Pierwsze, duża babka została upieczona i smakowo sprawdzona 👄. Dziecinnie 👦👧 prosta, wyszła idealnie, smakowo niebanalnie, dlatego małe babeczki jeszcze powstały, a dzieci 👦👧 z radością 😍 mi pomagały. Jajka 🍳 rozbijały, składniki ważyły, dodawały, miksowały, do formy przelewały, a ja 👩 tylko proporcje im podawałam i przepis na kartce 📑 zapisywałam ✏. Wszystkie babeczki i babkę lukrem(...)wkładamy do piekarnika, na dolną półkę. Dużą babkę pieczemy 30-35 min. Z tego samego przepisu można upiec 12 babeczek. Foremki natłuszczamy, obsypujemy mąką i przelewamy do nich ciasto. Babeczki pieczemy w 175°C ok. 15 min. Lukier: Proporcje ok. 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można dodać
Moniki Smakołykiwyrabiamy masę - powinna być klejąca, ale odchodzić od rąk. Jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo. Blat lub stolnicę oprószamy mąką, nabieramy porcję ciasta i formujemy wałek, spłaszczamy go lekko i tniemy na kształt rombów. Układamy na oprószonej mąką desce/stolnicy. Ja do cięcia użyłam noża do pizzy z pofalowanym rantem, a wzorek odcisnęłam foremką
Kolorowy Przepisownikokoło 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. 2 Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i przestanie przyklejać się do palców. Ciasto przykryj w misce ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 3 Po około 40 minutach wyrób ciasto raz jeszcze
Blendmanuczenie się nazw kontynentów i krajów, a do tego jeszcze zwierzątek. Geografia i biologia podane w niesamowicie przyjemny sposób, a do tego idealnie nadaje się jako partygame, bo jest prosta i całkiem zabawna. Przy okazji gracze mogą się też pobawić w Krystynę Czubównę, czytając fragmenty tekstu opisującego poszczególne zwierzątka. A teraz przechodzimy już do przepisu, pomysł autorstwa mojej kochanej(...)mięso, zmielić je, dorzucić bułki tartej i przyprawić do smaku. Pieczarki pokroić raczej drobno i podsmażyć. Wszystko wymieszać razem, dodając ewentualnie suszone grzyby, jeśli ktoś takowe posiada. Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na dwie części i z każdej utoczyć wałeczek, odcinać po plastrze ciasta, nakładać na środek rozwałkowanego placuszka łyżkę, bądź nawet więcej, farszu i zlepić brzegi. Można też rzeczone brzegi
Przepysznik - BLW i nie tylkokluski z makiem z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Kluski z makiem są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać mak z puszki i gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Składniki(...)przygotowanie dania. Topimy masło z miodem, dodajemy mak, chwilkę podsmażamy i dodajemy bakalie. Mieszamy dokładnie. Mąkę, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką kilka minut na obsypaną mąką stolnicy, aż uzyskamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto makaronowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiłe chwile :) Uwielbiam truskawki i czekoladę więc postanowiłam połączyć te dwa boskie smaki i stworzyć muffiny moich marzeń . Nie myślałam że trafię do muffinego nieba nim spróbowałam ... minam ... Muffiny proste w wykoniu, a sposób dekoracji najbardziej ucieszył najmłodszego członka rodziny ... Bo cóż może być lepszego niż truskawki ,serca i czekolada ? *** Mufiny czekoladowe z truskawkami *** ( przepis na 12 babeczek ) 300g(...)trochę większa gdyż to właśnie w niej będziemy łączyć wszystkie składniki ) 2. Do mokrych składników dodajemy po jedenej łyżce suchej mieszanicy u i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą ( Ciasto powinno wyjść dość gęste , nie obawiajcie się jego mocnej konsystencji po upieczeniu muffiny są delikatne w smaku i puszyste ) 3.Przełożyć masę do foremek ( Nałożyć jedną sporą łyżkę
ciemna strona patelniPrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty i szybki. Wychodzi przepysznie wilgotny , przełożony dżemem truskawkowym . Naprawdę polecam , super się nadaję do kawki z mleczkiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem
Słodkości i nie tylkomieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/bialy-blok-bakaliami-wafelkami/ MieszamWGarnku Przepis bierze udział w konkursie „Lusette inspiruje” Artykuł Biały blok z bakaliami i wafelkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuKilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz
Smaczna Pyzamikserem lub ręcznie trzepaczką. Rozgrzej średnią patelnię mniej więcej 7/10 mocy palnika. Zależnie od patelni, możesz dać odrobinę masła lub smażyć bez tłuszczu, jeśli masz odpowiednią patelnię. Wylej połowę ciasta na patelnię i zmniejsz trochę ogień. Przykryj dopasowaną pokrywką. Smaż na rumiano z obu stron, tak z 1-2 minutki, odwracając tylko raz łopatką. Przełóż na talerz i od razu
Anioszek w kuchniudało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie przekazali nam mieszankę kompotową (porzeczki czerwone, borówki, maliny). Przygotowałam orzeźwiający kisiel owocowy. Ten prosty przepis mojej Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki deserowe): po garści ulubionych owoców kompotowych ( polecam wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody(...)miseczka kisielu z lodówki aby poczuć cudowną, stosunkowo lekko kaloryczną ochłodę. Domowy kisiel może być doskonałym deserem dla mamy karmiącej i dziecka jak i dodatkiem do różnego rodzaju ciast i ciasteczek . Można go przygotować zarówno z owoców świeżych jak i pasteryzowanych kompotów
Kuchnia po mojemuSerowe krakersy solone to moja propozycja na konkurs z serkami Almette dla blogerów. Przygotowałam wcześniej babeczki z czerwonej fasoli , dzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie(...)sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwoną różą specjalnie na maminy blog. W zeszłym roku była torba na zakupy, a na niej odbite łapki mojej córci, które tworzyły kolorowe słonce. Przedszkolne prezenty, coś z niczego, proste a tak chwytające za serce. Córcia jest dumna bo mamie podarowała piękną różę, a mama dumna, bo praca córci została uwieczniona na blogu. Zapraszam na waniliowy serniczek.Tym razem dodałam(...)cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym
Mia Cucina SofietaSałatka grecka ze szparagami Smaczna, zdrowa, kolorowa i niezwykle prosta w przygotowaniu sałatka grecka wzbogacona o jeden pyszny składnik, a mianowicie – zielone szparagi. Idealnie pasuje do dań z grilla, ale może także posłużyć jako lekka kolacja lub przystawka do dań obiadowych. Polecam! Składniki: 100g mieszanki ulubionych sałat 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka do grilla – ze szparagami, papryką, pomidorkami i fetą pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmojego dzieciństwa :). Kojarzy mi się z wakacjami u mojej Cioci. Pamiętam, że zawsze go przygotowywała ( no, prawie zawsze ), gdy spędzałam u niej ten letni czas. A deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu ( najdłużej chyba stygną galaretki, ale i ten proces można przyspieszyć umieszczając naczynie z galaretką w zimnej wodzie ). No i choć nie wygląda, to smakuje naprawdę mocno(...)jaką posiadacie tortownicę, jej spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą, bez problemu wówczas uwolnicie gotowy deser z jej obręczy. O tym sposobie przygotowania tortownicy do ciast na zimno pisałam pod TYM PRZEPISEM
Opowieści z piekarnikaMój pierwszy chleb na zakwasie. Wybrałam prosty do zrobienia bo nie mam wprawy w pieczeniu chleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem. Składniki: 220 g zakwasu żytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)posypania Przygotowanie: Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h. Zdjąć folię, powierzchnię chleba zwilżyć wodą i posypać ziarnami
Ala piecze i gotujeBardzo rzadko, ale zdarza nam się zaglądać na blog prowadzony przez Kasie Tusk. Robimy to głównie przez wzgląd na przepisy kulinarne. Ostatnio naszą uwagę przykuły babeczki marchewkowe. Całkiem proste w wykonaniu i wyglądające niezwykle apetycznie. Postanowiłyśmy wypróbować przepis nieco go modyfikując. I taki właśnie zmodyfikowany prezentujemy poniżej :) Ilość porcji: 12 Składniki: 220 g mąki(...)jednolitej piany. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon oraz stopniowo mąkę. Marchewkę obieramy i trzemy na średnich oczkach. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Do przygotowanego ciasta dodajemy marchewkę i startą skórkę z cytryny delikatnie mieszając łyżką. Gotową, wymieszaną masę przekładamy do przygotowanych papierków. Pieczemy około 20 minut w temp 200 stopni Celsjusza. Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy
Kolizje Smakówpatyku. Ostatnio stają się bardziej modne niż cupcakes. Pierwszy raz zobaczyłam je na blogu Bakarelli, która jest mistrzynią w robieniu najbardziej wymyślnych cake popsów. Te wdzięczne ciasteczka są niezwykle proste w wykonaniu. Jedyna trudność to zdobienie, które jest niestety bardzo czasochłonne. No ale dla takiego efektu warto się trochę pomęczyć. Oczywiście w wersji dla leniwych możemy pozostawićje po prostu(...)linki z efektami Waszej pracy !! CAKE POPS Składniki na około 35 sztuk · około 450 g ciasta (ja użyłam Brownie upieczonego w blaszce 24X24) · patyczki do cake pops (dostępne są np. na stronie http://wypiekarnia.pl
Mania Gotowaniatruskawkowego nie może u nas zabraknąć sernika na zimno z dodatkiem truskawek:)) Tym razem zrobiłam najzwyklejszy sernik na zimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość pokryta musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni! Masa serowa: 150g biszkoptów, 700g białego sera, 125 g serka mascarpone, szklanka cukru, 150g truskawek, laska(...)Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić na noc do lodówki
Z miłości do słodkościZa chwilkę biegnę razem z siostrzeńcem ubierać choinkę, w tym roku będzie cała na złoto z własnoręcznie upieczonymi i udekorowanymi pierniczkami. Natomiast dla Was mam pewien
Przepysznik - BLW i nie tylko