Ulubione muffiny moich dzieci. Muffiny łaciate, waniliowo - kakaowe. Dzieci bardzo chętnie pomagają przy ich pieczeniu, są szybkie i proste w wykonaniu. Udekorowane polewą i kolorową posypką na pewno skuszą nie tylko dzieci. Muffiny są wilgotne, dzięki maślance lub kefirowi dłużej zachowają świeżość. Polecam! Muffiny waniliowo - kakaowe Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)łyżki kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Kefir lub maślankę mieszamy z jajkami, olejem i ekstraktem z wanilii. Suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami wlewamy na przemian po 1 łyżeczce jasnej i ciemnej masy, aż do 2/3 wysokości foremek
Smak mojej kuchniMięciutkie, puszyste, pyszne bułeczki orkiszowe. Bułeczki pełne zdrowia, bo upieczone z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Proste i szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu na odświeżanie zakwasu, drożdżowe buleczki są idealnym rozwiązaniem i smaczną odmianą. Jeśli pamiętasz smak dawnych grahamek te smakują bardzo podobnie. Tym razem uformowane w kształcie małych bagietek. Smkują wybornie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Składniki(...)łyżki oleju 1 op. drożdży instant 1 łyżeczka miodu 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki otrębów orkiszowych Wykonanie: wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części, najlepiej odważając na wadze po około 80 g ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Odkąd wróciłam z Włoch, jestem zakochana w tamtejszej kuchni. Jest on a prosta ale bardzo smaczna i bazuje na podstawowych produktach. Mo mentami podobna do polskiej, gdyż włoskie "gnochi" to nic innego jak kopytka ;) Na dzisiaj mam przepis na szybki i prosty ch lebek drożdżowy inspirowany Włoską foccacią, czy mogę mój wyrób "foccacią " n azwać to nie wiem(...)cukru zrobić zaczyn, odstawić na około 30 minut wo wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać oregano, bazylię i wymieszać wszy stko razem. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzieli ć na pół i przełożyć na blaszkę, form ując prostokąt. Oliwki pokroić grubsze plasterki i ułożyć
Delusional TrineDziś prosty przepis na błyskawiczne mini pączki serowe. Robi się je naprawdę bardzo szybko, a jeszcze ciepłe, otoczone cukrem pudrem, smakują znakomicie. Chrupiąca skórka, miękki i wilgotny środek. Trudno jest się im oprzeć ale czyż nie usprawiedliwia nas czas karnawału? składniki: 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka spirytusu 1 szklanka mąki 1 łyżeczka(...)litr oleju do smażenia cukier puder do posypania wykonanie: Twaróg rozdrabniam widelcem razem z jajkiem, cukrem waniliowym i spirytusem. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem i sodą, krótko zagniatam. Z ciasta formuję niewielkie kulki i smażę na złoty kolor na gorącym tłuszczu. Osączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe
babka w formieDoskonały pomysł na leniwe śniadanie, banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Placuszki bananowe smakują naprawdę pysznie - lekkie, miękkie, puszyste i delikatne, dosyć słodkie i bardzo sycące. Jeśli do tej pory nie próbowaliście, zróbcie je koniecznie ;-) Polecam Wam również aromatyczne placuszki dyniowe oraz lekkie placuszki jogurtowe i klasyczne pancakes . Nie zapomnijcie też o delikatnych syrnikach . składniki: 2 małe dojrzałe(...)łyżeczki cynamonu 1 jajko 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego wykonanie: Banany rozgniatam widelcem, dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję z cukrem
babka w formieSzybki obiad z dodatkiem przygotowanych dzień wcześniej klusek dyniowych? Dlaczego nie! Prosta, a jakże smaczna potrawa na obiad dla każdego. Zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za dynią. Smacznego! Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem porcja dla 2 osób Składniki: kluski dyniowe: 1 szklanka puree z dyni 3/4 szklanki mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej sól, cukier 2 jajka dodatki(...)filetu z piersi indyka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka tymianku sól, 1/3 łyżeczki chili Przygotowanie: Kluski: Wszystkie składniki na kluski zagnieść w misce na ciasto. Jeśli jest zbyt lejące, dodać więcej mąki. Rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i formować kluseczki. Wrzucać do wrzącej, solonej wody i gotować od momentu wypłynięcia przez około minutę. Odcedzić. Czosnek
JaglusiaKolejna letnia propozycja. Babeczki. Muffinki. Powtarzam się, ale każdy je lubi:) Tym razem zrobiłam je z truskawkami, czereśniami i migdałową kruszonką. Prosta i szybka propozycja na deser. Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Składniki mokre: 1 jajko L 80ml oleju 250ml jogurtu naturalnego Owoce: 200g truskawek 200g czereśni(...)rozcierając by powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki. 2. W jednej misce mieszamy składniki suche i owoce, w drugiej składniki mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papilotkami. 3. Pieczemy z teromoobiegiem, w temperaturze 160 stopni
