innego jak obtoczenie kawałków warzyw czy ryby w cieście i smażenie ich na głębokim tłuszczu. Taka forma przyrządzania przywędrowała do Japonii z Portugalii, bardzo szybko zdobywając uznanie wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Tempura – trudniejsza niż się wydaje, ale... Przygotowanie sushi w tempurze wydaje się być proste i nieskomplikowane, tymczasem osobom początkującym może nastręczać wielu trudności. Wątpliwość może budzić(...)dzięki którym uda się przyrządzić smaczne danie – niczym jak sushi w Warszawie serwowane w najlepszych lokalnych „suszarniach”. Woda do tempury powinna być bardzo zimna – im niższa temperatura, tym lepiej. Ciasto powinno przyjąć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe (coś w rodzaju konsystencji ciasta na racuchy). Olej roślinny należy rozgrzać do temperatury ok. 180oC – ciasto wrzucone na dobrze rozgrzany tłuszcz powinno się
Tradycyjna Kuchniabardzo szybko. Bardzo mnie cieszą takie wyniki, bo dobrym przepisem trzeba się dzielić w jak najszerszym gronie.😇 Gdybym miała wybrać swojego faworyta z tej listy, wybrałabym racuchy z kaszą i jabłkami. Ciasto to każde lubię, ale mniejsza forma deseru bardziej do mnie przemawia, bo wiem że nie będzie mi groziło zjedzenie całej blachy samej.😅 Mój wybór jest prosty-uwielbiam kaszę(...)ZAPIEKANKA GRYCZANA Z MIĘSEM I MOZZARELLĄ LINK 4. FIT 3 BIT (bez pieczenia) LINK 5. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM LINK 6. SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ LINK 7. SAŁATKA ŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK 9. SAŁATKA Z RYŻEM, JAJKIEM I KURCZAKIEM LINK 10. PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI LINK Podsumowując, czerwiec był bardzo
Zdrowie i pysznie na talerzupowiedzieć "expresowe". Zazwyczaj wiele osób, szczególnie początkujących w sztuce kulinarnej zniechęca się do ciasta drożdżowego, ze względu na dość długi i żmudny proces wyrastania. Tym razem jest inaczej 👍 Lekko wyrasta nam tylko rozczyn, a potem już wszystko idzie naprawdę szybciutko. Polecam przepis, bo jest prosty i szybki, a rogaliki są naprawdę pyszne. Mięciutkie i bardzo puszyste. Ja robiłam je malutkie(...)cukier, jaja, drożdże, cukier waniliowy. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli oraz olej. Wyrabiamy całość na gładką masę. W razie potrzeby podsypujemy ciasto odrobiną mąki. Przekładamy na stolnicę. Wykrawamy trójkąty. Na środek każdego nakładamy nadzienie. Formujemy rogale. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem (będą wtedy po upieczeniu
Walijskie PichcenieSZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ Zdarza się, że potrzebujemy przyrządzić coś szybko jako przekąskę- np. gdy oczekujemy gości i szykujemy już dość czasochłonne główne danie, lub gdy sami chcemy poczuć "odrobinę luksusu"- i świetnie gdy taka przekąska będzie wykwintna i robiąca wrażenie, a jednocześnie prosta w wykonaniu i mało czasochłonna. Oto jedna z propozycji na pyszną(...)wykwintną przystawkę. Składniki: - pęczek zielonych szparagów - szynka parmeńska (lub inna podobna- cienko krojona, dojrzewająca) - ciasto francuskie mrożone - żółty ser (tarty parmezan, lub inny, łatwy do samodzielnego utarcia) - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozmrażamy. Szparagi myjemy, odrywamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki 2. Szparagi kładziemy na talerzu, obficie skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem
Aromatyczne PodróżeJeśli w zamrażalniku zalegają Wam wiśnie z ubiegłego lata i nie macie pomysłu na ich wykorzystanie, oto jest - krucha tarta z wiśniowym nadzieniem :). Wypiek bardzo prosty i szybki, a do tego efektownie się prezentujący. Wiśniowe nadzienie wzbogaciłam o ubóstwianą wręcz przeze mnie ostatnio przyprawę - kardamon. Po prostu kocham jej zapach i smak. Jeżeli nie posiadacie akurat tej przyprawy(...)kardamonu... :) ), w zamian dodajcie wanilię lub ekstrakt/olejek migdałowy, który również bardzo będzie tu pasował. Albo zostawcie nadzienie czysto wiśniowe - też będzie pysznie :). Polecam na weekend, tak do kawki ;). Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 100 g cukru pudru ( dla mnie taka ilość cukru okazała się zbyt duża, następnym razem dam trochę mniej ) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opowieści z piekarnikasię udowodnić moim bliskim, że ciasto bez cukru może być pyszne. Lekki krem czekoladowy na bazie jogurtu greckiego połączony z dobrą gorzką czekoladą (70% kakao) i gruszkami, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych zaskoczy swym smakiem nie jednego łasucha niewyobrażającego sobie ciasta bez cukru. Dodam jeszcze, że ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, a wygląda niezwykle efektownie. Spód
