Wspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką
babka w formieNaleśniki black end white z owocami Wspaniały duet naleśnikowy , który u nas z powodzeniem zastępuje obiad . Naleśnik waniliowy z gruszką i ciemną czekoladą , oraz czekoladowy naleśnik
Ogrodnik w podróżyprzede wszystkim dla zdrowia :) Wszystko zależy od Was. Dzisiaj proponuję chleb na zakwasie, szybki i prosty, z niewielką ilością drożdży, które ogromnie przyspieszają cały proces. Z czasem przejdziecie na pieczenie chleba wyłącznie na zakwasie, choć wg mnie na taki trzeba mieć czas i móc go pilnować. Ciasto jest lejące i klejące. Takie ma być. Na końcu znajdziecie przepis w wersji
MamaOskarkawskazuje autorką przepisu jest Tatter piekarniatatter.blogspot.com (strona niestety nie jest już aktywna). Chleb prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Polecany szczególnie początkującym, ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu, szybko i bezproblemowo wyrasta. Mi przypomina trochę w smaku pieczywo typu graham. Składniki na ciasto: 400 g aktywnego zakwasu żytniego razowego płynnego* (hydratacja 150%, czyli 2 części mąki
Przepisy na domowy ser i chlebDziś prezentuję Wam baaardzo prosty przepis na przepyszne ciasteczka. Są one chrupiące, delikatne i odpowiednio słodkie, bo cukru nie dodajemy, jedyną słodycz daje marmolada i cukier puder posypany po upieczonych ciasteczkach. Największa ich wada to - strasznie szybko znikają! U nas na drugi dzień już żadnego nie było! Więc jeśli jeszcze dziś upieczecie, to może do niedzielnej kawki parę sztuk zostanie(...)Składniki: 250 g twarogu (kostka) 250 g margaryny (kostka) 250 g mąki marmolada cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Twaróg, margarynę i mąkę wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodać troszkę mąki, by ciasto nie kleiło się do rąk. 2. Wyrobione ciasto rwiemy na kawałki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy ciasteczka
dobra gospodyni dom wesołym czyniDziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc
Na Ciasteczkowych PapierachKrem bananowy – Domowe Torty Smaczny, delikatny krem- prosty i szybki w przygotowaniu, który może być podany na wiele różnych sposobów- w zależności od tego z jakimi dodatkami go połączycie. Ma konsystencję bardzo gęstego budyniu- zatem świetnie nadaje się do przekładania ciast i tortów, zwłaszcza tych czekoladowych SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu
Domowe Tortysłynna z filmu "Skreem- Krzyk" słynna maska noszona przez psychopatycznego mordercę. Tanio, szybko, czysto bo bez pieczenia a jakże pomysłowo i efektownie. SKŁADNIKI: paczka ciastek Oreo natyczka na kredkę lub cienki ołówek do wyciskania Wykonanie: Wykonanie jest proste i efektowene Najlepiej nadaja sie do tego oryginalne ciasta Oreo, których biała warstwa jest dość gładka i kremowa a dzięki temu
Sztuka gotowania w/g SamiryDziś na deser polecam delikatny, śmietankowy, słodki clafoutis z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Najlepszy jeszcze ciepły, dla kontrastu podany z gałką waniliowych lodów. Szybki
Rozpustne gotowanieProsta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki dla mojej rodzinki będzie za mała.. Ciasto: 1 jajko 60 g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40 g świeżych drożdży 240 g mąki pszennej
Moje domowe kucharzenieserialu, w nieznany dla mnie sposób robi pierogi. Posługiwała się tzw. pierożnicą. Prosty przyrząd do szybkiego i sprawnego przygotowania pierogów. Wadą mojej pierożnicy jest to, że nie można włożyć zbyt dużo farszu, ale może była to moja wina, gdyż miałam zbyt twarde i mało elastyczne ciasto. Pierogi z pierożnicy z założenia miało robić się szybciej, bo za jednym przewałkowaniem wychodzi
Jadło i czytadłoKolejny przepis na szybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste? Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej
Ze smakiem i z pasjąowocami... Uwielbiałaś go ! Cudowny zapach wypełniał starą kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś i popiskiwałaś
kolorowotorcikowoTarta grejpfrutowa jest bardzo lekka i orzeźwiająca. Pachnąca cytrusami, idealna na lato dzięki rześkiemu smakowi. Z kolei zimą przypomina lato. Prosta, szybka, na pysznym ciasteczkowym spodzie. Świeżo wyciśnięte grejpfruty sprawiają, że prawdziwa tarta grejpfrutowa idealnie pasuje także na ogrodowe party – jej zapach i smak fantastycznie podkreśli charakter przyjęcia na świeżym powietrzu. Składniki: – 2 duże grejpfruty(...)chwilę przy otwartych drzwiach piekarnika (ok. 10 minut), potem wyjąć i ostudzić. Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin. Ozdobić bitą śmietaną i ewentualnie kawałkami grejpfruta. Podobne przepisy Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z czekoladowym musem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Sernik nowojorski – sernik New Yorker .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important
Pociąg Do Kuchnirobiłam kiedyś pierogi na słodko z serem... Nie, nie robiłam. Próbowałam z owocami 1-2 lata temu, ale wtedy mi nie wyszły, bo i nie miałam dobrego przepisu na ciasto. Rzadko też jadłam. Jeszcze rzadziej jadłam smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił, a nie lubi(...)prawie dwie porcje widoczne na zdjęciu byłam wniebowzięta. Zuzia też zasmakowała w pierożkach. Polane gorącym sosem, z aromatem wanilii w środku... Musicie spróbować! Samo zrobienie farszu jest proste i dość szybkie, wiadomo, że zabawa jest ze sklejaniem. Jeśli masz możliwość zaciągnięcia partnera i dzieci do kuchni, raz-dwa się z tym uporacie. Co do ilości cukru - według upodobania
Anioszek w kuchnikryjące w sobie pyszne nadzienie z kurczaka, pieczarek i cebuli, zespolone żółtym serem. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. 1 filet z kurczaka 200 g pieczarek 1 cebula 150 g żółtego sera sól pieprz czarny przyprawa do gyrosa olej rzepakowy do smażenia 1 duże opakowanie ciasta francuskiego Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i odstawić(...)pieczarek, a kiedy przestygnie dodać starty na tarce jarzynowej żółty ser. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem czarnym. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na osiem kwadratów. Nakładać porcję nadzienia i dobrze zlepiać zamykając wszystko w środku. W trakcie pieczenia ciasto się trochę rozejdzie, dlatego trzeba wszystko dobrze zlepić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez
https:KKuchniaMniamSzybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek 1 szklanka(...)cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem. Jak przygotować puree
O kuchni z uczuciemwszystko mieszamy, najpierw łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Ciasto dzielimy na dwie kule, z których robimy 2 bajgle (w środku każdej kuli robimy dziury przy użyciu naszych kciuków, poczym rozciągamy ciasto formując większe okręgi). Ciasto wkładamy do miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Kiedy ciasto odpoczywa przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy(...)imbirem i smażymy do momentu lekkiego zbrązowienia mięsa. Wracamy do naszego ciasta. Wyciągamy bajgle z miski na podsypany mąką blat, każdy bajgiel dzielimy na pół. Powstałe w ten sposób długie kawałki ciasta ponownie dzielimy na pół. Kontynuujemy czynność dopóki z każdego bajgla otrzymamy 16 kawałków ciasta. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe płaty. Napełniamy ok. łyżką nadzienia i zlepiamy
Mostek w kuchni