Wyruszyłam dzisiaj po zeszyty i przybory szkolne dla moich chłopaków. Zaczynamy klasę drugą szkoły podstawowej i klasę pierwszą gimnazjum. Nie o tym jednak miałam pisać. Przechodząc
O kuchni z uczuciemKuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało
Karo in the KitchenWywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna
Kraina Miodem Płynącaprzypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło. Tortillę
Weekendy w domu i ogrodzieprzekąskę, jeśli taką wersję wybierzecie. U mnie to danie pojawia się właśnie na śniadanie, żeby chciało się wstawać i żeby mieć energię na nadchodzący dzień. Właściwie to podwójnie czekoladowy naleśnik - bo sam smakuje czekoladą a nadzienie z nutelli uzupełnia pełnię czekoladowego szczęścia. No i daje posmak orzechów
Milion SmakówKonfitury, dżemy, galaretki, powidła, marmolady. Mogą pochwalić się mnogością zastosowań. Jak przypomnieć sobie chwile spędzone latem nad morzem? Wystarczy przygotować gofry z dżemem. Chęć na naleśnika? Smażymy i smarujemy przepysznym dżemem. Jabłecznik na szybko? Marmolada sprawi się doskonale. A w czym Wy wykorzystujecie wszystkie te przysmaki najczęściej? ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakuGeneza tego przepisu jest cokolwiek pogmatwana. Jego pierwowzór podpatrzony został ładnych już parę lat temu podczas wycieczki do Egiptu. Oczywiście z racji tego, że zawierał wieprzowinę
Kulinarna PokusaŚrodek sierpnia, za oknem +32`C a ja wolną niedzielę spędzam w kuchni. Mniej więcej tak to wczoraj wyglądało. Czy żałuję? Nigdy w życiu! Może
Słodkie PrzyjemnościKopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają idealną
Kraina Miodem PłynącaPyszne, puszyste placuszki, idealne na śniadanie lub lekką kolację, nie zawsze przecież trzeba jeść kiełbaski z grilla, chociaż lato to czas, który temu sprzyja - spotkania ze
Domowa cukiernia Ewywoli spring rollsy. Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. Różnica między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój
Kuchcik gotujeUwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do ciasta zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że
Słodka Kraina Wypiekówwolnego glonu na górze. Nie należy rozprowadzać ryżu zbyt dokładnie, powinny być w nim dziury, dołki i górki. Na ryżu ok. 3 cm od dołu w poprzek całego "naleśnika" ułożyć wypełnienie Teraz przystępujemy do zawijania. Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie, żeby się nie rozleciało, a kciukami zaczynamy zwijać matę bambusową. Kiedy całe wypełnienie jest już zakryte palce przenosimy
w mojej kuchniPyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym owocem: morelami, brzoskwiniami, jabłkiem czy bananami. Najlepiej smakują
Walijskie PichceniePlacki to chyba nasz ulubiony sposób na kolację lub podwieczorek. Robi się je błyskawicznie, można dodać owoce, czekoladę, twarożek - i już jest pyszne danie na
Kulinarne Inspiracje