Bardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ... ...wówczas możemy upiec "chleb na proszku" :) Składniki: 1 kg mąki
chleba naszegoDzisiaj ostatni dzień starego roku 2017-tego. Nie wiem jak wy, ale ja z końcem roku zawsze podsumowuje miniony rok, zarówno w
KuchniaWeDwoje.plPyszne, aromatyczne, wilgotne muffinki, które znikają w oka mgnieniu. Łatwe w wykonaniu i na pewno się udadzą. Doskonale smakują zaraz po upieczeniu jak i następnego
Ze smakiem bez glutenubratową. W sumie to nie napiekłyśmy się zbyt wiele, więc nie mam dla was zwykłego przepisu. Przygotowywałyśmy klasyczny tort. Ania upiekła dzień wcześniej biszkopt. A potem wspólnie zrobiłyśmy szybką masę z owocami. O tym napisze później. Ale najważniejsze tego dnia było dla mnie coś zupełnie innego. Poznałam lukier plastyczny, z którym wcześniej miałam do czynienia tylko na tortach kupionych(...)niej z okazji urodzin naprawdę ślicznie przyozdobione torty. Tym razem postanowiła zrobić niespodziankę koleżance, która jest pielęgniarką, a ja postanowiłam przyłożyć do tej niespodzianki rękę Zadanie nie było proste, ponieważ Ania nie korzysta z gotowych mas tylko sama ją szykuje, eliminując tym samym wszystkie „E” znajdujące się najczęściej w gotowcach. Efekt końcowy Tak jak przed chwilą
Relaxtimeproces trawienia, odciążając układ pokarmowy. Jedząc wolniej trudniej nam też przegapić moment, kiedy się nasycimy. Uczucie sytości pojawia się dopiero po kilkunastu minutach, dlatego też nie powinniśmy jeść na szybko i od razu "do pełna" :) wigilijna kolacja nie trwa z resztą 20 minut - znajdźcie w międzyczasie chwilę na rozmowę z bliskimi :) 5. Połóż się spać ok. 2-3 godziny(...)tłuszczyku. 6. Potraktuj Święta jak dzień powszedni... ... przynajmniej w kwestii jedzenia. Nikt przecież nie stoi nad Tobą z batem i nie mówi: "zjedz ten szósty kawałek ciasta, są Święta, więc musisz!" :D co prawda przyjęło się, że w Boże Narodzenie bardziej możemy sobie pofolgować, ale nigdzie nie jest napisane, że MUSIMY. Jeśli na co dzień prowadzisz zdrowy
Katsuumizamknąć. W jaki sposób możemy wykorzystać próżniowe pojemniki Vacuum? Dłuższą świeżość produktów zapewnia nam próżnia , którą wytwarzamy za pomocą pompki . Jej użycie jest bardzo proste i szybkie: przykładamy do otworu w pokrywce i przy użyciu tłoka "wyciągamy" powietrze na zewnątrz. W jednym pojemniku możemy przechowywać różne produkty bez obaw o przenikanie zapachów - bez powietrza(...)Pokrojone wędliny nie wysychają , ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni. Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób. Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze. Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam? Zastosowanie pojemników jest identyczne
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam na szybką, prostą i smaczną babkę cytrynową. Idealna do kawki :) Polecam Składniki: ( keksówka 12x30 cm) * 3/4 szklanki mąki tortowej * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * 5 jajek * łyżeczka proszku do pieczenia * cytryna Lukier cytrynowy: * pół szklanki cukru pudru * 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno(...)żółtka, olej, sok wyciśnięty z cytryny, skórką otartą z cytryny. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach przez chwilę do połączenia składników. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 17 stopni przez ok 35 minut lub do tzw. " suchego patyczka. Po wystudzeniu polewam lukrem
Kulinarne przygodysłodki obiad. W Ameryce jedzone zazwyczaj na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu ! Ja swoje zaserwowałam z waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek J Przepis prosty, szybki i tani A placuszki rozpływające się w ustach ! SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka 250 g mąka pszenna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajka(...)cukrem. 2. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła. 3. Wlewamy masło do mąki, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy masłem. 6. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. SOS WANILIOWY 1.Mleko wlewamy do garnka. 2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka
Marcepanowa kuchniasiłą musiałam go od talerzyka odrywać. Słodkie, chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku, z nienarzucającym się posmakiem imbiru. Są boskie! W dodatku całkiem proste i szybkie w wykonaniu. Jestem pewna, że z przepisu z Julebag og knas , Familie Journal , nr 49/2015 jeszcze skorzystam, choć następnym razem z pewnością zwiększę proporcje. Mniam! Chrupiące ciasteczka imbirowe Składniki(...)Imbir drobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i perłowym, dodać imbir, połączyć. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać sok z limonki i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałeczek o długości 45 cm, a następnie obtoczyć je w cukrze perłowym. