żurawiny 3 łyżki słonecznika 2 łyżki płatków migdałowych 4-5 gałązek selera naciowego przyprawa do kurczaka z ziołami Sos light 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1/2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku WYKONANIE Filet płuczemy, osuszamy i przyprawiamy. Pierś przekrawamy na połowę tak, by była cienka. Grillujemy z obu stron
W kuchennym oknie Ewywyczarować. I proszę, mamy prosty, świeży i oryginalny pomysł na obiad. Czyli ekologiczne spaghetti z kurczakiem, świeżymi szparagami i boczniakami w kremowym sosie z natką pietruszki.Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:100 g polędwiczek z piersi kurczaka200 g makaronu spaghetti6 szparagów8 średnich boczniaków2 cebula dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany(...)szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonych boczniaków i kurczaka
kulinarnyJaDanie dwa w jednym, bo za jednym razem przygotowujemy ryż i mięso do obiadu. Można powiedzieć, że taki obiad robi się sam :) A w smaku rewelacja
Kuchnia domowa Anilubisz jeść najbardziej?”, uznaliśmy, że kanapki. Szczególnie, gdy możemy do woli zaszaleć z dodatkami. Tym razem postawiliśmy na kurczaka i pastę z awokado. Odświeżający smak kolendry i limonki dał poczucie: „O! Ta kanapka była pyszna!”. Składniki pierś z kurczaka1 łyżeczka ziół prowansalskichszczypta ostrej paprykisól, pieprz2 łyżki oliwy pasta
Pink Envelopeponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :)Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :)Składniki na 6 sztuk:40 dag pieczonej piersi z kaczki 6 papierów ryżowych2 marchewkipor - zielona cześć2 kwadratowe serki topionesól, pieprznatka pietruszkiUpieczoną kaczkę kroimy w kostkę. Marchewkę gotujemy
Bon Appetit Małgorzatygóry i z dołu ) przez ponad 2 godziny. Najpierw pieczemy z góry stronę piersi, po zarumienieniu odwracamy i znowu przypiekamy. Ponownie odwracamy nacinamy skórę przy łączeniu udek z korpusem ( sos będzie swobodnie odpływał ) i przykrywamy folią aluminiową i od tego momentu pieczemy tylko pod folią. ( kurczaki nie będą suche ). Warto pod koniec pieczenia dołożyć ziemniaczki i upiec
Smaki Ewymarynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał. Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego(...)marynatą. Woreczek zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku). Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec
mojewypiekiinietylkoBardzo mocno napakowany smakiem bulion z kurczaka. Jeśli nauczycie się jak go zrobić gwarantuję Wam, że nigdy więcej nie spojrzycie na kostkę rosołową. To jest smak wart trzech gwiazdek Michelin. Do tego bulionu jako bazy używamy kurzych skrzydełek – są tanie, ogólnodostępne, zawierają mnóstwo smaku i… żelatyny (kolagenu). Zarówno w skórce, jak i w chrząstkach. Anatomicznie patrząc – to przecież trzy ruchome(...)bulion będzie zawiesisty. Nie da Wam tego smaku żaden kurzęcy korpus, tłuste udka czy chude piersi. Tylko i wyłącznie skrzydełka. Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa
Karo in the Kitchenkurczak 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 płaska łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Z kurczaka odkrawamy całe mięso ze skórą. Nie musimy robić tego bardzo dokładnie, pozostałą część zużyjemy do zupy. Niecałą połowę piersi kroimy w kostkę 1 ½ cm, dodajemy odrobinę soli. Do pozostałego mięsa dodajemy 2 łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową i żelatynę
Smaki Ewyfoody. Do przyprawienia użyłam papryki i soli, ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyście użyli gotowej przyprawy do kurczaka (najlepiej takiej bez soli i glutaminianu sodu) lub własnej mieszanki przypraw. Składniki (3 porcje): 500 g filetu z piersi indyka/kurczaka 3,5 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól
Powiedz dietom nielubię jak chrupią :)Składniki:2 piersi z kurczakatorebka ryżupapryka czerwona i żółtakilka ogórków konserwowych4 jajkapuszka kukurydzysól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowykostka rosołowamajonezKurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym. Ryż gotujemy na sypko, a jajka na twardo. Kroimy papryki, ogórki, jajka w kostkę. Odcedzamy kurczaka, dodajemy resztę składników do miski
NA MOIM TALERZUMakaron z brokułami i kurczakiem mam dla was prosty i szyki do zrobienia obiadek, zobaczcie sami Składniki: makaron penne(rury) brokuł cebulka 2 łyżki mąki śmietanka 30% rosołek drobiowy w kostce serek topiony w kostce dwie piersi dodatkowo można starty żółty ser(nie koniecznie) brokuły ugotować w osolonej wodzie,makaron również w garnku na odrobinie oleju smażymy cebulkę(...)dodajemy mąkę i jeszcze chwilę smażymy dodajemy śmietankę, szklankę wody,serek topiony i kostkę rosołową,zmniejszamy ogień,mieszamy aż się zagotuję i serek się rozpuści mięsko przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoty kolor, potem już zostaje nam tylko połączyć wszystko ze sobą -czyli makaron ,brokuły,mięsko i sos i gotowe... smacznego
Swojskie jedzonkoSkładniki:150 g świeżej roszpunki 200 g piersi kurczaka100 g orzechów laskowych100 g suszonej żurawiny80 g sera gorgonzola1 łyżeczka słodkiej papryki, curryszczypta chili sól, pieprz, sos2 łyżeczki musztardy dijon30 ml oliwy z oliwek2 łyżeczki płynnego miodupołówka soku z cytrynysól, pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamyPrzygotowanie:Kurczaka myjemy i tniemy na małą kosteczkę, doprawiamy mieszanką
Niezły Młynek