papierowym i zostawiamy do wystygnięcia. W osobnym pojemniczku umieszczamy sos. Kotleciki można jeść nożem i widelcem lub bez sztućców, maczając w sosie. Dzięki temu danie to stanowi doskonałą przekąskę w plenerze :) Smacznego
Kuchnia od dwojgaProste w przygotowaniu, miękkie, owsiane ciasteczka.Szukałam przepisu który pozwoliłby zużyć dojrzałe banany, takie których skórka już jest czarna. Ciasteczka świetnie pasują do porannej kawy, będą też dobrą przekąską w ciągu dnia. Najsmaczniejsze jeszcze letnie. Przepis podpatrzyłam tutaj . składniki 2 bardzo dojrzałe banany (ok 220 g) 70 g płatków owsianych - dałam górskie 20g dowolnych drobnych suszonych owoców - goji, rodzynek, żurawiny
Stare GaryWystarczą dwa składniki, by wykonać mega smaczne, super zdrowe, bardzo energetyczne batoniki. Świetne jako przekąska do pracy, szkoły lub na spacer dla małego dziecka. Sprawdzą się doskonale, gdy po prostu najdzie nas ochota na coś słodkiego bądź złapiemy chwilę słabości. Te batony postawią nas na nogi dzięki pokaźnej dawce magnezu i powalą zarazem na kolana swym smakiem. Dla mnie
Jeść, by żyć w zdrowiueksperymenty kulinarne i odkrywanie nowych technik, przepisów, testowanie nowych połączeń. Kiedyś bób jadłam tylko na jeden sposób, dziś wykorzystuje go do wielu fajnych i prostych dań. Kiedyś był tylko przekąską, a dziś jadamy go na obiad, drugie śniadanie i kolacje. Tym razem danie obiadowe. Kaszotto z bobem i cukinią składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 cukinia 1 cebula
Przysmaki Karolkiwspomnienia 😌 Fajnie jest wracać do przepisów od wieków znanych tym bardziej jak przywołują one miłe chwile z życia 😏 i takim sposobem, po małym przekształceniu wyszła na prawdę dobra przekąska :) Składniki 💕 1 duże jabłko 💕 40 g kaszy jaglanej ugotowanej 💕 50 g twarogu chudego 💕 20 g rodzynek 💕 10 g wiórków kokosowych 💕 opcjonalnie miód/czekolada na wierzch Przygotowanie: 1. Odciąć "wieczko" jabłka
Zdrowie i pysznie na talerzuZapraszam na babeczki idealne na imprezę, dla niezapowiedzianych gości albo na przekąskę w ciągu dnia. Bardzo szybkie w wykonaniu i równie szybko znikają. Składniki: - 1 opakowanie brokułów Bonduelle - 12 krakersów - 120 g sera Scamorza (można dać też cheddar ) - 2 jajka - pieprz Przygotowanie: Brokuły gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dziesięć krakersów dokładnie miksujemy. Ser kroimy w drobną kostkę i mieszamy
Kulinarne życieuznamy faszerowane chemią pomidory i inne wynalazki. Jednak, zamiast marudzić, trzeba sobie pomóc! Wierzę w zbawczą moc warzyw, naturalne antybiotyki, pokarmy podnoszące odporność, ale także słodkie przekąski – które być może zdrowe nie są, za to cudownie poprawiają humor. Z resztą, kto powiedział, że wszystko co słodkie musi od razu być trujące? Chciałabym
PatchworkSezon na bób w pełni, nie sposób więc przejść obok niego obojętnie. Ja gotuję bób w lekko posolonej wodzie i traktujemy go jako zdrową przekąskę. Moje chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka
To co kochamNajsłynniejsza słodka przekąska Portugalii jest znana pod nazwą pasteis de Belem, ale prawo do jej używania ma tylko jedna cukiernia. Dlatego funkcjonuje również drugie, równie popularne określenie, mianowicie pasteis de Nata. Historia deseru sięga XVIII wieku i związana jest z Klasztorem Hieronimitów, który znajduje się w lizbońskiej dzielnicy Belem. Oryginalna receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą, a babeczki przyrządzane według tego
zadanie-gotowaniełatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się na zupy. Istnieje jeszcze soczewica czarna, tzw. beluga która z wyglądu przypomina kawior. Nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor i soczewicę pomarańczową, która, podobnie jak czerwona i żółta, ma delikatny, słodkawy smak i łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu można
Słodki Kompromisprzede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. Owoce te są nie tylko niskokaloryczną i pyszną przekąską, doskonałym dodatkiem do wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów
mojewypiekiinietylkoGrzanki to zawsze dobry pomysł na przekąskę, a składniki mogą być naprawdę dowolne. Ja w tych z przepisu poniżej użyłam... zupełnie nie tego co planowałam :D miał być jeszcze pomidor, papryka, rukola... Miały być polane keczupem i sosem czosnkowym... Ale w rezultacie przygotowałam absolutnie podstawową wersję, bo z moimi dziewczynkami ostatnio ciężko cokolwiek zdziałać. Taki etap ;) zdjęcia też robione
Kolorowy PrzepisownikParówki zapiekane w cieście francuskim lub taka troszkę inna pizza. Pięknie się prezentuje i dobrze smakuje. Szybko się robi, a jeszcze szybciej znika. Idealne na kolacje czy przekąskę na ciepło. Można wykorzystać do tego kabanosy lub inne cienkie kiełbaski. Sos możecie zrobić również swój ulubiony. Mam nadzieję, że spodoba Wam się pomysł na takie jedzonko. Składniki 2 ciasta francuskie
O kuchni z uczuciemsię temu nie dziwię, bo nie dosyć że jest pyszna to jeszcze robi się ją bardzo szybko. Ja przygotowałam sałatkę na kolację, ale równie dobrze można ją podać jako przekąskę na imprezie, oczywiście o ile nie przeszkadza Wam zapach czosnku ;) Składniki: 1 brokuł 1/2 puszki kukurydzy 3/4 opakowania sera feta duża garść pestek słonecznika Sos: ok. 300 g jogurtu greckiego
Simply Foodlekki zielony deser , w który przygotujecie dosłownie w kilka chwil . Pysznie i zdrowo. Idealnie na lato. Deser podałam z moimi ulubionymi piramidkami Popcrop . Lekkie, zdrowe, małe zbożowe przekąski, które polecam każdemu. Moje dzieci (zresztą jak i reszta rodziny) je po prostu uwielbiają. Bardzo często zabieramy je ze sobą na spacer lub do parku. Zdrowo i pysznie A wracając do deseru
Słodkie okruszki