Fritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju”). Są one zazwyczaj aromatyzowane rumem i skórką cytrusową. Mogą zawierać rodzynki i są zwieńczone cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule. Składniki: - 200 g mąki tortowej - 180 g jogurtu greckiego - 2 jaja - 2 łyżki drobnego
mojewypiekiinietylkoDziś szybka sałatka z sałaty rzymskiej. Do niej kilka dodatków i mamy fajna propozycję na przekąskę czy kolację. Kolorowo i smacznie, w sam raz na jesienną pogodę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJeśli lubicie bruschette, spróbujcie tej propozycji – armonatyczna bruschetta ze szpinakiem. Świetne połączenie smaków, idealna propozycja na kolację lub przekąskę na ciepło. Ale to było dobre… 🙂 Składniki: – 1 duża bagietka – 3 pomidory – 2 łyżki oliwy z oliwek – kilka listków świeżej bazylii – 2 ząbki czosnku – mozzarella (opcjonalnie) – Czytaj więcej → Artykuł BRUSCHETTA ZE SZPINAKIEM pochodzi z serwisu green goodies
greengoodiespory jadłam, w dodatku przygotowane samodzielnie w domu! Wilgotne i przepyszne! Wyczuwalny smak banana, śliwek suszonych i masła orzechowego, dzięki któremu tak łatwo się formują. Uwielbiam takie przekąski i z pewnością jeszcze powstaną kolejne przepisy tego typu, już nie mogę się doczekać i sama jestem ciekawa, co tym razem przyjdzie mi do głowy! Kule z bananem
Moja smaczna kuchniaSałatka jest przepyszna i ekspresowa w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje w niej... gotowanie jajek... Idealnie sprawdzi się jako pożywna przekąska, na imprezę czy wizytę niepodziewanych gości. U mnie znika w każdej sytuacji. Polecam! 250g fasolki szparagowej w zalewie 2 jajka 1 puszka łososia (u mnie w wodzie, ale może być w oleju; można użyć też tuńczyka lub makreli
Di gotujeIdealna i słodka przekąska, którą można pałaszować chwilę po przygotowaniu, jak również zatopione w czekoladzie. Jest świetnym dodatkiem do deserów. Robi naprawdę wielkie wrażenie pośród mniejszych i większych łasuchów. Składniki: 365 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant 140 g miodu płynnego (ja użyłam sztucznego)/syropu glukozowego/syrop trzninowy Diamant 110 ml wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku
Malinowe PocałunkiSkładniki: – 1 kg dynii – 5 suszonych pomidorów – 1 1/2 łyżki octu balsamicznego – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku – 2-3 łyżki oliwy – tymianek – sól i pieprz
I LOVE LIFEspontanicznie, ze składników, które uwielbiam i jem często na śniadanie. Chia, masło orzechowe i płatki owsiane z miodem. Tyle składników wystarczy, aby powstała zdrowa i pełna mocy przekąska, nie tylko dla uprawiających sport. Już w głowie układam nowe przepisy na kuliki mocy, tym razem z bakaliami i w świątecznych odsłonach też będą. Masa, po dobrym wymieszaniu składników
Moja smaczna kuchniaStripsy rybne to o drobinę zdrowsza wersja popularnych stripsów. Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz
Słodka StronaMałe, zgrabne bułeczki drożdżowe z parówkami i żółtym serem to bardzo fajna przekąska lub pomysł na kolację. Taka domowa wersja hot-dogów, nam dorosłym bardzo smakowały, a i dzieciaki na pewno będą zadowolone z takiego posiłku :) Składniki na ok. 12 szt.: ok. 150-170 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki cukru ok. 300 g mąki 1/2 łyżeczki
Simply FoodPyszna, zdrowa i bardzo soczysta surówka z czarnej rzepy jest wspaniałym dodatkiem szczególnie do dań mięsnych. Polecam ją również jako samodzielną witaminową przekąskę z dodatkiem razowego pieczywa. Czarna rzepa ma niezbyt przyjemny zapach, gdy ją zetrzemy na tarce, ale z dodatkiem marchewki i jabłka jest on prawie niewyczuwalny. Sama rzepa ma dość ostry smak i nie każdy da radę samodzielnie
Kuchcik gotujedługie jesienne wieczory idealne są ciepłe i zdrowe przekąski – takie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka, które mogą nam zastąpić deser. Przepis, który umieściłam poniżej jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy wymieszać składniki na nadzienie, wydrążyć środek jabłek, napełnić je nadzieniem, włożyć do piekarnika i gotowe! Przepis jest wegański i nie zawiera cukru. Zapraszam do obejrzenia
Via GustoChrupiące ciasteczka, mocno arachidowe. Doskonale będą nadawały się jako przekąska podczas dłuższego wyjścia, wycieczki rowerowej. Sprawdzą się również jako deser czy drugie śniadanie - koniecznie podajcie je wówczas z owocem. Smakują dzieciom i dorosłym. Ciężko im się oprzeć. Przygotowując z dzieckiem warto zaangażować je do: - obrania bananów z skórki - pokrojenia bananów przed zblendowaniem (Szkrabina tnie takim nożem do masła ) - wsypywania orzechów
Szkrab Je Samjego wykonanie jest trochę czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas. Idealny na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek lub jako przekąska. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru ok. 60 g masła 1 łyżeczka soli Pesto bazyliowe
Kuchnia MagdaLenyPyszna przekąska przy oglądaniu filmu czy meczu. Polecam paluszki, są aromatyczne i chrupiące, idealne do przekąszania. Paluszki sezamowo - ziołowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie