proste ciasto - 15398 przepisów (strona:824/1027)

Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 175

Scones . Każdy chyba o nich słyszał, wielu je jadło, a ci, którym smakowało, próbowali przygotować je w domu. Najprawdopodobniej z dobrym skutkiem, bo są one wyjątkowo proste do upieczenia. Choć w pewnych kręgach uważane są za bułeczki, nie ma w ich składzie drożdży, które dla niektórych bywają problematyczne.  Jakoś tak się złożyło, że nie miałam okazji ich próbować(...)szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież to wyszło pyszne! Chrupiące

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 235

kuchniach zapachniał czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy(...)Prostota i przyjemność. To rodzaj bogactwa, który naprawdę mnie uszczęśliwia. Niemal codziennie przekonuję się, że "uboga w złoto i świecidełka", staję się coraz bardziej bogata w bezcenne chwile i proste przyjemności, których wartość przekracza koszt kolejnej kreacji,  "-entej" pary butów, "-nastej" torebki - ładnych rzeczy o życiu krótkim, sezonowym, wygasającym w ciemnej szafie, wśród wielu podobnych, smutno zwisających

KUCHARNIA
Ravioli z jagodami! SEZON JAGODOWY! 214

smakowitość (ba! nawet smykowitość ;-) ), być przygotowany z dostępnych, świeżych i sezonowych owoców lub warzyw.  I taki lunch dzisiaj Wam proponuję, przepyszne ravioli z jagodami i śmietanką. Danie jest proste w wykonaniu i nie przysporzy wiele trudności nawet początkującym kucharzom!  Jagody ubóstwiam, są przepyszne, same, czy też utarte z odrobioną cukru, uwielbiam te fioletowe usta, które zdradzają wszystko(...)łyżki oliwy z oliwek - 2 -4  łyżki letniej wody Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy żółtka i dodajemy oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy mąki, zbyt twarde, łyżkę wody. Za każdym razem ciasto wyrabia się troszkę inaczej, wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza. Zagniecione

SMYKWKUCHNI
Proste ciasteczka marcepanowe 196

Pyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta!  Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga  Aaaledobre . Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie(...)olejku migdałowego Na polewę 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie: Marcepan rozkruszamy. Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto. Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką.  Wycinamy dowolne kształty ciastek. Pieczemy

Ze smakiem i z pasją
Wykwintne mini ciasteczka z werbeną cytrynową 144

drobnego cukru, 1 duże jajko lub 2 małe, 1 łyżeczka cukru waniliowego, pokrojone listki werbeny cytrynowej.     Schłodzone masło siekamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto, dodając pod koniec pokrojone listki werbeny. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki aby stężało. Następnie wałkujemy ciasto na blacie posypanym mąką na cienki placek. Wykrawamy dowolne ciasteczka

Leśny Zakątek
Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, na drożdżach 128

stanie się twardawy, możecie namoczyć go w mleku wymieszanym z jajkiem i panierować w bułce tartej. Potem tylko siup na patelnię i pyszne grzanki gotowe. Zapraszam na naprawdę prosty chleb pszenny z płatkami na drożdżach, świetny dla laików. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/04\/chleb-owsiany.jpg","recipeIngredient":["3\/4 szkl. wrz\u0105cej wody(...)u017cd\u017ce, jajko oraz po\u0142ow\u0119 m\u0105ki.\r","Chwil\u0119 wyrabiamy i dodajemy pozosta\u0142\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 m\u0105ki i mieszamy.\r","Przek\u0142adamy ciasto do wysmarowanej t\u0142uszczem keks\u00f3wki, przykrywamy foli\u0105 lub \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy na 1,5-2h.\r","Wstawiamy keks\u00f3wk\u0119 do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika

Mieszam w Garnku
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 142

proste, jeśli dobrze i miło zacznę dzień, rzadko potem mam zły humor. A nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie. Dlatego dzisiaj zachęcam Was do przygotowania, bardzo prostej konfitury ze śliwek - renklod, z dodatkiem cynamonu, wanilii, kwaskowatych mirabelek w kolorze ciemnego fioletu i odrobiny pikanterii w postaci anyżu. Abyśmy mieli słodkie i miłe poranki, przy ciepłej bagietce(...)słoiczków i odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Kuchnia francuska w pigułce 159

bardzo dobrego wina, które produkowane jest z najwyższą dbałością. Wytwarzanie wina francuskiego urosło do rangi prawdziwej sztuki, a jego próbowanie to nie lada przyjemność. Francja słynie również z ciasta francuskiego oraz bagietek, które są popularne w naszym kraju w różnych formach, na przykład na śniadanie, do zapiekanek czy do małych kanapeczek. Widać, więc wyraźnie, że specjałów kuchnia tego typu(...)racji, ale nie każda restauracja serwuje je w swoim menu, bo potrzeba tutaj dobrego i doświadczonego kucharza, który zna się doskonale na ich przygotowaniu, a to wcale nie jest proste zadanie, na jakie z pozoru wygląda. Podobnie jak w kuchni włoskiej, we Francji również możemy znaleźć sporą ilość przepisów na dania makaronowe. Jeżeli chcecie wykonać francuskie przepisy na makarony

