maju są jagody goji. Nie wiem czemu, ale dopiero w tym miesiącu pierwszy raz ich spróbowałam. Bardzo mi zasmakowały, dlatego dodawałam je do owsianek, koktajli i jadłam je jako przekąskę. W maju było kilka upalnych dni, w które najlepiej chłodzić lodami. Moja przyjaciółka powiedziała mi o tych lodach arbuzowych i to one stały się moimi ulubionymi lodami
wegujemykolor, delikatna, błyszcząca skórka... coś wyjątkowego po prostu. Wielu ludzi twierdzi, że nie potrafi go przyrządzić, a przecież to nic trudnego ;) Jakiś czas temu jadłam u koleżanki świetną przekąskę w postaci bakłażanowych kotlecików z pomidorem i serem. Bardzo mi posmakowały, więc postanowiłam je odtworzyć, a przy okazji pokazać Wam, że potrawy z bakłażana wcale nie są skomplikowane ;) Składniki: bakłażan
Czerwona PorzeczkaFajne, łatwe i szybkie w przygotowaniu paszteciki. Doskonała przekąska a nawet danie główne dla niespodziewanych gości. Do tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!! 1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie Jajko
Jadło i czytadłoPomieszane smaki słodko - kwaśne z dodatkiem jabłka. Pyszny dodatek do obiadów - pasuje do gulaszów, kotletów schabowych, kotletów mielonych, pieczeni, pyz, kopytek czy klusek śląskich. Jadamy ją także do przekąsek ze śledzi i wędzonych ryb, np. makreli. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 jabłko lekko słodkie i twarde 2 marchewki 3,5 łyżki drobnego cukru sól, pieprz
Zasmakuj Kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Z masy można uformować kotlety lub placuszki i w ten sposób uzyskać pyszny obiad lub sytą przekąskę. Obie wersje smakują rewelacyjnie i często goszczą w moim domu. Polecam. 200g serka wiejskiego (po odcedzeniu) 90-100g łososia w oleju (po odcedzeniu, kawałki w puszce) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej
Di gotujejedzenia. Pomyślałam o przepisie na marchewkową pizzę z którym niedawno dzieliłam się na blogu i spróbowałam zrobić coś podobnego. Efekt? Pyszne pizzerinki w wersji mini! czyli pomysł na nietypową przekąskę w zdrowej wersji. Składniki: na 6 mini pizzerinek dwa korzenie brokuła (łączna waga ok. 400g) 100 g dowolnej mąki ( u mnie pełnoziarnista) 2 jajka sól, pieprz, bazylia suszona dodatki: koncentrat
Kuchnia Elliejuż zboczenie ;) Jestem smakoszem w tej kwestii i nie mogłam doczekać się nowej degustacji ale to, co ujrzałam w jadalni wielokrotnie przebiło moje oczekiwania. Przebogaty wybór niebanalnych przekąsek. Na ciepło i na zimno. Każde danie przygotowane ze starannością o każdy detal i dobrze wyczuwalną pasją swojej „pracy”. Oczywiście nie mogło zabraknąć napoi, których wybór adekwatnie wzbogacał różnorodność bufetu. To już
Ukojenie Podniebieniacukiernicy stojącej na stole. Wiem, że mama znów nakrzyczy, że cukier w cukiernicy zwilgotniał i pełno go na stole … Nie wiem, co dobrego było w tej podwórkowej przekąsce – chyba chodziło o zjedzenie jak największej ilości cukru. Wakacyjną, wieczorową porą, tuż po godzinie 22 biegniemy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej czuć unoszący się w powietrzu
Wędrówki po kuchnidnia każdy z nas może poczuć się jak dziecko, zabierz siebie, swoich najbliższych, swych przyjaciół, znajomych, koleżanki i kolegów z pracy do tych wspaniałych lat. Zabierz ze sobą łakocie, przekąskę z tamtych cudownych chwil i wróć na moment do dni gdy wszystko było tak proste, tak piękne i takie teraźniejsze na ówczesny czas. Ja z moją córcią świętujemy ten dzień
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirukoli i tuńczykiem W upalny dzień , całkiem niezły na obiad jest makaron , podany np. z zielonym pesto z rukoli o lekko orzechowym smaku . Wzbogacony tuńczykiem , jest lekką , zdrową przekąską . Danie nie jest gorące , a letnie , co sprawia ,że nie leci nam pot z czoła i upał nie staje się jeszcze bardziej dokuczliwy . Aczkolwiek muszę Was ostrzec ,że dzieci nie koniecznie
Ogrodnik w podróżyCześć Wam! Zgodnie z Waszymi prośbami dzisiaj deser, przekąska, drugie śniadanie... a wszystko zależy od Was! Pyszne nieprzesłodzone, delikatne i aromatyczne muffiny z kakaem, koniakiem i truskawkami. Do przygotowania muffin potrzeba nam: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 0,5 szklanki mleka 200 ml roztopionego masła (1 kostka) 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku
Kuba Gotujesłabe produkty. Dlaczego? Bo są najłatwiejsze do zdobycia. Mowa tutaj o różnego typu słodyczach (ciastkach, ciasteczkach, cukierkach) itp. W takich sytuacjach warto się zastanowić nad alternatywami dla słodkich przekąsek. Najlepszą alternatywą jest własny, przygotowany wcześniej posiłek. Bije on na głowę wszystkie inne rzeczy, z paru prostych powodów: znamy dokładny skład; wiemy, w jaki sposób został przygotowany posiłek; zjemy tyle
Ciasna KuchniaJeden z marketów sprawił nam nie lada niespodziankę. Można w nim kupić hiszpańskie papryczki z Padrón (Pimientos de Padrón), znakomite, niewielkie, świetne nadające się na przekąskę. Mam nadzieję, że będą się pojawiały częściej gdyż są naprawdę pyszne! Dzisiaj najprostsza metoda przygotowania - szybko smażone na patelni. Najlepsza oczywiście jest patelnia żeliwna, która mocno się nagrzewa i dobrze utrzymuje ciepło
Stare Garywzięliśmy pod uwagę tradycyjne receptury pochodzące z kuchni czeskiej. Bułeczki wychodzą mega puszyste i mają delikatny, drożdżowy smak, który doskonale przełamuje nuta cytryny oraz wyraziste powidła śliwkowe. Doskonałe jako przekąska, zwłaszcza podczas „spokojnego” oczekiwania na powrót zniszczonego czołgu do garażu IT’S TIME TO ROLL OUT, ale tym razem w kierunku kuchni! Zobacz, jak buchty wyglądają
Nerds Kitchenbananami z dodatkiem kardamonu. Niby tak banalne połączenie, ale smoothie doprawiony tą przyprawą zyskuję wiele aromatu. Taki koktajl idealnie sprawdzi się jako lekkie śniadanie lub przekąska. Smoothie truskawkowo-bananowe z kardamonem Składniki: 250g truskawek 3 banany 1/2 szkl. wody 1 ziarno kardamonu Opcjonalnie: cukier* *Ilość cukru jest zależna od słodkości truskawek i bananów
wegujemy