plastry) jak również nie rozwala się podczas krojenia, a przy tym ma miękką strukturę rozpływającą się w ustach. Taka terrina może być smacznym urozmaiceniem śniadaniowych kanapek czy ciekawą, imprezową przekąską. Bardzo zachęcam do przygotowania, a nawet do eksperymentowania z innym smakiem serka- Apetina ma naprawdę ciekawy wachlarz smaków :) * serek kremowy Naturalny Apetina- 500 g (4 opakowania po 125 g) * ulubiona
Kraina Miodem Płynącaczęści świata, a kiedyś mam nadzieję uda mi się tam pojechać, aby spróbować oryginalnych dań kuchni bliskowschodniej. W Libanie omlet z papryką i oliwkami serwuje się jako przekąskę, lub pokrojony na mniejsze kawałki, jako część dania typu mezze. Ja postanowiłam podać go jako danie główne na późne śniadanie. Omlet jest pyszny - gorąco polecam, szczególnie teraz, gdy jest pod dostatkiem pysznej
Codzienne Gotowanieskórkę, są miękkie i puszyste w środku W smaku przypominają trochę bajgle. Przygotowanie wymaga nieco pracy, ciasto najpierw się obgotowuje, dopiero później piecze. Takie precle mogą stanowić samodzielną przekąskę, lub być alternatywą dla bułek. Ciasto (7-8 dużych precli): 750 g mąki pszennej typ 650 360 ml letniej wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży
Przepisy na domowy ser i chlebTegoroczne wakacje są pełne sportowych emocji. Całkiem niedawno kibicowaliśmy naszej drużynie piłki nożnej, a teraz wspieramy polskich zawodników na Igrzyskach Olimpijskich. Jak wiadomo nie można kibicować bez przekąsek! Dlatego mamy dla Was przepis na DOMOWĄ PIZZĘ Z SALAMI , idealną dla mięsożerców! Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 20 świeżych drożdży
Menmagazinedanie kuchni meksykańskiej. Zwykle tortilla zapiekana jest z serem ale można dodawać do niej swoje ulubione składniki jak kurczaka, pomidory, grzybki itp... Serwowana jest na śniadanie, obiad lub jako przekąska. Ja do swojej wrzuciłam oprócz sera mojego ulubionego kurczaka i kurki. Wyszła przepyszna :) 4 tortille 200 g startego żółtego sera 1 pojedyncza pierś z kurczaka 200 g kurek sól pieprz
Smakołyki Asimojego męża. Zawsze, kiedy je robię to wiem że będzie smakowało. Można podawać je z żurawiną, ketchupem lub ulubionym sosem. Jest to pomysł na szybki i prosty obiad, albo przekąskę. Najlepiej smakuje taki prosto z patelni jeszcze gorący. po przekrojeniu ser powinien być płynny, a z wierzchu chrupiący. Składniki 300 g żółtego sera typu gouda 2 jajka 1 łyżka śmietany
O kuchni z uczuciempomyślał orzeszki z ciecierzycy? A jednak! Ta przekąska to alternatywa dla tradycyjnych chipsów czy słonych orzeszków. Robiłam je wielokrotnie i jestem nimi zachwycona . Grorąco polecam :) Chrupiące orzeszki z ciecierzycy Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: papryka słodka, oregano, chili, sól Sposób wykonania: Ciecierzyce namoczyć w wodzie najlepiej na całą noc. Następnie odcedzić, zalać wodą
Smaki NataliiSoczysta i aromatyczna przekąska. Cukinia najlepiej smakuje mi w sezonie wakacyjnym. Oto jeden z wielu sposobów na jej podanie. Składniki 1 cukinia 1,5 szkl mleka ok. 1,5 szkl mąki 2 jajka 1 ząbek czosnku szczypta soli pieprz koperek 1. Do … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyniezbyt słodkie. Możecie je dosłodzić lub połączyć z czekoladą, albo tak jak ja - posypać cukrem pudrem. Ich kokosowy aromat niesamowicie kusi - spróbujcie! Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, szczególnie z kubkiem pysznej herbaty lub kakao. (około 20 sztuk) 200g mąki (u mnie 150g mąki pszennej i 50g z amarantusa) (*) 80g płatków zbożowych (u mnie gryczane , jęczmienne i owsiane
Di gotujeZwiększamy nieco kaliber serwowanych ostatnio przepisów. Po słodkich deserach i przekąskach pora na żelazo i sporą ilość kalorii. Poznajcie polędwiczki z bazyliowym pesto. Liczymy na długą i owocną „znajomość” 30 min składniki: polędwiczka wieprzowa 200 g sól pieprz majeranek oliwa z oliwek 2 łyżki masła krzaczek bazylii parmezan 1 pomidor malinowy 1 mozzarella (kulka) wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy
Ania i Marcin gotująwpisie :) Oprócz garści informacji (jak przygotować, gdzie kupić, jak jeść?), znajdziesz tu także przepis krok po kroku na faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście piwnym - bardzo prostą i pyszną przekąskę. Zapraszam! Rodzaje kwiatów cukinii. Kwiat męski i żeński. Wyróżniamy dwa rodzaje kwiatów cukinii. Większy kwiat z łodyżką to kwiat męski, mniejszy przytwierdzony do małej cukinii (zielonej lub żółtej) to kwiat
Chilli Czosnek i OliwaSzybka i bardzo smaczna, ciepła przekąska w śródziemnomorskim stylu. Małe grzanki, pachnące czosnkiem, zapiekane z pomidorami i dwoma rodzajami sera, podane ze świeżą bazylią - pycha! składniki: 6 kromek bagietki (pełnoziarnistej) 100 g sera mozzarella 100 g sera pleśniowego 2 pomidory ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy świeże listki bazylii Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, mieszanką posmarować kromki pieczywa
6nieboDziś świetna przekąska na upalne lato,do kufelka zimnego piwa.Lekko pikantna ,pachnąca wędzoną słodką papryką,podana z lekkim jogurtem z przyprawami. 1 młoda cukinia oliwa z oliwek 1/4 l.jogurtu greckiego pieprz młotkowany sól morska słodka papryka wędzona ***************************************************** Cukinię myjemy,osuszamy,obcinamy końcówki i kroimy na plastry o gr.0.5cm. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy plastry cukinię z obu stron
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiroku robię kilkadziesiąt słoików ogórków, żeby mieć na cały rok nie tylko przekąskę, ale też praktyczny prezent, gdy idę do kogoś w gości. Jeśli chcecie robić ogórki, to ostatni dzwonek! Składniki na każdy duży słoik ogórków: 1 kg umytych ogórków (małe, twarde i świeże) pół litra wody zmniejszanej z pół łyżki soli liść porzeczki, wiśni, dębu, chrzanu chrzan
Ugotowane pozamiataneponiższego przepisu bardziej przypominają mini-chlebki niż standardowe, faszerowane buły. Skórkę mają z wierzchu chrupką i błyszczącą, długo utrzymują świeżość, stanowią solidną i pożywna porcj ę pieczywka idealną jako przekąska do wieczornego piwka przy meczyku przed telewizorem :) Nadziewałam już kiedyś podobne bocheneczki: Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami . Tym razem postanowiłam zaeksperymentować z bardziej intrygującym środkiem i połączyć salceson + serek
Grunt to przepis!