przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:130/600)

Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi 144

Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi Rewelacyjna, lekka zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi, zupełnie inna w smaku niż nasza tradycyjna pomidorówka! Choć najlepiej robić ją ze świeżych

Moje Qulinaria
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 252

Pewnie jak większość z Was, mam ochotę na wiosenne obiady. Lekkie, warzywne, zdrowe. Zieleń na talerzu nie jest obowiązkowa, ale miło dopełnia całości. Lubię potrawy, które świetnie smakują w porze obiadowej, ale mogą także wystąpić w roli pysznej kolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję

KUCHARNIA
TU I TAM. Botwinka i nowe szaty gołąbka. 184

botwinki delikatne i niezwykle smaczne. Farsz i sos dodają im nieco śródziemnomorskiego klimatu. Były przepyszne na ciepło i cudownie rześkie na zimno. Mogą z powodzeniem wystąpić jako lekki letni obiad, jako tapas, przystawka lub część letniej kolacji. Są wspaniałe! Bardzo Wam polecam! GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINKI SKŁADNIKI  /na 30 gołąbków/  liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka

KUCHARNIA
7 powodów, dla których uwielbiam ... 446

ochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz.  7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można dowolnie komponować, a nawet podawać w wersji na słodko, jak to się robi w m.in. w Chile

KUCHARNIA
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 175

nadal chowacie jeszcze kawałki lata? W takie dni, jak dziś, gdy pada, jest zimno, szaro i ponuro, potrzebuję ocieplacza. Ciepła herbata, miękki sweter i koniecznie coś rozgrzewającego na obiad. Dziś wybieram cudownie kremowe risotto. Sięgam po pudełko z zamrożonym pure dyniowym, dzięki któremu moje danie będzie nie tylko smaczne, ale i nabierze ciepłego, energetyzującego koloru.  Ten kolor, smak

KUCHARNIA
TU I TAM nr 21. Zupa na stole! Bulion z kamyków i przykucanka Karolki. Z kwaśnego mleka. 194

odtworzyć. Większość z nas nawet nie zna swoich sąsiadów i już z pewnością nie wyobraża sobie, że mogliby przyjść bez zapowiedzi i przesiedzieć pół dnia lub dłużej, zjeść razem obiad, popracować w ogródku, po prostu być razem. Do jednej z tych Babulinek chodziło się z bańką po mleko i masło. Później na parapecie kuchennego okna stawiało się gliniany garnek

KUCHARNIA
Ziemniaczane miseczki z tuńczykiem 256

Ostatnio na blogu pojawiało się dużo słodkich wpisów, dlatego dziś mam dla Was zupełnie inną propozycję. Ziemniaki nadziewane masą z dodatkiem tuńczyka, świetnie sprawdzą się jako piątkowy obiad a także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Farsz oczywiście można dowolnie modyfikować:) Składniki:  10 dużych ziemniaków,  puszka tuńczyka,  1/3 pora,  1/2 czerwonej papryki,  pęczek szczypiorku

Z miłości do słodkości
naleśniki z gotowanych ziemniaków 96

ziemniaków 20-25 dag mąki 3-4 jaja ( dałam 3 ) 1 szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę

w mojej kuchni
ryba w cieście 98

piatkowy obiad lub kolacja

w mojej kuchni
Gnocchi ziemniaczane 121

gnocchi di patate z ziemniaków gotowanych w mundurkach-----ja miałam wczorajsze z obiadu Przepis na gnocchi                               Składniki , około 6 porcji: • 1 kg ziemniaków (jesiennych ----- niemłodych, najlepiej odmiany „mącznej”, sypkiej) • 1 łyżka soli-ja zamiast soli dałam różne zioła • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

w mojej kuchni
JAK Z OGNISKA -PIECZONE ZIEMNIAKI 115

wstawić blachę z ziemniakami 45 minut do 1,5 godziny (ja piekłam około  godziny). Czas pieczenia zależy od wielkości oraz odmiany ziemniaków. Podawać gorące jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem lub masłem

w mojej kuchni
w owocach goi , z jabłkiem i cebulką 102

Kotlety z karkówki z duszon ym jabłkiem i cebulką . Najsmaczniejsze będą kiedy przyprawicie je wieczorem, a dopiero następnego dnia usmażycie na obiad. Mięso będzie wtedy bardzo kruche i fajnie przejdzie smakiem czosnku. Składniki: 2 kotlety karkowki 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz olej jabłko cukier do smaku owoce goi Wykonanie: Kotlety karkówki rozbijamy-ugniatamy  palcami po obu stronach

w mojej kuchni
SZARE KLUSKI, CZYLI KLUCHY Z PYRÓW 212

maszynce- czym człowiek starszy tym bardziej kombinuje by się nie przemęczać) ich przygotowywanie to czysta przyjemność. Smak pozostaje taki sam, więc polecam wszystkim mój sposób. Z podanych składników miałam obiad na dwa dni dla 6 osób, więc było tego sporo, ilości dopasujcie pod własne możliwości konsumpcyjne. Podane ilości są takie dla orientacji (choć tym razem wszystko odważałam), ja przeważnie robię

Smaczne Zdrowe
Botwina z dzieciństwa 120

koloru   pół pęczka koperku   0,5 kg ziemniaków   15 dag wędzonego boczku   kostka rosołowa   odrobina cukru, kwasku cytrynowego, soli i pieprzu Z porcji wychodzi obiad dla dwóch osób.  Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, wrzucamy rosołek. Botwinę myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Buraczki obieramy  i kroimy w talarki. Wrzucamy na gotujący

Humanistka w kuchni
Roladki z jarmużem 121

Lubię przyrządzać mięsne roladki na obiad. By się nam nie znudziły często zmieniam farsz, korzystając z tego co mam w lodówce. W ubiegłym roku polubiłam jarmuż, dlatego często gości na naszym stole. Jest zdrowy, przyrządzam z niego sałatki, koktajle zielone, a tym razem połączenie z mięsem. Dodatek boczku jest dla faceta, który jak widzi coś zielonego to kręci nosem

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania