zupy, i kremy, i wodniste. Po prostu jestem zupoholiczką ;) Zupa jest dobrym daniem, kiedy wraca się z pracy czy ze szkoły bardzo głodnym, i czeka na właściwy obiad. Wtedy zamiast zapychać się czymś mniej zdrowym, można zjeść zupę, która korzystnie działa na nasz układ pokarmowy. Oprócz tego zupy są lekkostrawne mają mało kalorii, co ucieszy osoby odchudzające się
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńbywa mąką cieńszą żytnią, czyli pytlową. Istnieje również legenda, przekazywana przez mieszkańców Kujaw z pokolenia na pokolenie, która opisuje historię żuru: Dawno temu pewna biedna kobieta chciała ugotować na obiad jakąś strawę, ale nie miała z czego. Została jej w garnku resztka mąki żytniej, zalała ją więc wodą i pozostawiła na krańcu pieca, gdyż stwierdziła, że i tak żadna potrawa
Garniec Magaliezupa o niesamowitym aromacie. Pełna chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak lub 2 mniejsze) 1 mała marchewka, ok.150g 1 mała pietruszka
Karo in the Kitchenprzełknięcia" ;) Ja wątróbkę zawsze lubiłam, choć pierwsza, która zrobiłam samodzielnie była jedną wielką porażką. Byłam wtedy młodą mężatką o nikłym pojęciu o gotowaniu. Wymyśliłam sobie któregoś dnia na obiad duszoną wątróbkę. Cóż z tego, skoro do zjedzenia nie nadawała się zupełnie. Dusiłam ją i dusiłam....a ona twarda jak kamień prawie. No cóż...nie wiedziałam, że nie soli się
Codzienna kuchnia niecodziennazdrowy i przede wszystkim robiony własnoręcznie. A już najlepsze jest samo jedzenie, kiedy zastanawiasz się 'jak to ugryźć'. Pomimo tego, że ruch to zdrowie i miło czasem wyjść na obiad na miasto, to dziś polecam Ci zostać w domu i samemu przygotować burgery w bardzo łatwy sposób. Są przepyszne, sycące, a kombinacji jest bez końca... mięsne, wegańskie, co kto woli
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńprzygotować. Taką zupę robię w 30 minut między jednymi a drugimi zajęciami na uczelni. Jest aromatyczna, pachnąca. Posiada słodko-ostrą nutę smakową. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i podczas imprezy z przyjaciółmi. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Z taką zupą każda impreza będzie udana! Dlaczego warto? Cukinia ma właściwości alkalizujące, czyli odkwasza nasz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńplacuszki, więc się posłuchałam i zaczęłam eksperymentować. Kwiatki smakują słodko, trochę brzoskwiniowo-cytrusowo (?) i mają piękny, żółty kolor! W placuszkach wyraźnie czuć ich delikatną nutę. Jem je zawsze na obiad jako miłe urozmaicenie codziennych dań. Do tego kompot z wiśni i jesteś w siódmym niebie! Kwiatki można też faszerować, zapiec lub jeść na surowo. W Polsce są trudno dostępne
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńprezentuję żadnego wielkiego przepisu, a jedynie propozycję na smaczny dodatek obiadowy lub szybkie danie w wersji solo. Taki makaron może urozmaicić zwykły obiad lub też nadawać się na syte śniadanie. Zresztą już o tym wspominałam tu: klik . (2 porcje) 100g makaronu 2-3 jajka szczypiorek prażona cebulka olej (ewentualnie masło) sól, pieprz Makaron ugotować (al dente) w osolonej wodzie
Di gotujeDziś przedstawiam idealny przepis na lekki obiad w ciepłe dni, makaron z kurczakiem i brokułami w delikatnym sosie brokułowym, na pewno przypadanie do gustu całej rodzinie. W odróżnieniu od klasycznych przepisów tego typu, nie dodajemy tutaj tłustej śmietanki, a gęsty sos powstaje z mleka i ugotowanego a następnie zmiksowanego rdzenia z brokuła. Takim też sposobem oprócz tego, że danie staje
karmelowyKurczak w nieco innej wersji – w kremowym sosie, z grzybami. Aromatyczny od lekkich, duszonych porów, gładki i kremowy od śmietanki. Szybki i syty obiad – w całości jego wykonanie nie zajmie Wam więcej niż 40 minut. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, następnie kroimy na połowy w poprzek i jeszcze raz na pół – tak, aby z każdej uzyskać 4 raczej cienkie
Karo in the Kitchendomu będzie na bank rosół, ziemniaki z mizerią i udkiem z kurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu. W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować, zamieszać w garach. Także tak :-) Kasza bulgur, ostatnio moja ulubiona - odkrycie roku bez kitu. Na internetach piszą, że przypomina w smaku ryż. Absolutnie się
pieprzny smaczekrybnych, potem wszystkich możliwych zup chińskich, wietnamskich itp, z udziałem ryb i owoców morza, aż po sięganie do kuchni śródziemnomorskiej a na skandynawskiej kończąc. Zupa rybna to idealny obiad na lato, ale również bardzo fajny pomysł na rozgrzewającą zupę rybną zimą. Przepisów na zupę rybną jest też bezliku. Ale dzisiaj chciałam podzielić się z Wami, jedną z moich ulubionych
SMYKWKUCHNIniedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką
Quinoa Raz!chce się za bardzo jeść. Nie ma jednak wątpliwości, że coś zjeść trzeba. Aby pomóc Wam (i troszkę sobie) zebrałam kilka sprawdzonych letnich propozycji. W sam raz na obiad, czy obiado-kolację. Bez długiego stania w kuchni, nieskomplikowane, ale smaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku
Codzienna kuchnia niecodziennapodajemy od razu – ze świeżym pieczywem, sadzonym lub poszetowym jajkiem, kopytkami – do wyboru. Z tej ilości składników dostaniecie 3-4 porcje obiadowe lub 6-7 porcji jako dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 800g zielonej fasolki szparagowej 450g czerwonej papryki 2 puszki (po 400g każda) pomidorów w zalewie 300g cebuli (czerwona, biała, żółta lub mix) 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki
Karo in the Kitchen