łyżeczka soli ulubione bezglutenowe dodatki oregano sos pomidorowy ser żółty Do miski należy wrzucić mąkę i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę
Kuchcik gotujeposzukiwaniu ciekawych smaków, a jednocześnie prostych przepisów, znowu sięgnęłam do notatnika mojej cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin(...)garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować
Codzienna kuchnia niecodziennaszynki, wyłożyć pozostały farsz jajeczny, równomiernie rozsmarować, a na sam koniec dodać liście zielonej sałaty. Za pomocą dłoni zrolować roladę (zwijać od szerszego boku). Gotowa rolada musi być dosyć ciasto zwinięta! Na sam koniec przełożyć na papier do pieczenia łączeniami do dołu. Z papieru uformować tzw. cukierka i gotową roladę wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień
UgotowaćMieszkając za granicą często tęskni się za różnymi smakołykami. I tak oto dziś prezentuje Wam Obwarzanki Krakowskie :) Myślę, że każdy kto choć raz odwiedził Kraków doskonale
Tagebuch po polskumuszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;) We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się(...)jajko roztrzepane do posmarowania bułek Na farsz : 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz duża szczypta słodkiej i ostrej papryki masło do smażenia Przygotowanie : Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Dodać letnią wodę i mleko i jajko - wyrobić aż składniki się skleją. Dodać oliwę i ugniatać ciasto do czasu
Codzienne GotowanieDzisiaj 12 września powakacyjne otwarcie Wypiekania na śniadanie . Akcję rozpoczyna Chleb na owsiance według przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem . Wypiek bardzo prosty, ciekawy i niezwykle apetyczny. Przyznam, że chleba dawno nie piekłam, więc tym bardziej z chęcią przyjęłam zaproszenie od Bożeny . Przepis u mnie (z konieczności-okazało się, że mam resztkę płatków i całą torebkę otrębów) lekko zmodyfikowany(...)dodajemy masło, sól i miód. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wlewamy mleko – mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i drożdże. Wyrabiamy robotem z hakami przez ok. 20 minut. Po wyrobieniu ciasto będzie luźne i lepkie. Ponieważ piekłam z 1,5 porcji ciasto przełożyłam do większej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia i podwojenia objętości na 1 godzinę
mojewypiekiinietylkowciąż sypie... Kiedy jakiś czas temu przechodziłam obok naszej półeczki z przetworami, zobaczyłam etykietkę „Les mirabelles a la amaretto”. To nasze mirabelkowe powidła z tamtego roku. Bardzo proste do przyrządzenia- potrzebny jest cukier, amaretto i zmysł smaku. W sieci jest wiele przepisów, podających różne proporcje. Różnice były tak duże, że zdaliśmy się na siebie i dodaliśmy tyle cukru(...)stopionym masłem i kilkoma kropelkami olejku. Dodajemy powidła- ja dałam 5 łyżek, uważając, żeby nie dodać zbyt dużo syropu. Mieszamy. Dosypujemy mielone migdały- ich ilość zależy od konsystencji ciasta. Ja zmieliłam jakieś 8-10 migdałów. Wlewamy do formy muffinowej- jeśli nie chcemy natłuszczać blachy, przydatne będą papilotki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i czekamy ok 25 min. Zanim
les mirabellespołączenie, które wszyscy znają, i pewnie którego każdy już próbował, stwierdziłam, że wrzucę na bloga z jednej prostej przyczyny - żeby przypomnieć Wam, jak pyszne może być tak proste jedzenie. Bez wymyślnych składników, zaledwie kilka rzeczy razem - i jest. Nic mi więcej nie potrzeba.Ja koktajlu nie dosładzałam, banan nadaje wystarczającej słodyczy. Ale jeśli lubicie, można wsypać łyżeczkę cukru. Albo(...)pozytywnym nastroju, choć nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną. A skoro już jestem taka radosna, to z pewnością będę też cierpliwa - na tyle, żeby zrobić po południu ciasto drożdżowe, które za mną chodzi i tupta coraz głośniej. I naprawdę, coraz trudniej to tuptanie ignorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałym prezencie urodzinowym jest dla Niej od nas. Kochamy Cie córeczko i siostro :). Upiekłam jej torcik z bitą śmietaną i truskawkami. Torcik jest w wykonaniu bardzo prosty i mało pracochłonny. Jest przepyszny :) Zaczynamy Składniki: 1 szkl mąki 3/4 szkl cukru 3 jajka 1/4 szkl wody 1/4 szkl oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 ml barwnika(...)pieczenia , esensja i barwnik- wszystko razem miksujemy. Wykładamy na małą formę, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na ok 30-40 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta- wycinamy serce. Obwód serca- rysyjemy na podstawie formy w której piekliśmy ciasto. Nasączamy ciasto- ja nasączyłam wodą z cytryną i esensją pomarańczową. Ubijamy śmietanę- na sztywno dodając cukier puder
Smaki EdytyBorderlands obfituje w bazyliony przeróżnych broni, rozbrajający humor i wielu badassowych przeciwników, którym możemy nabić więcej niż przysłowiowego guza. Jednocześnie bardzo mało uwagi poświęcono kulinariom Pandory
Nerds KitchenPotrzeba odnawiania życia w GTA pomiędzy jedną strzelaniną a drugą powoduje, iż często odwiedzamy lokacje serwujące jedzenie typowe dla amerykańskiej kultury. Burgery, hot-dogi czy tłuste
Nerds KitchenTarta z dużą ilością czekolady i orzechów to istna rozpusta ! Wiem, że jest mocno kaloryczna, ale przecież nie trzeba od razu zjadać dużego kawałka :D Taka
Smaczna Pyzagorącego Caliente pod ręką. Ale grunt jest- jest książka, a od niej tylko niedaleko do tego,czego pragnie każdy- zmian na lepsze i zdrowia. A teraz przejdziemy do bardzo prostego przepisu i co najważniejsze- mocno zdrowego i czekoladowego, którego autorem jest właśnie Szymon Kubicki . Od razu mówię, że ciasteczka zawierają kaszę jaglaną- stąd moja chęć na wypróbowanie. Daję słowo- wegetarianie(...)zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj
Z Kuchni Do Kuchnidekoracji chlust oliwy do dekoracji Pełen przepis tutaj. 2. Arbuzowa sałatka z komosy ryżowej Sałatka z arbuza to absolutna letnia klasyka. Z komosą ryżową będzie zdrowa i tak prosta w przygotowaniu. Nawet z posiłku jedzonego na balkonie czy na ławce przed biurem zrobi piknik. Składniki na 4 porcje sałatki z arbuza: półtora szklanki komosy ryżowej sok wyciśnięty z cytryny(...)posiekanej natki pietruszki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli morskiej 2 łyżki Tabasco łyżeczka mielonego kminku 150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste) jajko Pełen przepis tutaj. 4. Salsa z truskawek i chipsy Klasyczna salsa truskawkowa do chipsów. Dzięki zawartości soli jest to rodzaj kiszonki, która nie musi być
Ugotowane pozamiataneJestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak gotuje mój Pan Mąż. A ten kto go zna, albo zna go z moich opowiadań wie, że to, co mi zajmuje w kuchni pół godziny - jemu zajmie trzy. W tym temacie jest perfekcjonistą(...)opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz: Na patelni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!