pierwotnego, prostego smaku. Dziś pragnę przedstawić przepis, jak najbardziej zbliżony do rybackiego oryginału ( jedyne czego doprawdy nie mogłem sobie odmówić, to dodanie szczypty szafranu), aby móc cieszyć się jej prostym, naturalnym smakiem. składniki dla czterech osób 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek skórka cytryny 1 papryka
Miód i pieprzdodaj czosnek i przyprawy, wymieszaj i smaż przez 1 minutę. Do miski z fasolą dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Dopraw solą i sokiem z cytryny/limonki do smaku. Niby proste, a jednak czasami sprawia problemy. Poniżej przejrzysty przewodnik krok po kroku pt.: "Jak prawidłowo nakryć do stołu?" Black bean breadspread, How to set a table? I try to make
Qlinarnie i Qlinarnieomletu, to już nasz wybór. Do tortilli de patatas ja nie dodaję wiele – odrobina wędliny, jaka akurat jest w lodówce, szczypior, cebula. Nie potrzeba więcej żeby cieszyć się jej prostym smakiem. Jajka rozbijamy, dodajemy do nich śmietanę, solimy, pieprzymy. Całość ubijamy trzepaczką balonową do całkowitego połączenia. Ja zestawienie jajek i ziemniaków uwielbiam podkreślać startą gałką muszkatołową, więc
Karo in the Kitchenjedna z tych potraw, która praktycznie robi się sama. Wymaga jedynie wstępnego pokrojenia składników a potem wymieszania wszystkiego razem i włożenia do piekarnika. Prosta, lekka zapiekanka, z kilkoma tylko składnikami, zachwyca zdecydowanym smakiem i lekko cytrynowym aromatem. Orzo to bardzo zgrabny i wszechstronny rodzaj makaronu – swoim kształtem i wielkością przypomina ziarenka ryżu. Po włosku „orzo” znaczy „jęczmień
Karo in the KitchenGoose podzielił się swoim odkryciem na FB, w grupie What Fat Vegans Eat . Powstało słowo chyba doskonale opisujące wodę z puszki fasolki – Aquafaba – cudowna woda. Sami zobaczcie jakie to proste. Rozgrzewamy piekarnik do 120⁰C z termoobiegiem. Odcedzamy ciecierzycę na sitku, prosto do miski w której będziemy ubijać bezę. Miski najlepiej szklanej lub metalowej, jak przy tradycyjnych bezach
Karo in the KitchenNasz pierwszy żółty ser. Nasze dziecko, mógłbym powiedzieć. Długo się skradaliśmy, czailiśmy, aż w końcu Madzia stanęła na wysokości zadania i zrobiła. Na pierwszy rzut wybraliśmy prosty ser, łatwy w zrobieniu. I jednocześnie dość krótko dojrzewający, żeby nasza cierpliwość nie była aż tak bardzo na próbę wystawiona. Ser w typie cheddara. W bólach wytrwaliśmy ten miesiąc dojrzewania, spróbowaliśmy(...)mieszamy ruchami z dołu do góry przez minutę. Przykrywamy i odstawiamy na 45 minut do wytworzenia się tzw. złomu. Złom jest wtedy, gdy po włożeniu palca do mleka powstaje prosta, wyraźna szczelina. Skrzep kroimy w kostkę ok. 1,5 cm. Podgrzewamy skrzep do temperatury 37-38 stopni, np. wkładając garnek do zlewu z ciepłą wodą
Marder&Marder Manufacturebądźcie też nieśmiali wtykając je w ciasto. Niech przy jedzeniu w każdym kęsie będzie kawałek wisienki- bo to ich kwaskowaty smak definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK Z WIŚNIAMI (wg książki "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy") 500g wiśni 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie
les mirabellesDziś szybki, prosty i zdrowy przepis na surówkę. Upały doskwierają. Na termometrze już ponad 30 stopni. Dlatego na obiad podaję proste i zdrowe dania, np. młode ziemniaczki z pyszną surówką. Dla bardziej głodnych domowników oczywiście do tego kurczaki ala'KFC . A co u Was było dziś na obiad? Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej lub innej 3 młode marchewki
