Tradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne produkty, takie jak np. grzyby, a ostry barszcz czy smażony karp nie należą do dań, które dzieci chętnie jedzą. Zastanawiałam się co tu zrobić, by się nie narobić (tj. […] Artykuł 3 pomysły
WiszniówkaTarta na wytrawnie to doskonały pomysł na obiad, kolację czy do podania na ciepło podczas przyjęcia dla gości. Ja akurat przygotowałam na kolację, co pewnie widać po zdjęciach ;) tarta koniecznie do powtórzenia! Więc i nowe zdjęcia będą :) W tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości
Kolorowy PrzepisownikObiad lub kolacja na szybko z kurczakiem, sałatą ,awokado i serem.Sos jest niezbędny , ja podałam z gorgonzolą i smakował wyśmienicie. Składniki:dla dwóch osób 4 tortille 200 g filetu z kurczaka 1 awokado ,dojrzałe roszponka,lub inna ulubiona zielenina Ser tarty ,żółty Sól ,pieprz,ulubione przyprawy do mięsa Sos gorgonzola : 150 ml śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Sól ,pieprz
Ladylaura.odwiedzają nas goście nie zawsze elegancko jest podać na obiad jednogarnkową „papkę”. Dlatego chciałbym pokazać Wam przepis na dość bezpieczne danie, które powinno zadowolić zarówno fanów tradycyjnych kotletów z kurczaka, jak i osoby, lubiące pewne nowości. Przy roladkach trzeba się co prawda odrobinę narobić, ale – uwierzcie mi – naprawdę warto. Lista zakupów (proporcje dla ok. 4 osób): 1 kg mięsa
Proste-przepisy.plwcześniej nie zamieściłam przepisu na ten sos. Żeby było nieco lżej zamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego
Kulinarne Inspiracjenatką pietruszki - jeśli chciałbyś zaostrzyć smak posyp ostrym w smaku startym na pyłek serem Całość podawaj z lampką schłodzonego cydru. Danie jest przepyszne, bardzo gorąco Wam polecam, na obiad, kolację czy też spotkanie z bliskimi! przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNIPyszna sałatka z pieczonych buraczków ,super sprawdzi się do mięs i pieczeni-polecam na obiad Składniki: 3 średnie buraczki ząbek czosnku 1 łyżka majonezu, 2 łyżki śmietany 18 %(lub jogurtu) sól pieprz Przygotowanie: Buraczki zawijamy w folię aluminiowa(każdy osobno) i pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz studzimy,i kroimy w kostkę,mieszamy z majonezem i śmietaną
Swojskie jedzonkozupy, i kremy, i wodniste. Po prostu jestem zupoholiczką ;) Zupa jest dobrym daniem, kiedy wraca się z pracy czy ze szkoły bardzo głodnym, i czeka na właściwy obiad. Wtedy zamiast zapychać się czymś mniej zdrowym, można zjeść zupę, która korzystnie działa na nasz układ pokarmowy. Oprócz tego zupy są lekkostrawne mają mało kalorii, co ucieszy osoby odchudzające się
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńbywa mąką cieńszą żytnią, czyli pytlową. Istnieje również legenda, przekazywana przez mieszkańców Kujaw z pokolenia na pokolenie, która opisuje historię żuru: Dawno temu pewna biedna kobieta chciała ugotować na obiad jakąś strawę, ale nie miała z czego. Została jej w garnku resztka mąki żytniej, zalała ją więc wodą i pozostawiła na krańcu pieca, gdyż stwierdziła, że i tak żadna potrawa
Garniec Magaliezupa o niesamowitym aromacie. Pełna chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak lub 2 mniejsze) 1 mała marchewka, ok.150g 1 mała pietruszka
Karo in the Kitchenprzełknięcia" ;) Ja wątróbkę zawsze lubiłam, choć pierwsza, która zrobiłam samodzielnie była jedną wielką porażką. Byłam wtedy młodą mężatką o nikłym pojęciu o gotowaniu. Wymyśliłam sobie któregoś dnia na obiad duszoną wątróbkę. Cóż z tego, skoro do zjedzenia nie nadawała się zupełnie. Dusiłam ją i dusiłam....a ona twarda jak kamień prawie. No cóż...nie wiedziałam, że nie soli się
Codzienna kuchnia niecodziennazdrowy i przede wszystkim robiony własnoręcznie. A już najlepsze jest samo jedzenie, kiedy zastanawiasz się 'jak to ugryźć'. Pomimo tego, że ruch to zdrowie i miło czasem wyjść na obiad na miasto, to dziś polecam Ci zostać w domu i samemu przygotować burgery w bardzo łatwy sposób. Są przepyszne, sycące, a kombinacji jest bez końca... mięsne, wegańskie, co kto woli
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńprzygotować. Taką zupę robię w 30 minut między jednymi a drugimi zajęciami na uczelni. Jest aromatyczna, pachnąca. Posiada słodko-ostrą nutę smakową. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i podczas imprezy z przyjaciółmi. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Z taką zupą każda impreza będzie udana! Dlaczego warto? Cukinia ma właściwości alkalizujące, czyli odkwasza nasz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńplacuszki, więc się posłuchałam i zaczęłam eksperymentować. Kwiatki smakują słodko, trochę brzoskwiniowo-cytrusowo (?) i mają piękny, żółty kolor! W placuszkach wyraźnie czuć ich delikatną nutę. Jem je zawsze na obiad jako miłe urozmaicenie codziennych dań. Do tego kompot z wiśni i jesteś w siódmym niebie! Kwiatki można też faszerować, zapiec lub jeść na surowo. W Polsce są trudno dostępne
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńprezentuję żadnego wielkiego przepisu, a jedynie propozycję na smaczny dodatek obiadowy lub szybkie danie w wersji solo. Taki makaron może urozmaicić zwykły obiad lub też nadawać się na syte śniadanie. Zresztą już o tym wspominałam tu: klik . (2 porcje) 100g makaronu 2-3 jajka szczypiorek prażona cebulka olej (ewentualnie masło) sól, pieprz Makaron ugotować (al dente) w osolonej wodzie
Di gotuje