Szefowa kuchniJeśli tak jak ja lubicie proste i szybkie przepisy, to te bułeczki przypadną Wam do gustu. Uwiniecie się z nimi w pół godziny razem z pieczeniem. Doskonale smakują zarówno z masłem pietruszkowo-czosnkowym, jak i w wersji na słodko z dżemem. Składniki: Bułeczki: 450 g mąki pszennej (typ 650) 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży(...)sezam Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta od razu formujemy okrągłe bułeczki- około 16 sztuk. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczamy. Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Czekamy 5 minut
Smakowity Blog Kulinarnykruszonką. Łatwe, bardzo proste w przygotowaniu. Spód pieczony jest 2 razy, a ciasto tak kruche, że rozpływa się w ustach. Robiłam to ciasto już 3 razy z rzędu, również z morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki na ciasto: 300 g mąki(...)żółtka Składniki na kruszonkę: 150 g maki krupczatki 75 g masła 90 g cukru pudru Dodatkowo: 500-1000 g jeżyn 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180`C. Ostudź ciasto oprósz lekko bułką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sałatki, a jajka dawno się znudziły. Sterczenie w kuchni przez dłużej, niż dziesięć minut wydaje się niemożliwe do wykonania. Wtedy na ratunek przychodzi szybki naleśnik śniadaniowy - bardzo syty, banalnie prosty w przygotowaniu i przepyszny! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKI NALEŚNIK ŚNIADANIOWY Składniki: - 1 jajko - 100 mililitrów mleka - 3-4 łyżki mąki - szczypta soli - odrobina proszku do pieczenia (opcjonalnie) - olej - masło Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy, dodajemy sól, mleko i mąkę (i ewentualnie proszek). Ciasto powinno być nieco bardziej gęste, niż przy typowych naleśnikach (jeżeli więc wyjdzie zbyt
Życie zamknięte w smakuAromatyczne, urocze kruche ciasteczka, które wyglądem przypominające te kupowane w cukierni :) Może wyglądają na skomplikowane, ale są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie posiadacie maszynki do ciasteczek, można użyć rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub nakładać ciasteczka łyżeczką ,nie trzymając długo w dłoniach, ponieważ ciepło im nie służy. Składniki: 1/3 szklanki masła 1/2 szklanki masła orzechowego(...)soli Obydwa masła utrzeć ręcznym blenderem z cukrem. Dodać wodę oraz jajko, zmiksować. W trzech turach dodać mąkę wymieszaną z solą i sodą. Zmiksować tą samą końcówką co wcześniej. Ciasto uformować w wałek i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Po tym czasie wyjąć, porcjami nakładać do maszynki lub rękawa* i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
Chocolate Muffin Blogdomowe pieczywo. Zapewne lubicie świeże, pachnące bułeczki ??? Przyznam się Wam skrycie, że zrobienie domowych bułek nie kojarzyło mi się nigdy z czymś prostym i ku własnemu zdziwieniu przekonałam się, że bardzo się myliłam. Ten przepis jest szybki, łatwy, a bułeczki były pyszne! Przekonajcie się sami :) Bułeczki śniadaniowe SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 120 ml mleka(...)Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, a następnie wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Smarujemy delikatnie wodą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić? Składniki: Kruchy spód: 145 g masła 430 g mąki 2 łyżki ekstraktu cynamonowego 3 jajka(...)ksylitolu) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki
Słodkie Przyjemnościświecie babeczek i muffinów mężczyźni bywają pokrzywdzeni. Piękne kremowe stożki, kolorowe posypki i słodkie ozdóbki nie koniecznie trafiają w ich gust. Za to chyba nawet pięciolatkowi spodobają się proste muffiny w barwach wojskowego kamuflażu :) Do tego babeczki są bardzo smaczne i lekkie, z wyraźnie wyczuwalnym pomarańczowym aromatem. Przepis wystarcza na przygotowanie 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)masło przelać do miski, połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką. Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodać 2 łyżeczki kakao, a do drugiej 2 łyżeczki kakao i zielony barwnik spożywczy (jeśli
Trzeci talerzsiódmej rano, gdy z porannej mgły niewiele już zostało, a słonko wesoło informowało, że pora wstawać. Ale kto to słyszał, żeby tak wcześnie wstawać w sobotę! Babkę upiekłam prostą i szybką, intensywnie waniliową i wilgotną. Dodatek jogurtu sprawia, że nie jest mdła, pięknie pachnie i prezentuje się bardzo elegancko otulona grubą warstwą jogurtowego lukru i obsypana zmieloną laską wanilii(...)Piec w 175 st. C. przez 45 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Cukier puder przesiać, wymieszać z jogurtem i wodą. Polać ciasto, posypać wanilią. Smacznego! Przepis przygotowałam z myślą o akcji Mirabelki
Pożeraczka, czyli raz adobrze