Cynamonowe szczęściePodstawą rolady jest biszkopt z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów i rodzynek. Pieczony razem z jabłkami, a następnie zwinięty. To prosta, szybka rolada bez kremu. 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek ok 700 g miękkich jabłek cynamon lub przyprawa(...)soli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z bakaliami i wymieszać delikatnie łopatką. Ciasto wyłożyć na jabłka i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 35 min. Wyjąć z piekarnika i odwrócić ciasto tak, aby jabłka były na górze
https:KKuchniaMniamciągu tygodnia też bywa, że mam wielką ochotę na coś słodkiego do kawy. Tym razem taka szybka babeczka, bardzo pulchniutka, prosta w wykonaniu. Bardzo polecam <3 Blaszka na babkę Temp. pieczenia : 160stopni Cas pieczenia: ok. 50 minut Składniki: 150 g drobnego cukru małe opakowanie cukru wanilinowego 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jogurtu(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej i sok z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wlać połowę ciasta. Do reszty ciasta wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj. Ciasto budyniowe wylej na jasne. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160stopni i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu, wyjmij babkę z formy
Różne smaki w kuchnimusimy umieć wszystkiego. Choć XXI wiek wiele od nas wymaga. Bogini domowego ogniska, o figurze lalki barbie, wysportowana, znająca języki obce. Potrafiąca ugotować wyśmienity barszcz wigilijny i ciasto sezonowe. W sobotą tańcząca do białego rana, a w niedzielę od rana krzątająca się w seksownym fartuszku po kuchni, o godzinie 8 serwująca pachnący, domowy chlebek. No bez przesady, powinniście krzyknąć! Takie(...)nawet po nocnej eskapadzie tanecznej, suto zakrapianej. Przepis w głowie zapisany na wieki. Nie musimy wszystkiego, jeden przepis na ciasto, po spróbowaniu którego, każdy zapieje z zachwytu. Jeśli nie macie jeszcze nic w tym stylu, polecam Wam coś na szybko. Błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami lub dowolnymi owocami. Latem mogą to być truskawki, maliny, brzoskwinie, zimą świetnie sprawdzą się jabłka
W KawiarenceTorcik Wuzetka Torcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru
My sweet a lifeTorcik Wuzetka Torcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru
My sweet a lifeKolejny przepis z użyciem kaszy jaglanej.Knedelki są pyszne i bardzo mięciutkie.Jedyną wadą tego dania jest to że ciasto jest bardzo klejące jak się formuje kulki
Mała w garnku mieszaSzybka i prosta drożdżówka do przygotowania.Może nie jest to nasza tradycyjna drożdżówa,ale jest pyszna i co ważne nie pochłania mnóstwa czasu.Polecam i zachęcam do wypróbowania. Ciasto 50 g świeżych drożdży 1,5 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego 4 jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka 4 szklanki mąki szczypta soli Drożdże pokruszyć do miski,wsypać cukier
Anielskie wypiekiszybka inspiracja na szybką słodycz. Ślimaki drożdżowe z budyniem - słodkie buły do prostego przygotowania w domu. Ostatnio zrobiłam je w ramach dobrej współpracy- na imieniny Lidzi, koleżanki z pracy. Ciasto rewelacyjnie proste, a składniki nadzienia to już sprawa Waszej wyobraźni i zasobności kuchni :) Oczywiście jak to zawsze - jak człowiekowi zależy, to coś tam się nie uda. Ślimaczkom trochę
Kuchnia po mojemupodać to wyjątkowe warzywo w nietypowy sposób. Te zapiekane pomidory są rewelacyjne! Bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu. Spróbujcie, a na pewno będą gościć na Waszym stole często :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: -5 pomidorów malinowych -płat ciasta francuskiego -opakowanie (200 g ) serka Apetina o smaku bazylii i oregano
Kulinarne przemyslenia