naszych rodzinach od lat. Przepisy różnią się w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu…Gołąbki – składniki:duża główka kapusty włoskiejok. 750g mięsa mielonego2 jajkapół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania gołąbków
UgotujmyTo.plłososia ze szpinakiem (i pomyśleć, że w dzieciństwie za nim nie przepadałam… delikatnie mówiąc ;)), a dodatek ziemniaków i brokułów sprawia, że danie jest super smaczną propozycją na rodzinny obiad…Zapiekanka z łososiem – składniki:500 g świeżego filetu z łososia norweskiego1 kg ziemniaków250 g szpinaku (u mnie świeży)1 brokuł2-3 ząbki czosnkusok z połowy cytryny300 ml śmietany
UgotujmyTo.pljadłam królika nigdzie poza rodzinnym domem, to jestem przekonana, że potrawka jest doskonała:) Aromatyczna i kremowa z delikatnym mięsem… Jest idealna zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad. Królik w śmietanie może być podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!Królik w śmietanie – składniki:1 królik ok. 1.2 kg1 kostka masła1 cebula1-2 białe części pora5-6 marchewek1
UgotujmyTo.plporównaniu ze stratami i zniszczeniami innych ludzi, drzewa spadały na samochody, zrywało dachy, było niestety nawet kilka ofiar… Nie miałam w związku z tym głowy do wymyślania obiadu i postanowiłam zrobić coś na szybko. Padło na makaron. Dynia, którą akurat piekłam okazała się idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu
UgotujmyTo.plzrealizować przy pierwszym podejściu, a dodatkowo okazał się tak smaczny, na jaki wygląda. Połączenie delikatnej ryby z aromatycznym porem w chrupiącym cieście może być propozycją nie tylko na codzienny obiad ale również na świąteczny stół… Zapraszam, oto pyszny dorsz w porach w cieście francuskim. Dorsz w porach w cieście francuskimSkładniki (4 porcje)500 g filetu z dorsza2-3 białe
UgotujmyTo.plburgundzku , tym razem postanowiłam udusić je w winie, a do sosu dodać czekoladę. Już wiem ze policzki kochają czekoladę. Jeśli uda się wam jakimś cudem je zdobyć, to taki obiad może być niebanalnym, zaskakującym, smacznym daniem na waszym świątecznym stole. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiam rybę w każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki:350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe")4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano)sólpieprzćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania100 gram
Mango PapajaZimowe wieczory sprzyjają jednogarnkowym, rozgrzewającym obiadom. Tak powstał ten gulasz w oparciu o piwo i dużo korzennych przypraw oraz domowe powidła czekoladowe. Wyszedł pyszny, sycący, aromatyczny posiłek, idealny na taką porę jak teraz. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdobre jak te letnie, tyle, że lepiej smakują na ciepło. Tym razem zrobiłam je zapiekane w piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni.ok 1/2 małej dynikilka czerwonych ziemniaków ze skórką2 marchewki1 cukinia1/2 świeżego brokuła1 burakkilka ząbków czosnkuolejprzyprawyWarzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam
Z butelką mleczka w tleUniwersalne danie, sprawdzi się na świątecznym stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 4 Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 400g,Marynata:sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu),2 łyżki
SzczyptaSmaQzastanawia się co tak na prawdę wchodzi w ich skład. A zawartość rzadko kiedy jest już tak atrakcyjna jak ich wygląd. Jednak nie rezygnując z tego pomysłu na obiad można paluszki rybne przygotować samemu. Na pewno będą zdrowsze i możliwe, że smaczniejsze. Domowe Paluszki Rybne - Składniki:450 g filetów z białej ryby2 ugotowane ziemniaki
Słodka StronaKotlety sojowe zawsze służą mi jako koło ratunkowe w momencie gdy nie mam pomysłu na obiad. Chociaż nie od razu się do nich przekonałam, obecnie stanowią element mojego domowego menu i uważam, że zawsze warto mieć w domu awaryjną paczuszkę kotletów. Kotlety Sojowe - Składniki:opakowanie kotletów sojowych2 jajkamąkabulion warzywny (1 kostka)sól, pieprz ulubione przyprawy (ja dodaje: czosnek
Słodka StronaProste i szybkie danie z soczystym kurczakiem i chrupiącymi warzywami. Idealny pomysł na błyskawiczny i nieskomplikowany obiad.Makaron z Kurczakiem i Warzywami - Składniki:400 g makaronu2
Słodka Stronawersja pączków gotowanych na parze i podawanych na gorąco. Przynajmniej mi tak się one kojarzą. Co w nich najlepsze, można je jeść nie tylko na deser, ale także na obiad. Uwielbiam je i szczerze polecam wypróbowanie przepisu. Kluski na Parze - "Pampuchy" - Składniki:50 g drożdży 300 ml mleka (ciepłego
Słodka StronaPancakes'y z Ricottą to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub nawet lekki obiad. Placuszki są wyjątkowo delikatne, niezwykle puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach. Polecam przepis.Pancakes'y z Ricottą Nigelli Lawson - Składniki:250 g świeżej ricotty125 ml mleka2 duże jajka (osobno białka i żółtka)100 g mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżeczki olejuok. 2 łyżki cukru (opcjonalnie
Słodka Strona