Codogara
Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach 145

Witam serdecznie Propozycja na domowy chlebek z dynią , jest smaczny i prosty w przygotowaniu a do tego ma bardzo ładny kolor bo jest żółciutki :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 700g 350 g mąki pszennej poznańskiej 150 g mąki kukurydzianej 150 g puree z dyni 150 ml letniego mleka 35 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru(...)pszenną , mąkę kukurydzianą , sól , pozostałe mleko , puree z dyni i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto . Teraz ciasto wykładam na blat – ciasto jest dość kruche ale po chwili wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne - i wyrabiam dłonią około

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 124

pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek by to nie brzmiało...W związku z tym, zaraz po jego wyjściu, radośnie zaczęłam przeglądać książki i gazety na temat. W gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2009 znalazłam bardzo ciekawy przepis na bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Spodobał mi się o tyle, że zdaję sobie sprawę z uwielbienia C. dla rzeczonych. Nie zastanawiając się długo(...)mąki pszennej200 g płatków owsianych20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli300 ml letniej wody35 g masła60 g pestek dynidodatkowo:3 łyżki mleka10 g płatków owsianychPłatki do ciasta dokładnie zmielić. Wymieszać z przesianą mąką. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Do zaczynu wlać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać pestki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 179

jogurtem, ale że akurat nie było takowego w lodówce, nieco zmieniłam recepturę. I muszę przyznać, że źle to mojemu deserowi nie zrobiło...Jeśli macie maszynkę do lodów, sprawa jest prosta - przekładacie masę do maszynki, i się kręci. Jeśli nie, będziecie musieli, tak jak ja, co mniej więcej trzydzieści minut wyciągać masę z zamrażarki i mieszać. Ja robiłam to blenderem(...)szerokiego pojemnika, umieścić w zamrażarce. Co 30 minut wymieszać widelcem lub zmiksować blenderem, aż do całkowitego zmrożenia. Smacznego!Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka - wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surowa czekolada klasyczna gorzka – SuroVital (Cocoa) 107

Dziękujemy wszystkim za życzenia i wiele przemiłych słów 💙 Wraz ze zmianami na blogu postanowiłyśmy nieco uzupełnić zakładkę "O NAS" . Znajdziecie tam trochę więcej szczegółów o każdej

Candy Pandas
Szybki i prosty przepis z kaszą gryczaną 316

Jeśli podobnie jak ja lubicie kasze, koniecznie przygotujcie to danie. Kasza gryczana należy do moich ulubionych, chociaż musiało upłynąć sporo czasu, aby się przekonać do jej

Moja smaczna kuchnia
Najlepsze moskole polecają się na śniadanko 145

dziś dla Was przepis na lekko unowocześnione moskole tradycyjne. Moskole to fajna i prosta potrawa, która pojawiła się na Podhalu wraz z rosyjskimi jeńcami w czasie I Wojny Światowej – stąd zresztą nazwa. Były to placki pieczone na blasze nad paleniskiem. Ja niestety ten weekend spędzam w Krakowie, więc zamiast mojego ognia korzystałam z opcji o nazwie piekarnik. Ale wracając(...)osolonej wodzie. Następnie dodajemy masło i przyprawy i ugniatamy na gładziutkie puree. Studzimy. Do wystudzonego puree dodajemy mąkę. Celowo nie podałam jej ilości, ponieważ wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Ciasto ma być dosyć twarde, przypominające ciasto na kopytka. Dobrym wyznacznikiem jest moment, w którym przy próbie formowania placka zaczyna on lekko pękać. Formujemy placuszki o średnicy

Kate's Kitchen
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 147

jedna jest w centrum miasta, druga znajduje się bardzo blisko plaży. Ostatnie dwa tygodnie mieszkaliśmy niedaleko oceanu, więc zdecydowaliśmy się na lunch w tych okolicach. Co wyróżnia daTerra? Jest prosta zasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa(...)bardzo mi zasmakował quiche, że nie było innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie

Pink Envelope