Sernik : (klasyczny-prosty-delikatny) Produkty: Ciasto: -1,5 szklanki mąki krupczatki -0,5 szklanki cukru pudru -80g margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gotuj Z MuzykąNajbardziej lubię proste ciasta, ale pobawić się w kuchni - też czasem trzeba. Moje pierwsze pieczenie kruchego ciasta, dużo stresu, ale mi smakowało. Znikło.. dość szybko
CzarnawisienkaBardzo proste i szybkie danie. Idealne na śniadanie, lekkie a zarazem sycące - pyszność składniki: 4 figi 100 g świeżej rukoli 150 g mini mozzarelli 100
Niezły MłynekBardzo szybki, bardzo prosty BARDZO SMACZNY placuszek. Polecam ! Spód: 250-300g kruchych ciastek ( ja użyłam herbatniki i ciasteczka amaretti ) 2 łyżki masła 1 łyżka wody
kolorowotorcikowoMiałam ochotę na coś prostego i słodkiego. Siostra znalazła świetny przepis. Od razu wzięłam się do roboty, po 30 minutach miałam już na talerzu pięknie wyglądające
Pasja SmakuCiasto proste, wilgotne jak gąbka nasiąknięta cytryną i tymiankiem. Smakuje wspaniale, jest orzeźwiające i nie dziwię się że autor przepisu Nigel Slater tak się nim zachwycił
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś lekki krem bawarski, bardzo popularny zimny deser w Italii. Przepis na bavarese jest dość prosty, a efekt końcowy wprost zniewalający. W smaku bavarese przypomina lekką piankę, wprost rozpuszczającą się w ustach. Takie zimne ptasie mleczko. Podstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym(...)podaniem wystarczy odwrócić formę z bavarese i przełożyć na talerz. Jeśli zastygły krem nie chce wyjść, to można na chwilkę( dosłownie !) zanurzyć formę w gorącej wodzie. Trzeba wyczuć kiedy deser odchodzi od ścianek, w przeciwnym razie może się rozpuścić, co mi się właśnie przytrafiło brr( Następnym razem posłucham netowych rad i formę wewnątrz lekko przetrę papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju
Mia Cucina Sofietapysznego i kolorowego deseru nie da się przejść obojętnie. Co prawda jego przygotowanie zajmuje trochę czasu ale za to jest dziecinnie proste i nikomu nie powinno sprawić problemów. Spotkaliśmy się z kilkoma nazwami tego deseru. Niektórzy nazywają je czaplą, inni śmietanowcem. Dla nas jednak to kalejdoskop. Kalejdoskop, czyli śmietanowiec z galaretkami – ZOBACZ JAK GO ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Kalejdoskop
Jakugotujesz.plraczej o atmosferę w całym mieście. Kobiety są uśmiechnięte, a ich Panowie dumni i szczęśliwi, gdy mogą wywołać radość na ich twarzach dzięki zwykłym, prostym gestom jak kupno czerwonej róży. Brzoskwiniowo-czekoladowy deser bakaliowy powstał już dawno. Lubiłam się nim raczyć w wolnych chwilach, gdy odrobina słodyczy, tak znakomicie poprawiała mi humor. A dlaczego uważam, że jest odpowiedni
Słodkie okruszkiUrocze kwiatuszki do dekoracji ciast i deserów możemy przygotować z tradycyjnego lukru do dekoracji ciasteczek, pierniczków itp. Kwiatuszki są proste w przygotowaniu, a z pewnością zrobią wrażenie na gościach i domownikach. Kwiatuszki z Lukru do Dekoracji Ciast i Deserów - Przepis: 1 białko jaja ok. 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku (opcjonalnie) perełki cukrowe Kwiatuszki z Lukru
Słodka Stronacodzienne menu. Można zacząć od małej przekąski w postaci suszonej żurawiny, może warto zamiast herbaty czy kawy napić się soku z żurawiny, na obiad wyczarować proste danie z konfiturą z żurawiny, a na deser podać coś pysznego … też z żurawiną) Moją przygodę z żurawiną zaczęłam od deseru. Zapraszam na salami z białej czekolady z żurawina, zrobione na specjalne życzenie
Mia Cucina Sofietaaksamitnego deseru. Z czekolady . W petit pots , czyli małych naczynkach. Zapraszam Was na petit pots au chocolat , tradycyjny francuski deser z czekolady, podawany w charakterystycznych petit pots , od których pochodzi jego nazwa. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc z łatwością zaprowadzi Was w krainę czekoladowej rozkoszy. Istnieje kilka wersji tego deseru, ja korzystałam z przepisu zamieszczonego
KUCHARNIAdeser z pewnością skierowany jest dla dorosłych. Lekko rozgrzewający, idealny na jesienne popołudnia w towarzystwie kawy. Prosty i szybki w przygotowaniu. Może i dość kaloryczny, ale przecież nie jada się takich deserów codziennie ;) Składniki na 2 porcje: 200-250 ml śmietany 30% 2 łyżki rodzynek 3 łyżki rumu 3-4 łyżki ulubionego musu bądź dżemu owocowego (u mnie morelowy
Ze smakiem i z pasjąZgodnie z obietnicą rusza Nasz wiosenny konkurs. Zasady są bardzo proste. Każdy kto zechce przygotować danie czy też deser kojarzący się z wiosną , uwieczni to na zdjęciu z załączoną karteczkę z nazwą naszego bloga ma szansę na książkę kucharską. Regulamin : 1) Konkurs trwa od dzisiaj czyli od 17 kwietnia do 3 maja 2015 r. 2) W konkursie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizmiksować na papkę. Wymieszać ewentualnie z nasionami szałwii. Przełożyć do kielicha. I zjadać (w wersji z chia zjadać po jakimś kwadransie, gdy nasiona napęcznieją). Banalnie proste, szybkie, słodkie, pyszne i zdrowe :) Do tego deseru użyłam jabłek słodkiej odmiany Elise, więc nie dodawałam żadnego słodziwa. Ale jeśli ktoś chce dosłodzić, polecam dodatek miodu lub syropu klonowego
Weekendy w domu i ogrodzie