swojski, domowy chleb. A najbardziej docenia się go na obczyźnie. Żaden chleb w Irlandii nie może się równać z naszym, zwykłym, najprostszym – powszednim. Szukałam przepisu, z którym poradzi sobie każda, nawet mniej wprawna w wypiekach gospodyni. I znalazłam, na forum CINCIN - barbi1 – najłatwiejszy chleb drożdżowy. Przepis z moimi zmianami. Składniki: - 50g świeżych drożdży - 500g mąki pszennej luksusowej(...)300g mąki żytniej chlebowej (typ720) - 2 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka soli morskiej - 1 jajko do posmarowania chleba - zraszacz z zimną wodą Obie mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozprowadzamy z cukrem w 2 szklankach ciepłej wody. W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże. Mieszamy z częścią mąki i przysypujemy, aby lekko
mojewypiekiinietylkoKolejny z pysznych, zdrowych, pełnoziarnistych chlebów na zakwasie. Po chlebie ziarno przy ziarnie (od którego zaczynałam swą przygodę z pieczeniem chleba), gryczano-orkiszowym (moim ulubionym), 100% żytnim (smak dzieciństwa mojej Mamy) dzisiaj przedstawiam Wam chleb owsiano-orkiszowy, z mnóstwem błonnika: pełnoziarniste mąki, otręby, ziarna, pełnoziarniste zakwasy. Wszystko to razem daje przepyszny, bardzo zdrowy, uwielbiany przez nas chlebek. Mam nadzieję(...)zasmakuje również i Wam. Jeśli tak podzielcie się z innymi w komentarzu. Będzie mi bardzo miło, a zarazem pomoże innym w podjęciu decyzji. Gorąco polecam i zachęcam do pieczenia chlebów na zakwasie* , który jest dużo zdrowszy niż drożdże. *Zakwas powstaje z mąki, wody oraz dużej ilości czasu . Zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego, które zwiększają przyswajalność mikroelementów z ziaren zbóż
Smaczne Zdrowewodę, a potem stawiając w ciepłym miejscu na kilka dni, by sfermentował i by dzikie drożdże mogły wytworzyć bąbelki powietrza. Bulgocząca masa dostarczyła materiału na pierwszą partię chleba, a z niej wyjęto jeszcze małą garść, którą później wykorzystano do wyrobienia drugiej partii bochenków. I tak dalej przez kolejne wieki, od nonny do figli i do nipote - od babki(...)córki i wnuczki - aż do dzisiaj, gdy siedzę tu i zastanawiam się, ile ziaren mąki z tamtego pierwszego lievito madre znalazło się w chlebie, który Maria upiecze tego poranka. Pane al forno , chleb pieczony w piecu opalanym drewnem. Te słowa zawsze wymawia się tutaj z pewnym nabożeństwem, choć przecież są symbolem najprostszego jedzenia. By upiec chleb, Leana wstaje
KUCHARNIAChleb pszenny z czosnkiem...Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką.O delikatnym aromacie czosnku.Prosty, szybki i pyszny.Komu kromkę?Zapraszam!Składniki:500 g mąki pszennej;50 g świeżych drożdży;1 łyżka oliwy;1 łyżeczka oliwy;250 ml letniej wody;1 duży ząbek czosnku.Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez(...)papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną
Gospodyni Miejskaznów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber. W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem naszych wschodnich sąsiadów. Ciemny chleb z aromatem kminku, o dość wilgotnym miąższu, któremu nutę słodkości dał dodatek melasy.Chleb dość długo się piecze. Po upieczeniu jest dosyć wilgotny, więc powinien dobrze wystygnąć i odparować. Warto odczekać(...)najmniej 12 godzin po upieczeniu, zanim zacznie się go kroić. Ci, którzy nie lubią zbyt twardych skórek, mogą bezpośrednio po upieczeniu chleba posmarować go olejem lub oliwą, przy użyciu kuchennego pędzla. Skórka jest wtedy bardziej miękka.Przepis źródłowy troszeczkę zmodyfikowałem. Mąkę żytnią razową zamieniłem na starogardzką (po prostu termin nadciągał). Zamiast prażenia odrobiny mąki użyłem zmielonego słodu karmelowego. Można
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis podaję za autorką książki pt. " Zamień chemię na jedzenie *"Julita Bator namawia nas do pieczenia chleba w domu, ale nie tylko chleba... Kto ciekawy przeczyta o tym we wspomnianej pozycji :)"Krok pierwszy : ZAKWAS - na zdjęciupotrzebujemy mąkę żytnią typ 720 i wodęDzień PIERWSZY1 łyżkę mąki żytniej typ 720 wymieszać z 2 łyżkami letniej wody i odstawić w ciepłe(...)miejsce, przykrywając tak, by był dopływ powietrza (aby zakwas szybciej dojrzał, można dodać otrzymaną od kogoś łyżkę zakwasu. Można dodać także łyżkę żurku albo kawałek skórki chleba )Dzień DRUGIDo zakwasu dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody, wymieszać.Dzień TRZECIDo zakwasu dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Wymieszać.Dzień CZWARTYDo zakwasu dodać 2 łyżki mąki
Proste PotrawyDOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Zachciało mi się domowego chleba, zatęskniłam za zapachem pieczonego pieczywa, który roznosi się po całym domu, od którego poprawia się nastrój, za chrupiącą skórką i za chlebem, który się nie zsycha i smakuje wyśmienicie. Kilka dni temu nastawiłam zakwas, dokarmiałam codziennie o tej same porze, i w piątek wzięłam się za robienie chleba, późnym wieczorem już(...)siedział w piekarniku i się opalał. A w sobotę rano można się było nim delektować rano na śniadanie. Przygotowanie, jak i wypiek chleba nie jest może najprostszą rzeczą, ale uwierzcie mi, jeśli tylko się chce nauczyć przygotowywać chleb to z każdym kolejnym bochenkiem, będzie on co raz lepszy, co raz bardziej smaczny. Dzisiaj pokażę Wam najprostszy chleb domowy, który jest
SMYKWKUCHNIChoć piekę chleb albo bułki prawie co tydzień, dawno nie publikowałem tego, co nowego upiekłem. A to wyszedł zakalec, a to zdjęcia nie takie, a to chleb został przez domowników zjedzony, nim zrobiłem zdjęcie. Dawno też nie piekłem w Piekarni Amber . W końcu jednak wziąłem się w garść, a że nadarzyła się okazja w postaci zaproponowanego przez Kasię z blogu(...)Smaki i Aromaty chleba ziołowego z płatkami, to rzeczony chleb upiekłem, i go prezentuję. Chleb jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymieszać, zarobić, włożyć do foremki, odczekać i upiec. Nic więcej. Czas potrzebny na jest bardzo krótki, a to za sprawą do zmniejszenia liczby fermentacji do jednej. Nie mniej chleb udany, zaś aromat ziół wydobywający się z piekarnika - po prostu
Grahamka, weka i kajzerkaPieczenie chleba tak naprawdę nie jest trudne, jeśli już to może zabraknąć tylko cierpliwości. Zachęcam do samodzielnego wypieku chleba. W moim domu pierwsze chlebki znikły bardzo szybko, nikt nawet nie chciał wędliny, tylko z samym masełkiem. Teraz już na sklepowe chleby nikt nie chce nawet spojrzeć. Pieczenie chleba przywołuje u mnie miłe chwile z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła(...)chlebowym piecu pyszne chleby. Cały dom pachniał pieczonym chlebem. Składniki: 900 g mąki: - 200 g żytnia razowa typ 2000 - 200 g żytnia chlebowa typ 720 - 300 g pełnoziarnista pszenna - 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa) 670 - 720 ml ciepłej wody 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu
Kuchcik gotujeostatnio fazę na pieczenie chleba… Piekę na drożdżach i nawet przeszłam etap hodowania zakwasu i kilka chlebów na zakwasie też już upiekłam :)! W kolejce na bloga czeka chyba z 5 chlebów, przy czym dzisiejszy chleb z gara już dwa razy robiłam… Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba? No może jeszcze ten moment kiedy(...)wgryzamy się w chrupiącą skórkę Ci co pieką chleb to rozumieją mnie doskonale a Tych co nie pieką to bardzo do tego namawiam! Oczywiście są różne stopnie trudności w pieczeniu chleba, ale dzisiaj namawiam do zrobienia chleba z gara, bo podobnie jak szybki chleb i chleb z serem wymaga minimalnego nakładu pracy. Jedyna trudność to nagrzanie garnka żeliwnego i umiejętne
UgotujmyTo.plDzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To już jego 8 edycja, a jego ideą jest uhonorowanie codziennego chleba i okazanie wdzięczności za to, że nam go nie brakuje. Nie wszyscy mają tyle szczęścia. Po raz pierwszy przyłączam się do tego święta i na pewno nie po raz ostatni. Już nie raz pisałam, że choć od niedawna piekę chleb, to uwielbiam(...)robić i ciągle dopisuję do mojej listy „do zrobienia” coraz to nowe przepisy do wypróbowania… Dzisiaj proponuję przepis na chleb toskański. Ponieważ miałam sporo wyhodowanego zakwasu i żal mi było go wyrzucić, poszperałam i na facebookowej stronie Malgorzaty Zarzyckiej-Andreucci (link poniżej) znalazłam przepis na ten pyszny chleb. Jest to największy chleb który do tej pory udało
UgotujmyTo.plChleb pszenno-żytni na zakwasie...Okrągły, złocisty bochenek.Na bazie mąki pszennej i żytniej.Pyszny, domowy, pachnący.Polecam! Składniki:230 g zakwasu żytniego;500 g mąki pszennej(u mnie typ 650);100 g mąki żytniej (typ 720);300 g ciepłej wody;1 łyżeczka cukru;1 łyżka soli;Ewentualnie 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant (jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce(...)się przyspieszyć rośnięcie chleba).Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, obie mąki, wodę, cukier, sól i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję
Gospodyni MiejskaChleb pszenny z dynią na zakwasie...O chrupiącej, złocistej skórce i wilgotnym, miękkim środku.Z dodatkiem pestek dyni. Długo utrzymujący świeżość.O delikatnym, prawie niewyczuwalnym aromacie dyni.Pyszny, domowy, niezastąpiony w jesienną słotę.Polecam! Składniki:Zaczyn:40 g zakwasu żytniego;200 g mąki pszennej (u mnie typ 650);150 g letniej wody.Ciasto chlebowe:Cały, powstały zaczyn;275 g letniej(...)ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com.Następnie uformować bochenek (filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.Po tym czasie
Gospodyni MiejskaMój księgozbiór powiększył się o nową pozycję, autorstwa Jeffreya Hamelmanna. Oczywiście należy natychmiast chociaż jeden przepis wypróbować, ale który tu wybrać? Wybrałem chleb pszenny z ziarnem pszenicy, na pâte fermentée razowym. Podana ilość składników wystarcza na dwa duże bochenki, jednak ponieważ nie miałem odpowiednio dużych foremek, ani koszyków do wyrastania, upiekłem trzy mniejsze - dwa w foremkach o długości(...)pâte fermentée razowego240 g mąki pszennej chlebowej90 g łamanego ziarna pszenicy540 g letniej wody10 g soli 30 g miodu 12 g świeżych drożdży 10 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)Przygotowanie chleba: Przygotuj odpowiednio wcześnie pâte fermenté razowe. Odmierz 130 g wody, zagotuj ją i zalej tym wrzątkiem ziarna pszenicy. Odstaw przenicę pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia.W odrobinie wody rozpuść drożdże
Grahamka, weka i kajzerkaChleb pszenny na drożdżach niebywale łatwo się piecze. To chleb dla zapracowanych lub początkujących piekarzy, szybki w przygotowaniu i zawsze się udaje. Taki chleb piekę w piątkowe popołudnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na wypieki. Dopiero w weekend wyjmuję z lodówki zakwas i piekę chleb staropolsk i na zakwasie. Chleb wg dzisiejszego przepisu jest lekki, niezbyt wilgotny(...)dniach trochę czerstwieje (ale nadal jest całkiem smaczny). Dlatego piekę ten chleb w niezbyt dużej blaszce (wymiary podałam w przepisie), taką ilość aby rodzina zjadła go w ciągu 2 dni. Jeśli potrzebujecie większego chleba wystarczy podwoić ilość wszystkich składników przepisu. Domowy chleb na drożdżach znacznie szybciej traci wilgotność niż chleb na zakwasie. Lekko czerstwy domowy chleb pszenny doskonale nadaje się
Codziennik KuchennyPowszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia i smaczny efekt! Z zasady odczuwam wstręt do automatów do chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż samemu wyrobiony, osobiście dopieszczony, w blaszce upieczony, chleb domowy :) Chleb piekę własnoręcznie od ponad roku, a zaczynałam od tego przepisu: Chleb z ziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować(...)mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na chleb domowy . Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam go wypróbować - choć z lekkimi modyfikacjami - i się nie zawiodłam! Chleb wyszedł pyszny, a samo
Grunt to przepis!Dzisiaj jeden z moich ostatnich domowych chlebów na zakwasie (ostatni to razowiec żytni, będzie o nim w następnym poście). Chleb zdecydowanie inny od dotychczas prezentowanych. Duży wkład mąki orkiszowej czyni go pieczywem bardzo charakterystycznym. Bardzo wyczuwalna jest w nim mąka orkiszowa, która ma dość specyficzny gluten, chleb jest taki wręcz elastyczny, bardzo wilgotny, przepyszny. Oczywiście jak większość moich chlebów jest(...)chlebem pełnoziarnistym, to już taka moja słabość- po prostu uwielbiam pieczywo pełnoziarniste i nic na to nie poradzę. Ten chleb tak dla odmiany jest z małą ilością ziaren (ale być muszą...) Polecam, moja rodzinka zakochała się w jego smaku. Z podanych składników wychodzą dwa chleby pieczone w formach: 24x8cm. Składniki: - 700g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 150g mąki żytniej chlebowej typ720
Smaczne ZdroweJeżeli lubicie oliwki i chleby z wyrazistymi dodatkami, to ten chleb będzie wam smakował. Równie smaczny wychodzi z tego samego ciasta płaski chlebek - fougasse. Zgodnie z sugestią autora przepisu, J. Hamelmana, zrobiłam tym razem jeden chleb podłużny (ok 1 kg) a z reszty ciasta płaski, prostokątny chlebek. Chleb piekłam tego samego dnia, więc nie sprawdziłam czy ciasto(...)wyrastaniu w lodówce jest faktycznie lepsze. Mogę natomiast powiedzieć, że chleb długo utrzymuje świeżość. Po siedmiu dniach był po prostu trochę podsuszony, ale nadal nadawał się do jedzenia.Przepis z książki "Chleb", autor Jeffrey Hamelmanskładnikizaczyn 160g mąki chlebowej pszennej200 g wody30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe650 g mąki pszennej chlebowa90
Stare GaryKolejny miesiąc i kolejne wspólne pieczenie…. Tym razem Amber zaprosiła nas do wypiekania chleba kaszubskiego z bloga Marcina. Chleb kaszubski jest wyjątkowo prosty do przygotowania, jeśli porównać jego przygotowanie do innych chlebów przygotowywanych wcześniej we wspólnej piekarni. Jedyne, co zmieniłam w tym przepisie to zamieniłam świeże drożdże na suche i chyba nie do końca trzymałam się temperatury pieczenia(...)względu na mój wiekowy piekarnik… Ale chleb się upiekł i naprawdę smakował :)! Ze względu na dodatek smalcu, jako składnika tego kaszubskiego chleba nie mogłam się powstrzymać i pierwszy raz od wielu lat zachciało mi się kanapeczki ze smalczykiem… taki skutek uboczny pieczenia tego chleba Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Wszystkich uczestników październikowej piekarnii :)!Chleb kaszubski na podmłodziePodmłoda
UgotujmyTo.plChleb z trzeszczącą skórką na zakwasie...Cudowny zapach unoszący się z kuchni - domowej piekarni.I on: pszenno-żytni chleb na zakwasie.O chrupiącej, trzeszczącej po wyjęciu z piekarnika skórce.Dobrze wypieczony. O zwartym miąższu.Pyszny! Polecam! Składniki:Zaczyn:90 g zakwasu żytniego;110 g mąki pszennej (u mnie typ 650);40 g mąki żytniej (typ 720);90 g letniej wody.Ciasto(...)filmik obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com.Następnie uformować bochenek (filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 - 2,5 godziny.Po tym czasie
Gospodyni Miejska