być wcale. Bardziej wtedy odczuwa się brak tych, którzy powinni świętować z nami, a już Ich nie ma. Ale jakoś minęły na szczęście. Przedstawiam za to pomysł na prosty, postny obiad - niekoniecznie odświętny. Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 4-5 kulek mrożonych liści szpinaku lub 2-3 garście świeżego ząbek czosnku 3-4 łyżki śmietany 18% masło (do wysmarowania
Kuchnia po mojemurzeczy. Kopytka czy kluski śląskie znają chyba wszyscy, ale to nie jedyne sposoby na przetworzenie ugotowanych ziemniaków. Doskonałym pomysłem na ich zużycie są kotlety ziemniaczane. Jest to tani i prosty obiad. Nadaje się do odgrzewania, mrożenia, zabrania ze sobą np. do pracy, a także nie wymaga wiele wysiłku. No po prostu ideał ;) Kotlety ziemniaczane Do ich zrobienia potrzebujemy
Ratunku obiadWitajjjjcie! Dzisiejszy obiadowy przepis to absolutny wytwór głodnej wyobraźni i totalny eksperyment! Narodził się barrrrdzo spontanicznie i głównie ze względu małej ilości składników w lodówce
Symfonia SmakówDomyślacie się pewnie, że taki stan nie może trwać wiecznie, o co to to nie. Gdy temperatura nieco spadła udałam się do kuchni i w zaledwie 20 minut przygotowałam prosty obiad. Polecam takie danie dla tych co nie mają sił lub czasu na dłuższe gotowanie. Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem składniki: ulubiony makaron - u mnie świderki 150 g wędzonego
Przysmaki KarolkiWołowina w daniach stir fry to mój ulubiony sposób na zjedzenie tego mięsa w formie innej niż steki. Komponuje się z każdym smakiem i aromatem – przyjmie
Karo in the Kitchenczas lodówkę wypadałoby rozmrozić. Wtedy też powstał pomysł na to danie. Gdybym miała przygotowywać je od podstaw, zajęłoby mi to o wiele więcej czasu, a tak mamy pyszny i prosty obiad i nie trzeba pół dnia spędzać w kuchni. Ok, wiem, że część z Was pewnie to lubi (tak samo jak ja ;)), ale czasem warto wyjść z domku i skorzystać
Ratunku obiadKiedy szykuję burgery w domu najczęściej wybieram do ich zrobienia dwa rodzaje mięsa – tradycyjnie wołowinę albo – co mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym
Karo in the KitchenSzybko i sezonowo. To prawdziwy comfort food – kremowe risotto robi się prosto, łatwo i przyjemnie. Mocno serowe, delikatne, z wędzoną nutą bekonu i zieloną gwiazdą wiosenno
Karo in the KitchenBardzo lubię takie proste, szybkie obiady. Jest maj, ale na ogródkach jeszcze nie ma warzyw do gotowania. Nawet nowalijki jeszcze nie są gotowe do jedzenia. Te ze sklepu niestety zawierają dużo chemii, wiec polecam poczekać na swoje wyhodowane w przydomowym ogródku. Dlatego wykorzystuję jeszcze mrożonki. Jak to zwykle w niedzielę, szkoda czasu na długie gotowanie. Mrożonki w takim przypadku
Kulinarne przemysleniaTacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko
Karo in the KitchenNa obiad miała być kaczka po pekińsku. Ale kaczka ze sklepu wyszła, zostały „do wyboru” zagrodowe kurczaki. Marynata już była naszykowana, no cóż… Takim kurczakiem nigdy
Karo in the KitchenNie jestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych
Karo in the KitchenW Polsce króluje fasolka po bretońsku – w Stanach zjednoczonych i na Wyspach Brytyjskich – „baked beans”, czyli fasolka pieczona, wykorzystywana głownie jako dodatek do innych potraw. Moja
Karo in the KitchenZamiast klasycznego kalafiorka polanego masełkiem z bułeczka polecam do obiadu taka prostą sałatkę. Kalafior świetnie komponuje się z koperkiem oraz lekkim sosem czosnkowym i doskonale pasuje do mięska. składniki: 1 duży kalafior 2 łyżki posiekanego koperku 5 łyżek jogurtu 5 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Do miseczki przełożyć jogurt i majonez. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Monia miesza i gotuje