Słodkie okruszkirusz zapchać ją czymś innym. Wczoraj musiało to być koniecznie domowe ciasto owocowe! Złapałam się więc za mój sztandarowy przepis na ciacho na nagłe potrzeby :) Przepis podstawowy jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze, nigdy się nie znudzi, bo wystarczy pożonglować owocami i dodatkami, aby otrzymać przepyszne, różnorodne warianty ciasta. Inne wariacje w tym temacie tu: Ciasto(...)waniliowe z truskawkami Proste ciasto z winogronami Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm: 3 jaja (całe) - duże szczypta soli 9 łyżek cukr 1 mały cukier wanilinowy ½ kostki margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 8 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao
Grunt to przepis!Bruschetta to klasyczna włoska przystawka, która pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów. W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także(...)szybkie śniadanie. Do wersji podstawowej dodałam jeszcze czarne oliwki i mały polski akcent w postaci sera z okolic Wiżajn produkowanego z niepasteryzowanego mleka i mającego rekomendację ruchu Slow Food. Prosty, smaczny i szybki pomysł na codzienne śniadanie. Polecam je szczególnie w sezonie gdy mamy dojrzałe w słońcu pomidory.” .” Czytaj więcej
Wiem co jemProtein Dessert skradło moje serce :). Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki, nie powstają żadne grudki. Czy skuszę się na więcej? myślę, że tak, Jest to proste rozwiązanie i nie trzeba się głowić nad tym co zjeść jako ostatni posiłek, Zwłaszcza, że mało kto z nas dysponuje nadwyżką czasu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzepis poniżej nie do końca spełnia warunek „ przepisu na szybki obiad ”, jednak jest temu całkiem bliski, a z pewnością można go też określić mianem „prostego obiadu”. Jakkolwiek nie zachęcamy bowiem do korzystania w tym wypadku z kostki rosołowej, to jednak mając zawczasu ugotowany i przechowywany w lodówce własny bulion , możemy łatwo i całkiem szybko przygotować smaczną i zdrową zupę(...)namoczenia w wodzie dzień wcześniej, a potem dłuższego gotowania w bulionie przez dodaniem pozostałych składników (odwrotnie niż w wersji „puszkowej”). Zupa fasolowo-pomidorowa 2015-04-10 13:18:45 Prosta w przygotowaniu i oryginalna w smaku zupa z łatwo dostępnych składników, wśród których najważniejsze są pomidory i fasola. Zdecydowanie najsmaczniejsza jeśli jako bazy użyjemy własnej roboty bulionu. Zapisz
Kulinarna Pokusakupiłam to, czego brakowało i... ...I nawet nie sądziłam, że krem z nerkowców z dodatkiem jarmużu i limonki może być aż tak niesamowicie pyszny!!! :) Spód prosty i tradycyjny- z ciasteczek i masła, masa również prosta w przygotowaniu i jedyne 'ale', to to, że trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo desernik musi tężeć w lodówce minimum 5-6 godzin. Całość
Kraina Miodem Płynącanaprawdę o to chodzi?”. W odpowiedzi na nie, doszłam do wniosku, że to co chciałabym przedstawić na swoim blogu nie ma być wyjątkowe i wyszukane. Ma być proste, smaczne i dla każdego. W nawiązaniu do tytułu posta.... stwierdziłam, że w końcu trzeba wykonać ten pierwszy rok :) Nie raz, gdy sama
Taste Therapysmakołykiem może stać w lodówce nawet do dwóch tygodni, a mi zamarzyły się muffiny z nadzieniem cytrynowym. Ale przejdźmy do rzeczy - jak już pisałam, przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Później pozostaje pilnowanie piekarnika i pozostawienie naszej pięknej tarty na 2 godziny w lodówce. I uwierzcie mi, czekałam te dwie godziny co chwila sprawdzając, czy to już. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracji