkioliwa z oliweklistki z gałązki świeżej szałwiipół czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki1 duża szalotka pokrojona w talarkiok. 7 łyżeczek łagodnej
W kuchni wieczoremmój wolny czas, przez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych przepisów, które z chęcią Wam powierzę:)Dziś przepis, o którym już wspominałam - pizza na miękkim cieście boskiej Nigelli. Idealna dla każdego, który jest zbyt zmęczony/zapracowany/zniechęcony, by na godziny zaszywać się w kuchni, a chce wyczarować szybko coś dobrego!Tak naprawdę(...)jest to klasyczna pizza. Nazwana tak chyba przez wygląd i użycie dużej ilości sera. W rzeczywistości jest to coś na kształt jędrnego, dużego omletu, ale jajko użyte w przepisie czuć delikatnie tylko, jeśli zamiast sera cheddar dodasz goudę . Ja zrobiłam tak za pierwszym razem, i choć i tak z miejsca zakochałam się w tej recepturze, oszalałam na jej punkcie dopiero
Gotowanie to kochaniepaprykąJesienna sangriaPizza z szynką, rukolą i parmezanemSałatka z figami i boczkiemProwansalskie pieczone pomidoryPlacki z pomidorów z SantoriniSałatka z pomidorów i mozzarelliRoladki z cukiniiSałatka z bobu z pesto z orzechówLadenia, pizza z GrecjiSałatka z cukinii i fasolkiPlacki z cukinii i fetyCoca, pizza z HiszpaniiTarta ze szpinakiem i jajkiemChleb andaluzyjskiPity z rybą po marokańskuGrzanki śródziemnomorskieMini kanapeczki z halloumiDip z buraka
Chilli Czosnek i Oliwaschabu6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) oraz sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz Pesto rukolowe: 80 g umytej i osuszonej rukoli 50 g migdałów bez skórki 3 ząbki czosnku niepełne pół szklanki oliwy lub oleju rzepakowego łyżka(...)ziół do pizzy sól do smaku ewentualnie łyżka drobnych suszonych pomidorów z bazylią (przyprawy Kamis) Wszystkie składniki pesto umieścić w malakserze, zaczynając od migdałów i czosnku. Zmiksować na gładką masę. Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Z jednej strony posypać solą, ziołami do pizzy i suszonym czosnkiem, następnie odwrócić. Z drugiej strony posmarować dokładnie pesto. Wyłożyć
Czerwień i błękitMini Calzone to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia, kinderbale, spotkania ze znajomymi lub jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z pieczarkowym farszem i ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć
Słodka StronaSzpinakiem to ciekawa propozycja na przygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia czy też spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z idealnie doprawionym szpinakiem i ciągnącą się mozzarellą. Jest to bardzo interesujące połączenie smaków, które być może przekona
Słodka StronaPołączenie dyni i jarmużu oczarowało mnie całkowicie. Mam wrażenie, że to mój hit tegorocznej jesieni. Dlatego też nie mogło go zabraknąć podczas pieczenia pizzy. Użyłam tu dyni piżmowej, która świetnie się tu spisała. Przepis na ciasto pochodzi od Donny Hay, a ja podejrzałam go u Majeczki . Składniki na 2 pizze : 1 łyżeczka suszonych drożdży(...)ciasto odgazować i podzielić na 2 części. Z każdej uformować placek. Jarmuż umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w oliwie. Każdy placek pizzy posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu położyć plastry dyni, kawałki jarmużu i mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 15 minut
Sto kolorów kuchnismażenia przyprawa do pizzysólżółty serZiemniaki pokroić w ćwiartki, większe w ósemki ,smażyć na oleju aż staną się złociste, wtedy dodać pokrojoną cebulkę , szczyptę soli i przyprawy do pizzy. Smażyć jeszcze chwilkę aż cebulka się zrumieni.Wyłożyć na talerz, posypać startym żółtym serem i posypać przyprawą do pizzy. Można zapiec w piekarniku, ja użyłam do tego celu mikrofalówki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPizza, chyba najbardziej lubiane danie wśród dzieci. Ja bardzo lubię pizzę, lecz tym razem nie pizza, a coś pysznego przypominającą ją. Malutkie pizzerki, z dużą ilością sera mozzarella i domowego sosu pomidorowego. Idealna przekąska na imprezę lub po prostu pyszne ciasteczka na śniadanie. Bardzo smaczne, z chrupiącym dnem i dobrze przypieczonym serem. Pycha! Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych
Kuchnia ŁukaszaPizza z brukselką i szynką Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Ladenia, pizza z Grecji Hiszpańska coca Tureckie bułeczki ze szpinakiem Marokańskie chlebki Cypryjski chleb z oliwkami Włoskie bułeczki Chlebki pita Tarta z pesto i pomidorami Bułeczki z botwinką i oliwkami
Chilli Czosnek i Oliwabułeczki z truskawkami, są również pyszne, gdyż bułeczki przygotowane na bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls. Gorące, pachnące zakręcone jagodzianki z kruszonką i lukrem są idealne do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas pieczenia drożdżówek po całym(...)prostokąt na którym kładziemy jagody, posypujemy je cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na 8 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotowuję : Pizza roladki ( pizza rolls ) Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, jagodzianki i tak jeszcze trochę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię