przekąska - 23005 przepisów (strona:558/1534)

Frytki z batatów 132

Super  przekąska i świetny dodatek do obiadu:)) SKŁADNIKI 3 bataty 3 łyżki oleju 2 szczyty soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku Bataty kroimy w słupki, ja je wcześniej obieram-choć nie jest to konieczne. Łączymy wszystkie składniki. Bataty muszą być równo pokryte przyprawami. Nasze frytki ukladamy na blaszce wyłożonej papierem

Mamuśka wraca do formy
Nuggetsy pieczone 151

Chrupiące kąski kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce maczane w dipach, czyli idealna przekąska na domówkę. I nie tylko. Ostatnio pieczone kąski kurczaka, nuggestsy podałam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i surówką colesław. Na moim blogu pojawiły się już nuggetsy w nieco innej wersji, polecam Oto przepis na nuggetsy w płatkach kukurydzianych i migdałach Składniki: pierś z kurczaka 1 jajko 1 szklanka

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki z serem 150

Klasyczne i bardzo smaczne naleśniki z serem to wspaniała przekąska, która zaspokoi głód i doda energii. Taki pomysł na szybki obiad powinien spodobać się szczególnie dzieciom, gdyż wnętrze naleśników jest delikatnie słodkie i pachnie kokosem. Uwielbiam naleśniki i kiedy tylko mogę, staram się je przygotowywać, najbardziej lubię takie z serem. Tym razem do sera dodałam wiórki kokosowe i cukier kokosowy

Kuchcik gotuje
Wegańskie trufle dyniowe 159

Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Uwielbiam ją za to, że można z niej przygotować zarówno słone jak i słodkie przekąski. Ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni w różnej postaci. Dziś przygotowałam z jej udziałem pyszne, małe kulki, które podbiją podniebienie wszystkich miłośników słodkiego wydania tego warzywa. Oprócz dyni znajdują się tam daktyle, które nadają naturalnej

wegujemy
Solona słonina 213

dokładnie ze wszystkich stron, posypujemy ziołami , układamy w naczyniu i zamykamy .. ja użyłam naczynia próżniowego. W lodówce przechowujemy kilka miesięcy :)  A potem taka słoninka nadaje się na pyszną przekąskę do wódeczki

Gotowanie jest łatwe
Cmentarne kanapeczki – prosty przepis na Halloween 165

cukierek czy psikus – tylko z tym kłopot.   Na taką zombie imprezę potrzebne jest zwykle jakieś przebranie i składkowe jedzonko w klimacie turpistyczno-strasznym. Robienie takich “strasznych” przekąsek wydaje się nieco dziwne, ale jeśli przypomnimy sobie smak obważanek, pańskiej skórki i innych specjałów, które zawsze można kupić przy okazji wizyty na cmentarzu 1 listopada, to nagle wszystko ma sens

Ugotowane pozamiatane
Halloweenowe oczy 180

Halloween już za kilka dni więc pora na halloweenowe oczy. Młody ma fajną zabawę a jednocześnie to zdrowa przekąska. Składniki: kilka rzodkiewek owoce borówki lub ciemnych małych winogron Przygotowanie: Odcinamy od rzodkiewki natkę (ogonek zostawiamy) , obieramy ze skórki wzdłuż i robimy to niedokładnie tworząc tym samym "żyłki". Na koniec wydrążamy mały otwór w który wkładamy owoc borówki. Gotowe oko nabijamy

Mechanik w kuchni
Kisiel z tapioki z pigwą i "Pani Einstein" 199

Kisiel nigdy nie należał do przekąsek, które lubiłam. Przeszkadzał mi zawsze jego chemiczny smak. Podobnie było z budyniami. Te drugie odczarowałam jakiś czas temu dzięki perełkom tapioki. A dziś udało mi się to również z kisielami. Składniki (na 3 porcje): Kisiel 500 ml wody 6 czubatych łyżek tapioki w perełkach łyżka cukru skórka z cytryny Mus z pigwy 3 pigwy

Weekendy w domu i ogrodzie
Cukinia podsmażana z marchewką 156

Cukinia podsmażana z marchewką, to dodatek do obiadu lub przekąska w ciągu dnia. Smakuje lekko orzechowo, dzięki podsmażonemu sezamowi. Składniki: 1 niewielka cukinia 2 większe marchewki 3 łyżki oliwy extra vergine sól i pieprz 1 łyżeczka sezamu białego 1 łyżeczka sezamu czarnego  (polecam Skworcu ) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni

Smak mojego domu
Surówka z cukini 157

Surówka z cukinii może być dodatkiem do obiadu a może być i wspaniałą przekąską a nawet zastąpić deser :) Staram się by w naszej diecie było coraz więcej warzyw, by nawet deser się z nimi kojarzył :) Składniki: - 1 średnia cukinia - pęczek pietruszki - 1 szklanka pestek dyni - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - 4 łyżki oleju lnianego - 2 ząbki czosnku - opcjonalnie sól

Szkrab Je Sam
Chałwa słonecznikowa z miodem w czekoladzie - bez cukru i kilka słów dlaczego nie jemy cukru 152

kupuje słodycze, a dla większości są one stałym elementem diety. Prawie połowa z nas zjada słodkości co najmniej 5 razy w tygodniu, a ponad 10 proc. sięga po słodką przekąskę kilka razy dziennie. Nie jesteśmy świadomi faktu, że cukier ukryty w codziennych produktach spożywczych buduje w nas nałóg, z którym przyjdzie nam stoczyć nierówną walkę lub poddać mu się

Szkrab Je Sam
Roślinne sushi i "Był sobie pies" 141

Prawdziwe japońskie sushi nie jest przekąską, którą jadam z przyjemnością. W domowym zaciszu lubię natomiast te ryżowe roladki w glonach w wydaniu roślinnym z dobrym sosem sojowym i odrobiną oleju sezamowego. Są tak uzależniające, że rozum podpowiada, by robić je tylko od czasu do czasu, choć podniebieniu nie bardzo się to podoba 😋 Składniki : ok. 200 ml ryżu do sushi

Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki z kalafiora – świetna przekąska nie tylko dla maluchów 202

Placuszki z kalafiora to świetny sposób na warzywną przekąskę. W wersji z jajkiem można je podawać niemowlętom od 10 miesiąca życia. Z siemieniem lnianym można takie placuszki zaserwować nawet mniejszym dzieciom. Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego nie są tłuste, więc z powodzeniem możecie je zabrać na spacer. pół kalafiora 2 jajka / 2 łyżki

Dieta bez mleka
Puszyste krokiety ziemniaczano - selerowe z serem 327

obiadu ziemniaków z wody lub puree Zaoszczędzą ci też czasu gdy podane do świątecznego lub z okazji innej uroczystości obiadu po jego skończeniu mogą pozostać na stole jako przekąska. Wystarczy postawić obok nich jakiś sos. Może być serowy na ciepło lub zimno lub jakiś sos na bazie jogurtu lub majonezu, np. koktajlowy, na ostro, musztardowy czy czosnkowy. Krokiety można podać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 167

mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole. Gdy nam zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana

Poezja Smaków - blog kulinarny