Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi Rewelacyjna, lekka zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi, zupełnie inna w smaku niż nasza tradycyjna pomidorówka! Choć najlepiej robić ją ze świeżych
Moje QulinariaPewnie jak większość z Was, mam ochotę na wiosenne obiady. Lekkie, warzywne, zdrowe. Zieleń na talerzu nie jest obowiązkowa, ale miło dopełnia całości. Lubię potrawy, które świetnie smakują w porze obiadowej, ale mogą także wystąpić w roli pysznej kolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję
KUCHARNIAbotwinki delikatne i niezwykle smaczne. Farsz i sos dodają im nieco śródziemnomorskiego klimatu. Były przepyszne na ciepło i cudownie rześkie na zimno. Mogą z powodzeniem wystąpić jako lekki letni obiad, jako tapas, przystawka lub część letniej kolacji. Są wspaniałe! Bardzo Wam polecam! GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINKI SKŁADNIKI /na 30 gołąbków/ liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka
KUCHARNIAochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz. 7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można dowolnie komponować, a nawet podawać w wersji na słodko, jak to się robi w m.in. w Chile
KUCHARNIAnadal chowacie jeszcze kawałki lata? W takie dni, jak dziś, gdy pada, jest zimno, szaro i ponuro, potrzebuję ocieplacza. Ciepła herbata, miękki sweter i koniecznie coś rozgrzewającego na obiad. Dziś wybieram cudownie kremowe risotto. Sięgam po pudełko z zamrożonym pure dyniowym, dzięki któremu moje danie będzie nie tylko smaczne, ale i nabierze ciepłego, energetyzującego koloru. Ten kolor, smak
KUCHARNIAodtworzyć. Większość z nas nawet nie zna swoich sąsiadów i już z pewnością nie wyobraża sobie, że mogliby przyjść bez zapowiedzi i przesiedzieć pół dnia lub dłużej, zjeść razem obiad, popracować w ogródku, po prostu być razem. Do jednej z tych Babulinek chodziło się z bańką po mleko i masło. Później na parapecie kuchennego okna stawiało się gliniany garnek
KUCHARNIAOstatnio na blogu pojawiało się dużo słodkich wpisów, dlatego dziś mam dla Was zupełnie inną propozycję. Ziemniaki nadziewane masą z dodatkiem tuńczyka, świetnie sprawdzą się jako piątkowy obiad a także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Farsz oczywiście można dowolnie modyfikować:) Składniki: 10 dużych ziemniaków, puszka tuńczyka, 1/3 pora, 1/2 czerwonej papryki, pęczek szczypiorku
Z miłości do słodkościziemniaków 20-25 dag mąki 3-4 jaja ( dałam 3 ) 1 szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę
w mojej kuchnignocchi di patate z ziemniaków gotowanych w mundurkach-----ja miałam wczorajsze z obiadu Przepis na gnocchi Składniki , około 6 porcji: • 1 kg ziemniaków (jesiennych ----- niemłodych, najlepiej odmiany „mącznej”, sypkiej) • 1 łyżka soli-ja zamiast soli dałam różne zioła • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
w mojej kuchniwstawić blachę z ziemniakami 45 minut do 1,5 godziny (ja piekłam około godziny). Czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków. Podawać gorące jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub masłem
w mojej kuchniKotlety z karkówki z duszon ym jabłkiem i cebulką . Najsmaczniejsze będą kiedy przyprawicie je wieczorem, a dopiero następnego dnia usmażycie na obiad. Mięso będzie wtedy bardzo kruche i fajnie przejdzie smakiem czosnku. Składniki: 2 kotlety karkowki 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz olej jabłko cukier do smaku owoce goi Wykonanie: Kotlety karkówki rozbijamy-ugniatamy palcami po obu stronach
w mojej kuchnimaszynce- czym człowiek starszy tym bardziej kombinuje by się nie przemęczać) ich przygotowywanie to czysta przyjemność. Smak pozostaje taki sam, więc polecam wszystkim mój sposób. Z podanych składników miałam obiad na dwa dni dla 6 osób, więc było tego sporo, ilości dopasujcie pod własne możliwości konsumpcyjne. Podane ilości są takie dla orientacji (choć tym razem wszystko odważałam), ja przeważnie robię
Smaczne Zdrowekoloru pół pęczka koperku 0,5 kg ziemniaków 15 dag wędzonego boczku kostka rosołowa odrobina cukru, kwasku cytrynowego, soli i pieprzu Z porcji wychodzi obiad dla dwóch osób. Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, wrzucamy rosołek. Botwinę myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Buraczki obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy na gotujący
Humanistka w kuchniLubię przyrządzać mięsne roladki na obiad. By się nam nie znudziły często zmieniam farsz, korzystając z tego co mam w lodówce. W ubiegłym roku polubiłam jarmuż, dlatego często gości na naszym stole. Jest zdrowy, przyrządzam z niego sałatki, koktajle zielone, a tym razem połączenie z mięsem. Dodatek boczku jest dla faceta, który jak widzi coś zielonego to kręci nosem
NA MOIM TALERZU