Dzisiaj zachęcam do zrobienia fasolki szparagowej w tradycyjny polski sposób. Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą jest bardzo dobrym dodatkiem do letniego obiadu. Może stanowić również samodzielną przekąskę. Składniki: 1 kg fasolki 1/3 kostki masła (masło minimum 82% tłuszczu) 1,5 czubatej łyżki bułki tartej 3 czubate łyżeczki soli Wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na gotującą się
Smak mojego domumnie zaczął się sezon na maliny. Ja zjadam je w postaci wszelakiej, a najbardziej smakują mi te prosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt
Cynamonowe szczęścieVilleroy & Boch). A może jednak zupa w kształcie prostokąta wcale nie wygląda tak źle? Wtedy wybierz prostokątny talerz, w którym „komora zupna” również jest prostokątna. Wędliny, sery czy przekąski najlepiej podać na podłużnym, prostokątnym płaskim talerzu – plasterki sera czy koreczki równo ułożone na takim talerzu wprowadzą harmonię na Twoim stole. Podajesz rybę lub dania kuchni azjatyckiej? Najlepiej sprawdzą się
WojnaNaSmaki.plOmlet zapiekany z mięsem do ciekawa propozycja podania pożywnego śniadania lub ciepłej przekąski dość sytej. Za pierwszym razem gdy przygotowywałam omlet zapiekany z mięsem przygotowałam go na śniadanie w niedzielę (jajka pod każdą postacią), ale świetnie też nadaje się na lunch lub wczesną kolację. Składniki na: Omlet zapiekany z mięsem 8 jajek cztery łyżki śmietany […] The post Omlet zapiekany
Magiczny Garnekświecie. Wiem co mówię, bo przepis ten pochodzi od mojej babci a może nawet i od prababci. Sprawdzają się doskonale podczas rodzinnych wypadów za miasto, niedzielnego śniadania czy jako przekąski w szkole lub pracy. Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytMięso drobiowe znakomicie się komponuje z różnymi warzywami i owocami. Wystarczy dobrać tylko odpowiednie przyprawy. Orzeźwiającą sałatkę z kurczakiem można podawać z grzankami jako lekką przekąskę w środku dnia lub przygotować na przyjęcie gości. Na obecne upały idealna. Składniki: 1 sałata lodowa 1 podwójna pierś z kurczaka 2 kiwi 2 pomarańcze sos 4 łyżki oliwy z oliwek
O kuchni z uczuciemtych , którzy zmęczeni upałem marzą o czymś lekkim i chłodnym . W upalne dni schabowy i ziemniaki to niekoniecznie najlepszy pomysł na obiad . Pyszne chrupkie i orzeźwiające , doskonałe jako przekąska , a nawet kolacja . Takie gołąbki możemy wykonywać w dowolnych wariacjach smakowych , są szybkie w przygotowaniu . Warto spróbować , szczególnie ,że o tej porze w ogrodzie zazwyczaj mamy wszystko pod ręka
Ogrodnik w podróżyoleju roślinnego . Pasteryzujemy około 15 minut . Po wyjęciu z wrzątku , odstawiamy dnem do góry, aż do wystygnięcia – lepiej dociągną . Przechowują się doskonale przez rok i dłużej Polecam, świetna przekąska lub dodatek do kanapek . Post Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyStaram się zwracać uwagę na to, co jem. W związku z tym chętnie próbuję przepisy na zdrowe ciasta, przekąski czy obiady. Tym razem wypróbowałam sposób na pieczoną cieciorkę, którą widziałam już na wielu blogach. Ciągle jednak odkładałam jej przyrządzenie na później, aż pewnego dnia koleżanka przyniosła ją do pracy. Przepadłam i zrobiłam ją w domu. Składniki: puszka cieciorki
Fabryka pomysłówmoim ogródku posiałam patisony... Co można zrobić ze śmiesznie wyglądających warzyw? Ja najprościej w świecie je usmażyłam ;) Można je wtedy zjeść jako dodatek do mięsa lub jako samodzielną przekąskę :) Znika ekspresowo... Smażony patison Składniki: młode patisony jajko mleko bułka tarta pieprz sól olej do smażenia Przygotowanie: Patisony myjemy i kroimy w plasterki. Jeśli mamy młode patisony nie musimy
Lawendowe Nieboponiedziałkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę. Połączenie sałaty z jajkami, chrupiącymi grzankami oraz pomidorami dało wspaniały efekty końcowy. Sałatka wyszła bardzo apetyczna. Doskonale nadaje się jako przekąska w letnie, upalne dni. SKŁADNIKI: 2 garści mieszanki sałat , 1 bułka, 2 jajka , 1 ogórek , 2 pomidory malinowe, 2 łyżki masła , 3,5 ł yżki majonezu
Tradycyjna kuchnia KasiNaturalna, domowa chałwa z dodatkiem owoców Goji i żurawiny. Nie jest tłusta ani ciężka. Schłodzona jest idealną przekąską na lato :) Składniki: 1 szklanka sezamu 2 łyżki miodu garstka żurawiny suszonej pokrojonej w małe kawałeczki garstka suszonych owoców Goji Dodatkowo potrzebne będą: folia spożywcza mała keksówka bądź foremki ceramiczne/filiżanki- u mnie małe foremki cermiczne w kształcie prostokącików młynek do kawy/bledner-
KreatywnePinySłodycze to dla wielu jedna z najgorszych zmór i zgub zgrabnej sylwetki. Dałabym dużo, aby były zdrową i bezkaloryczną przekąską, która nie odkłada się w postaci tłuszczu na brzuchu, biodrach i w innych miejscach ciała... Choć tego pewnie nigdy nie uda mi się osiągnąć, warto próbować i dążyć do udoskonalania ich :) jedną z prób są pyszne ciasteczka musli
Taste Of My Daytrakcie przygotowywania ciasta może wydawać się, że marnujemy sporą część jasnego biszkopta – jednak w moim przypadku takie marnotrawienie absolutnie nie miało miejsca – każde wykrojone kółeczko ciasta było świetną przekąską w chwili oczekiwania na tężejącą galaretkę. Składniki : Biszkopt I 7 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Biszkopt
psgotujemysłodkie przysmaki, a więc omlet jest czymś w rodzaju przejściowego odzwyczajania się od olbrzymiej ilości przepysznych ciast - bo to największy grzech podczas świąt. Słodkie danie przynajmniej zlikwidowało kolejne, słodkie przekąski między posiłkami, a do tego można się nim wspaniale delektować - taki pyszny, puszysty, mięciutki, ze wspaniałym dodatkiem maminego dżemu... Ale zaraz już idę pobiegać :) Smacznego! Składniki: 2 jajka 2 łyżki
psgotujemy