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprosty w przygotowaniu i, co najważniejsze, przepyszny! Składniki 10 g świeżych drożdży 400 ml+100 ml wody 400 g +100 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 150 g płatków owsianych + do posypania 10 g soli (1 łyżeczka) Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie w 100 ml wody, dodajcie ok 100 g mąki, wymieszajcie, odstawcie na około 30-60 minut- to nasz szybki zaczyn(...)wodą i odstawcie, aby zmiękły. Gotowy zaczyn wymieszajcie z płatkami owsianymi, mąką i solą na jednolitą masę. Przez kilka minut wyrabiajcie w misie ręką lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (będzie dosyć rzadkie). Przykryjcie misę folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 1,5- 2 godziny. Ciasto będzie gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość
OliveandThymeDziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez
Garniec MagalieWymarzony chleb bezglutenowy - prosty, szybki do wykonania i po prostu pyszny! Sprężysty,zwarty, lekko wilgotny miąższ i chrupiąca skórka. Jeden z najsmaczniejszych chlebów bezglutenowych jakie jadłam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: 60 g mąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik(...)cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę i wymieszaj. Po chwili dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj całość - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przykryj sciereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 210 stopni. Foremkę ( keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto lekko przemieszaj i wylej do formy
Kuchnia bezglutenowaImpreza sylwestrowa za pasem, więc wasz drogi Rumcajsew ma coś dla was na szaloną noc. Lahmacun – tradycyjna turecka potrawa, nazywana także pizzą turecką. Składa się z bardzo cienkiego ciasta oraz mięsnego nadzienia. Jest jednym z dań lokalnego fast foodu, konsumowanym przeważnie na ulicach. Lahmacun znane jest także w Armenii pod nazwą lahmajoun. Lahmacun jest niekiedy jednym z elementów tureckich przystawek(...)wypiekane są w kamiennych piecach, toteż trudno uzyskać w domu efekt zbliżony do tego, jaki uzyskuje się w tureckich restauracjach. Jednak jest dość prosty sposób, jaki możemy bez trudu wykorzystać w domu, uzyskując świetne, szybkie danie na imprezę, czy to sylwestrową, urodzinową, czy na nagłe i niespodziewane najście znajomych... Lub po prostu moment, kiedy najdzie nas ochota na coś
Gotuj z RumcajsemPropozycja w sam raz na leniwie sobotnio-niedzielne poranki. Proste składniki + szybkie wykonanie = pyszny efekt. Lubimy dynię zarówno w słodkiej jak i wytrawnej postaci. W placuszkach jej smak nie jest dominujący, natomiast jej dodatek powoduje, że są one miękkie, wilgotne i puszyste w środku. Proporcja na 4 bardzo głodne osoby ( ok 18 sztuk ) - 1 szklanka* jogurtu naturalnego - 1 szklanka(...)szklanki cukru - szczypta soli * szklanka o pojemności 250 ml Do miski przełożyć jogurt, puree dyniowe, olej i jajka - roztrzepać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wymieszać - ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Patelnię mocno rozgrzać, nakładać po 2 łyżki ciasta na suchą patelnię zachowując odstępy między placuszkami. Zmniejszyć moc ognia o połowę. Jak na powierzchni placuszków zaczynają pojawiać
kawawszklanceOstatnio miałam w lodówce jeszcze trochę borówek, postanowiłam więc zaszaleć i przygotować muffinki. Skorzystałam z przepisu ze strony moje wypieki . Przepis jest prosty i niezbyt wymagający, muffinki wyszły smaczne, choć nieco mało słodkie, no i oczywiście za mało mi urosły:( Chyba wkładam zbyt mało sera do moich wypieków. Mam nadzieję, że Wam wyjdą ładniejsze ;) Składniki : 300g(...)pieczenia, sodę oczysczoną i cukier wymieszać w jednej misce. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: oliwę, jajko i jogurt. Mokre składniki wlać do suchych i szybko wymieszać widelcem, dodać borówki i delikatnie wymieszać z ciastem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Papilotki ułożyć w formie do muffinek i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec przez 25-30 minut
Codzienne Gotowaniesyropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę
Mała Cukierenkasyropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę
Mała Cukierenkastanie przebić tego. Praktycznie nie ma tygodnia, abym kruchego ciasta z jabłkami nie upiekła. Jest bardzo proste, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Kruchy spód, jabłka wcześniej podsmażane na maśle z cynamonem, słodka ciągnąca się beza oraz chrupiąca góra ciasta .....chyba nie trzeba nic więcej pisać....<3 SKŁADNIKI : ( wymiary blachy 40x 26 ) 3,5 szklanki mąki(...)łyżeczkę 2 łyżki cukru brązowego (może być też tradycyjny) 1/4 kostki masła SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i tłuszczem, szybko zagniatamy, aby zbyt mocno nie ocieplić ciasta. Ciasto dzielimy na dwie kule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Między czasie przygotowujemy jabłka, obieramy, kroimy na wąskie
Basia w kuchni