przekąski - 41322 przepisów (strona:1242/2755)

Grillowana fasolka owinieta boczkiem 159

kupny a na pewno fasolki lepiej smakują z boczkiem domowej roboty ale i tak były przepyszne zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek - a na drugi dzień stanowiły idealną przekąskę Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami 193

żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki:   pól kilograma kapusty kiszonej

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 188

razu musiałam ją upiec. Drożdżówka do odrywania jest genialnym wypiekiem - cudownie słodka i aromatyczna - idealna na zimowe wieczory z gorącą herbatą lub mlekiem. Fantastycznie się sprawdza jako przekąska do podjadania przed telewizorem. Polecam!!! Drożdżówka do odrywania Składniki na ciasto:   2 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży w proszku 5 łyżek masła 2/3 szklanki mleka szczypta

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 154

zaczynam się coraz bardziej denerwować przez co i jeść a tu trzeba dbać o linie... aby powstrzymać wszechogarniającą ochotę na słodycze postanowiłam upiec zdrowe, owsiane ciasteczka - idealne na przekąskę lub małe śniadanie. Można je zabrać ze sobą w każdą podróż bo i poleżeć mogą długo- choć jak już ich spróbujecie to na pewno długo nie przetrwają Inspirację zaczerpnęłam z bloga

sierotka maRysia w kuchni
Pieczone ziemniaki smakujace jak z ogniska 226

jakoś nie miałam okazji aby wypróbować. Świetny dodatek do dań z grilla np po upieczeniu w piekarniku położyć jeszcze na grillu i podawać z warzywami. Sprawdzają się jako przekąska na imprezach np z sosem czosnkowym. Ale najlepiej smakują same lub ze śmietaną i sola. Jest to mój smak dzieciństwa... po wykopkach rozpalało się ognisko i piekło w nim ziemniaki. Zjadaliśmy

sierotka maRysia w kuchni
Sarnyky – ukraińskie placuszki twarogowe 205

Koniecznie wypróbujcie ten przepis bo sarnyky są przepyszne. Delikatne placuszki, coś w stylu rodzimych racuchów, wykonane z twarogu, jajek i mąki. Idealne na kolację, śniadanie lub jako słodka przekąska. Super sprawdzą się jako deser dla dzieci. Genialne Przeczytać możecie o nich jak i o innych potrawach kuchni ukraińskiej w pierwszym numerze Magazynu Aromat (klik) w napisanym przeze mnie artykule

sierotka maRysia w kuchni
Smażona pierś kaczki na czosnkowym naleśniku z mąki gryczanej 182

Mały obiad, duża przekąska... na każdą porę dnia, pyszna gorąca kaczka. :) Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z konfiturą rabarbarowo-porzeczkową. <3 Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :) 2 porcje: 1 podwójna pierś kaczki kilka łyżek konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z cynamonem 2 łyżeczki miodu pszczelego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz świeżo mielone 2 nieduże

Kuchenna Kontrrewolucya
Pikantne ciasto z jablkami i imbirem czyli poWeekendowe Lakocie doc. 104 153

Słodkości ale i wytrawne potrawy. Mięsiwa, zapiekanki, pieczywo. Bez piekarnika nie mogę żyć! jak zapewne zauważyliście ostatnio pojawia się u mnie sporo ciast i ciasteczek. Często są one świetną przekąska w pracy czy szkole. Oczywiście jemy też nie słodkie potrawy. Niestety często są one już obecne na blogu więc wśród postów królują słodycze. Dzisiaj chciałam wam pokazać ciasto, które upiekłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki Duszki na Halloween 157

Kolejna smaczna propozycja na Halloween. Babeczki z waszego ulubionego przepisu, a na nich duszki z masy plastycznej. Świetny pomysł na przekąskę dla dzieci, które w tym dniu zapukają do Was mówiąc: "cukierek albo psikus..." Polecam! :D Składniki: (na około 12 sztuk) Masa plastyczna: 400 g cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżeczki glukozy 25 ml gorącej wody Dodatkowo

Nastoletnie Wypiekanie
PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM – najlepsze! 176

zdrowe! O właściwościach j armużu pisałam juz na blogu i doskonale wiemy ile w nim witamin. Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad … kolację na ciepło albo przekąskę. Spróbujcie! SKŁADNIKI: PLACKI ZIEMNIACZANE : * duże ziemniaki – 3 szt * cebula – 1 szt * mąka pszenna – 2 łyżki * jajko – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * olej do smażenia

Ostra na Słodko
Eger - miasto winem płynące 171

każdy drobniak się liczy... W niektórych, lepiej zaopatrzonych miejscach, można kupić placuszki wyrabiane z ciasta podobnego do tego, z którego robi się langosz. Doskonała przekąska do wina. Dla miłośników chlapania się w wodzie Eger ma do zaproponowania baseny, termy itd. - w samym centrum maista. Tam znajduje się mnóstwo budek, budeczek i innych barów z jedzeniem. Nie trudno spotkać ludzi objadających

Right Behind The Kitchen
Obwarzanki z dipami 108

dawna stolica Polski słynie. Mowa o obwarzanku - jednym z symboli Krakowa. Ten produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w UE jest towarzyszem zabieganych ludzi, pędzących do tramwaju studentów - po prostu przekąska na każdą chwilę. Ja potrzebowałem czegoś łatwego i prostego do podania w domu z winem. Zatem moja propozycja to małe kawałki różnych obwarzanków z dwoma dipami. Pieczarkowy: podsmażone na oliwie

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 160

Wracamy do Łubu Dubu na obiad. Zamawiamy schabowego z zasmażaną kapustą, placki ziemniaczane ze śmietaną, pierogi radzieckie ze śmietaną oraz żeberka. Trzy placuszki za 8 zł to w porządku przekąska, trochę mało śmietany ale wtedy widocznie nie przelewało się. Same placki o dziwo dobre, porządnie odsączone z tłuszczu i niegumowate w środku. Na uwagę zasługuje farsz do pierogów, który

Right Behind The Kitchen
Hot-dogi na polskich cepeenach 164

dogów na polskich stacjach benzynowych? Tak, jakiś czas temu, jakiś koncern zaczął być konsekwentny w tym, aby kierowcom oferować coś więcej niż żarówki, wycieraczki i zimne napoje oraz słodkie przekąski. Dawaj hot-dogi - szybko się je robi, aby je zaserwować nie potrzeba mieć w papierach tytuł naukowy i wystarczy spytać tylko klienta - parówka czy kabanos? jaki sos? Fenomen jakiś

Right Behind The Kitchen
Festiwal Kocham Wino w Lublinie (relacja) 161

cenowy był rozsądnie ustalony: do 29 zł, 30 - 49 zł, 50 - 69 zł, 70 - 99 zł oraz powyżej 100 zł. Przechodząc między stolikami nietrudno było natrafić na miejsca z przekąskami. Do wyczerpania zapasów można było przegryzać kromki bagietki, sery pleśniowe, oliwki i marynowany czosnek . Ten ostatni okazał się dla mnie ogromnym zaskoczeniem - nie pomyślałem wcześniej, że takie coś będzie pasować

Right Behind The Kitchen