sosie 4 dziury i wbić w nie całe jaja. Smażyć, aż się zetną.Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.Jajecznicę podawać samą, z chlebem, lub jak u mnie z ryżem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków chili.Można użyć papryk o dowolnych kolorach.Można
Gospodyni MiejskaChlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka...Podłużne, pękate, ze złocistą skórką.Pełne ziaren sezamu.Niewielkie, idealne do Święconki.Wesołego Alleluja!Składniki:650 g mąki pszennej;6
Gospodyni Miejskadodać podsmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut.Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu.Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami lub ryżem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.Pieczarki można zastąpić
Gospodyni MiejskaZupa ze świeżych grzybów...Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych.Podsmażone wraz z cebulą.Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu
Gospodyni Miejskamożna zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie :), a zupa będzie obecna w naszym menu nie tylko jesienią. Zupę można podać z grzanką z wiejskiego chleba na zakwasie.Czas przygotowania: 30 minutPorcji: 6 Składniki:500 g grzybów leśnych,1 szalotka lub ½ cebuli,1 ząbek czosnku,3 plastry Speck’a5 łyżek masła,3 łyżki wytrawnego
SzczyptaSmaQprzykryciem 4-5 minut aż muszle się otworzą, kilkakrotnie potrząsając garnkiem, lub mieszając muszle łyżką.Posypać natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem. Podawać z dowolnym pieczywem (bagietki, grzanki, chleb), do maczania w aromatycznym sosie. * Masło ziołowe:Kostkę miękkiego masła zmiksować w melakserze z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przyprawami(bazylia, pietruszka, tymianek, oregano, czosnek, papryka... dowolne kombinacje). Masę przełożyć
SzczyptaSmaQpotrawy jest banalnie proste.Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, choć najbardziej odpowiednie będą tu kasze i brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie. Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4 Składniki: 600 g schabu QAFP,10 cienkich plastrów wędzonego boczku QAFP,1 szklanka puree z pieczonej dyni
SzczyptaSmaQrozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia.- Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek
Basia w kuchniszklanka octu 10%2 łyżki soli 3 łyżeczki curry SPOSÓB WYKONANIA :- ogórki myjemy i kroimy w cienkie paseczki( ja robię to na maszynce do krojenia chleba ustawiam na grubość która mi odpowiada i bez włączania przesuwam ogórki po ostrzu, mi jest tak najszybciej i każdy jest równo pocięty)- do każdego słoika wrzucam łyżkę gorczycy i kilka ziaren ziela
Basia w kuchnipiekarnika i rodzaju mięsa , trzeba spróbować mięsa czy jest już miękkie i takie nam odpowiada. Najczęściej taki gulasz podaję z kaszą lub można po prostu zjeść z kromką chleba :))Danie kolorowe pełne smaków i aromatu. Dynia pieczona z ziołami w oliwie ...pycha! Smacznego
Basia w kuchniKanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz cebula, czosnek które umieściłam
Basia w kuchniprzykręcamy gaz, dodajemy wodę, przyprawy i dobrze mieszamy ze sobą składniki. Przykrywamy patelnię przykrywką i całość dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy na ciepło z grzankami z chleba. ***** First, we cut the bacon into strips and put it into the hot pan (a pan must be deep and has lid). We cut the onion into thin half-circle
Projekty ze smakiembardzo zauroczyły mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało, że za mała...:-)Składniki:- 250g
Smaczne ZdroweGłównym jej składnikiem jest ciecierzyca ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania łyżką :-) Ja dzisiaj przygotowałam z pomidorami suszonymi. Uwielbiam...Składniki:300 g ugotowanej ciecierzycy 5 łyżek białego sezamu 3 łyżki oliwy pół
pieprzny smaczekpół pomidora oraz kawałek mozzarelli. Postanowiłam połączyć te składniki w pyszne tosty. Tym bardziej, że połączenie szpinak i pomidor jest chyba moim ulubionym :)Składniki na 2 sztuki:4 kromki chleba tostowegoZąbek czosnkuPół pomidora1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g)Garść mrożonego szpinaku (kilka kostek brykietu)Masło do posmarowania kromek do opiekaczaSólPieprz olejPrzygotowanie:Czosnek posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać szpinak
Fabryka pomysłów