obiecałam na facebooku, wstawiam przepis na kolejne pieczywo - tym razem chleb. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piekę go bardzo często, ze względu na brak dostępu do normalnego pieczywa. Eh tęsknie już za Polską i prawdziwym polskim jedzeniem :) CHLEB PSZENNY - 500 gram mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 gram świeżych drożdży 7 gram suchych - łyżeczka cukru(...)objętość. DROŻDŻE SUCHE: W miseczce dokładnie wymieszać drożdże z wodą oraz cukrem. Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, sól oraz olej. Dodać zaczyn i ugnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 50 min. Odstawić do wystygnięcia - ciepły się bardzo
Zgrabne Gotowanieolejny wypiek chleba, tym razem z mąki graham. Przepis jest bardzo prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy. Chleb graham, klasyczny PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/ Temperatura pieczenia: 19 0 o C Czas pieczenia: 1 h Składniki 40 dag mąki Graham, typ 1850 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia. Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć je, dodać drożdże, 0,5 litra wody mineralnej i sól. Zagnieść ciasto (moje ciasto przypominało konsystencją owsiankę). Przykryć ściereczką na ok. 1h (tak by ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość). Ponownie zagnieść (wymieszać) ciasto. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i jeszcze raz odstawić
coolinarnastrefa.blogspot.comPączki z czekoladową polewą i mocno czekoladowym kremem budyniowym to propozycja dla idealna dla wielbicieli czekolad owych łakoci . Te domowe pączki są proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne o przepysznym nadzieniu i aromatycznej, błyszczącej kuwertur ze co nadaje całości jeszcze bardziej czekoladowego , wyjątkowego smaku. Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Składniki(...)cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości
Słodka Stronakrówkowym - najprostszym, z trzech zaledwie składników. Jest słodziutki i leciutki jak chmurka, idealnie komponuje się z kremową masą serową. Całość upiekłam na spodzie z ciasteczek oreo, a wierzch udekorowałam prostym, ale efektownym wzorkiem i kandyzowanymi kasztanami. Te możecie pominąć bez większej szkody dla smaku; są elementem ozdobno-szpanerskim ; ciekawostką, którą być może ciężko kupić, a jestem też pewna(...)Przelać na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ciasto ostudzić w piekarniku, a następnie wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno. 50 g kajmaku podgrzać, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści
Pożeraczka, czyli raz adobrzereszty pochłonięta przez drugiego bloga z zabawami, zabawkami i inspiracjami. Zapraszam tam serdecznie wszystkich tych, którzy poszukują pomysłów na zabawę z roczniakiem, koncepcji na prezent czy szukają prostych DIY zabawkowych - wystarczy kliknąć KLIK . W każdym razie czasu na cokolwiek innego mi brakło, choć pieczenie, gotowanie i pichcenie było u nas cały czas. Stąd posiłkowałam się starymi przepisami z bloga(...)namoczone w wodzie) Piekarnik rozgrzać do 200 C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papilotkami bądź smarujemy lekko olejem, choć ja szczerze dziś polecam silikonowe formy, są znacznie przyjemniejsze w użytkowaniu. Ciasto przygotowujemy dość standardowo, jak większość muffinek. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, proszek, sodę, przyprawy i amarantus, wszystko powinno być przemieszane. Na środku suchej masy trzeba zrobić dołek
Przepysznik - BLW i nie tylkotego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się(...)brzoskwinie. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.Zdjąć z palnika, wystudzić.Przed podaniem udekorować galaretkę owocami, polać powstałym syropem.Smacznego!Deser jest prosty i pyszny. Bez włączania piekarnika, więc idealny wręcz na lato. Bez dodatku śmietany nieco mniej kaloryczny. Skusicie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g mąki razowej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 300 ml ciepłej wody olej roślinny 2-3 łyżki mleka do posmarowania(...)sicie po przesianiu mąki razowej. Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce. Folię do żywności spryskać olejem i przykryć nią szczelnie blaszkę z chlebkiem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około
wyzwania kuchenneUwielbiam dania jednogarnkowe, a curry należy do moich ulubionych. Jest stosunkowo proste i bardzo aromatyczne. Sezon na dynie trwa i nie trudno zauważyć, że mania dyniowa opanowała chyba każdego. Wstyd się przyznać, ale nie byłam dotąd jej wielkim fanem. Jednak w końcu się przełamałam, widząc na każdym portalu kulinarnym wspaniałe potrawy z dynią w roli głównej(...)zalewie, którą zakupiłam w Lidlu. Polecam produkt zdecydowanie. Wykorzystanie dyni w tej postaci zaoszczędzi nam na pewno trochę czasu . Dynię z zalewy możemy wykorzystać również jako nadzienie do ciasta lub babeczek. Do wykonania curry użyłam dyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa. Curry z dynią kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 małej
Mania Gotowaniapierogarni dane mi było spróbować kilku rodzajów przepysznych pierogów. Teraz, w domowym zaciszu, przygotowałam coś innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. 72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie
Przysmaki KarolkiCiasteczka zaraz po upieczeniu znikają. I chyba mają właściwości przyciągające, bo mój syn tylko chodził z kuchni do pokoju:) Upiekłam je z przepisu Ani Starmach. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatkowym atutem jest to, że przy wykonaniu ich spokojnie mogą pomagać nam dzieci. Mój syn osobiście lepił kuleczki i układał cukierki, a potem ze smakiem pałaszował swoje dzieło(...)wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier i miksujemy razem. Potem stopniowo w częściach dodajemy do masła mąkę z sodą i mieszamy dalej. Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, które następnie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta lepimy małe kuleczki, które spłaszczamy dłonią. Na powstałe ciasteczka układamy
Blondynka GotujeŚniadanko za nami, a propozycja na popołudnie to prosta i pyszna odsłona pizzy salami, która z pewnością podsyci apetyt na romantyczny wieczór:) Pizza salami Składniki: 160 g woda , 4 łyżki oliwa z oliwek , 30 g drożdże , 1 łyżeczka cukier , 300 g mąka , 0,5 łyżeczka Sól , 250 g ketchup pikantny , 500 g pieczarki(...)łyżka masło , do smaku tymianek W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na czas przygotowywania pieczarek. Pieczarki myjemy, ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieprz, sól i paprykę. Białka natomiast należy ubić na sztywno mikserem, po czym dodać je do miski z pozostałymi składnikami delikatnie mieszając. Całość musi mieć jednolitą konsystencję. Nasze „ciasto” przekładamy do dwóch keksówek. Całość pieczemy godzinę w 185 st. Celsjusza. Jeśli chcemy, by się mocniej zarumieniło pieczemy pasztet z cukini nawet 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy
Kuchennyviral.plsekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości
Cooking MonsterPowidła, czekolada, jabłko.. to wszystko możecie znaleźć w pysznych, miękkich rogalikach. Zależy to tylko od Waszych upodobań. Przepis naprawdę prosty, na bardzo dużą ilość rogalików :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)żółtka - do posmarowania rogalików przed pieczeniem 2 białka + cukier puder- do zrobienia lukru Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać kształt koła. Ciasto podzielić na 6 trójkątów, na każdy nałożyć trochę nadzienia (powideł
Smaki Nataliiminut (lub w lodówce na ok. 2 godziny). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką).Z ciasta wykrawamy pierniczki w kształcie kwiatków lub gwiazdek o rożnych rozmiarach. U mnie jedna choinka składa się z 13 elementów (3 x najmniejsze kwiatki, oraz 2 x po pozostałych wielkościach foremek). Pierniki przekładamy(...)pięter można choinki wstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby lukier zdążył zastygnąc. Dopiero następnie tworzymy kolejne warstwy choinek - wtedy z pewnością choineczki wyjdą nam piękne i proste jak z bajki. Dodatkowo nasze choinki możemy przyozdobić cukrowymi koralikami. W tym celu gotowy lukier (ten sam, którego używaliśmy do sklejania choinek) umieszczamy w foliowym woreczku (w kształcie rożka
Słodka Strona