przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:662/867)

Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 160

lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow.Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty z miodem.Wytwarzana jest tez przy jego uzyciu nalewka zwana kordialem.Przygotowanie lubczyku do zamrazania :Najlepszym czasem na zbior lisci i lodyg jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 171

Uniwesalna dynia swietnia nadaje sie rowniez jako dodatek do wypieku chleba,bulek i ciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek" z nazwy spleciony jest jak chalka i rowniez ma podobnie mieciutki i delikatny miazsz.Smak ma niezwykle wykwintny,poniewaz dyni towarzyszy smak anyzku,miodu i skorki cytrynowej,choc moze nie wszystkich zachwycic. Chlebek najlepiej smakuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marmolada z pigwy 106

jablka.Goraca marmolada wypelnic przygotowane,wyparzone sloiczki.Zakrecic i gotowe.Uzywac do przekladania ciast,tortow,rogalikow.Pigwa nada naszym wypiekom niepowtarzalnego smaku.W ten sposob przygotowana marmolada nie specjalnie nada sie jako smarowidlo do chleba,chyba ze zblendujemy ja na gladka mase.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki z grzankami 169

zeszklic cebule. Dodac krazki marchewki oraz imbir i razem podsmazyc.Na sitku wyplukac soczewice i dorzucic do garnuszka.Wlac goracy bulion i gotowac 15-20 minut.Zmiksowac blenderem na gladki krem.Kromki chleba pokroic w 1,5 cm paski,nastepnie w gruba kostke.Delikatnie opruszyc pieprzem cayenne i podsmazyc na patelni.Wylac zupe do miseczek,posypac natka pietruszki i przybrac grzankami.Zycze smacznego!1 porcja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 130

wglebieniem wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny.To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana  "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam !Skladniki na 6 bulek :318 g maki 550185 g wody5,5 g soli1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 148

kuchenne.Nie dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem.Skladniki na 5 duzych gofrow:maka chlebowa przesiana-115gciepla woda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo-rybna 171

Kanapke z taka pasta kazdy zje z przyjemnoscia,nawet najwiekszy niejadek.Ze swiezym chlebem z wlasnego wypieku smakuje rewelacyjnie.Pasta sklada sie wlasciwie z dwoch skladnikow:serka philadelphia i sledzia w pomidorach z puszki.Jesli liczyc szczypiorku na posypke to trzy skladniki.Wystarczy uruchomic rezerwy lodowkowe,bo w kazdej lodowce na dnie szuflady leza jakies konserwy,jak nie makrela to sledz,albo szprotka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowy chlebek z kefirem 184

widywalam rozmaite przepisy,ktore jakos mnie nie kusily.Ten przepis ujal mnie bardzo mala iloscia tluszczu.dodatkiem migdalow i daktyli.Chlebek jest slodki i soczysty,swietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba  nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach.Skladniki :400 g maki200 g mielonych migdalow1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniasol60

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta daktylowa i daktylowo-chałwowa 126

natychmiast wchlaniane przez organizm.dlatego  sa doskonalym zrodlo energii dla sportowcow.Ponadto uzupelniaja niedobory glikogenu w watrobie i miesniach.Wartosc energetyczna daktyli jest wieksza niz ta sama ilosc miesa wolowego,kurczaka,chleba czy ryzu.Te wartosci daktyli sprawia,ze ich dodatek do sniadaniowej owsianki czy musli,zamienia tak wazny poranny posilek w bardzo energetyczny,smaczny i oczywiscie bardzo zdrowy. Wykonanie pasty z daktyli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledź w oleju z musztardą francuska i kaparami 123

delikatnie uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w olejuzakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako zimna przekaske lub danie kolacyjne z chlebem wlasnego wypieku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym z grzankami i rzeżuchą 214

mniejsze kawalki.Dolozyc do cebuli z czosnkiem i mieszajac podsmazyc kilka minutpodlac bulionem i mlekiem kokosowym,tak by  przykryc kalafiora .Gotowac do miekkosci okolo 15 minut.w miedzyczasie  kromki chleba tostowego pokroic w kostke i podsmazyc na rumianogdy kalafior jest miekki zupe zblendowac.Doprawic do smaku sola,pieprzem i ewentualnie galka muszkatalowa.rozlac do miseczek.Podawac z grzankami i pocieta rzezucha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak 154

rumiano.Ukladac na reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske lub z ziemniakami i surowka na drugie danie obiadowe.Nadmiar usmazonych boczniakow zjedlismy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje.Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nasiona CHIA - "SUPERFOOD" 154

dodatek wyraznie tanszym.Z CZYM TO SIE JE ?To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu- zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym-do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu- sproszkowane jako zageszczacz do zup- zmielone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowy pasztet z wedzonej makreli 200

dziwnego,mozna z niej przygotowac na wiele sposobow pyszne pasty do kanapek.Dzsiejsza jest idealnie kremowa.Jesli tylko lubicie wedzona makrele,ten pasztet bedzie z pewnoscia Wam smakowal.Do tego swiezy domowy chleb i...wlasciwie pasuje do niego wszystko co tylko lubicie.Swienie smakuje z truskawkami i roszponka.Skladniki:2 wedzone makrele (400-450g)200 g twarozku2 lyzki sosu sojowego2 lyzki soku z jablekpieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Masełko dyniowe 123

smaku dynia,której smak inensyfikuje dodatek podprażonych pestek z dynii ,a dodatek prawdziwego masła nadaje aksamitnej konsystencji. Bajecznie proste do przygotowanie.Idealny dodatek do świeżch bułeczek lub kromki chrupiącego chleba upieczonego w domu.Bardzo polecam!Składniki:300g dynii Hokkaido150 g masła4 łyżki pestek z dyniisólWykonanie: dynię umyć,pokroić w 2-cm szpalty.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posolić i piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!