Najprostsza pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Składników jest niewiele,… ale taka jest Margherita. Prosta i pyszna Składniki na 2 duże pizze: Ciasto na pizzę: 35 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550) 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczkę soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin Sos pomidorowy
Oryginalny smakProsta i względnie szybka przekąska, idealna do przygotowania dla niezapowiedzianych gości. Ja z dwóch płatów ciasta francuskiego zrobiłam jedno „słoneczko”, a pozostałe ciasto również wykorzystałam, wykrawając prostokąt i nakładając na niego resztę farszu:) Wyszło wyśmienicie:) Jako bazę do sosu pomidorowego wykorzystałam Passatę firmy JAMAR. Sos wyszedł świetny, z przyjemnością odlałam odrobinę do miseczki i maczałam
Smaki Na TalerzuKrój, gotuj, wow" , w której znajdują się typowo włoskie przysmaki. Minimalnie go zmodyfikowałam, ponieważ zawierał mały brak (chodzi o ilość masła). Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje rewelacyjnie. Przypomina jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane i delikatnie ciasto rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z lodami lub bitą śmietana. U mnie znikała jedynie
Di gotujeTarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :)Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm.Składniki na ciasto:1 szklanka
Ciastkozercyakie choinki to genialny sposób na jadalny prezent bądź podanie czekoladowego ciasta w niebanalny świąteczny sposób. Są ultra proste w przygotowaniu i sądzę, że nawet każdy, kto nawet nie posiada zdolności plastycznych, sobie z nimi poradzi. Choinki możemy nabić na patyczki i podawać w formie popularnych cake popsów , dodatkowo możemy je również polać czekoladą przed przystąpieniem do lukrowania. Tutaj(...)już wszystko zależy od Waszej pomysłowości i inwencji! ;) * SKŁADNIKI na 8 choinek Ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Dodatkowo: 300 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy kilka kropli soku z cytryny kolorowe czekoladowe cukierki
Food SquareCiasto ucierane ze śliwkami to szybki i prosty w wykonaniu wypiek idealny w okresie, gdy w ogrodach dojrzewają owoce, a w sklepach ciągle w sprzedaży są maliny, śliwki, porzeczki, jagody czy inne sezonowe specjały. Każde z tych owoców będą pasować do poniższego przepisu i można je wykorzystać zamiast śliwek, pamiętając jedynie, że bardziej kwaśne owoce mogą potrzebować większej ilości cukru
Smakołyki BerenikiPrzepyszna babka makowa, długo świeża. uwielbiam takie proste wypieki, każdy sobie z tym poradzi, a rodzinka i przyjaciele będą zadowoleniu. Mak opłukać i zostawić na sitku do wyschnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając mieszania dodawać po trochu przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mak. Roztopić masło, przestudzić i wlać do masy, wymieszać(...)koniec dodać olejek migdałowy i sparzone i posiekane bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć ciasto do długiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszką manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 55-60 minut. Zawsze sprawdzać po upieczeniu drewnianym cienkim patyczkiem stan upieczenia. Jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy to ciasto jest upieczone. Kilka minut zostawić ciasto w blaszce
Kuchnia PokoleńWspaniały sernik, bez pieczenia, szybki, prosty, spójrzcie, jaki apetyczny, prawda?, z galaretką i owocami, jakie tylko mamy pod ręką doskonale się nadaje jako alternatywa każdego ciasta... Składniki: 4 jaja 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny (latem nawet 10) 1 szklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie
kgwjanczewodobrego. Do wyboru miałam ciasto z owocami na maślance lub drożdżówkę na maślance zamiast mleka. Wybrałam drugą opcję i bardzooo się cieszę. Drożdżówka jest prosta i szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu wyrastania ciasta drożdżowego). Idealna z masełkiem, dżemem, konfiturą lub innym waszym ulubionym dodatkiem. Kropką nad i, która ze zwykłej drożdżówki robi ją niezwykłą jest brązowy cukier
Made By Mom And SonPyszne paluchy z ciasta francuskiego z dużą ilością maku z orzechami i rodzynkami. Do masy można również dodać wiórków kokosowych, a z wierzchu polać lukrem. Tak więc zapraszam na e kspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy:) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskie ok 200 g masy makowej garść orzechów garść rodzynek jajko Wykonanie: Do masy makowej dodać
magiczna kuchnia Kasimoja miłość do spędzania wielu godzin w kuchni narodziła się dość późno i, niestety, nigdy nie będę mogła napisać, że już od wczesnych latach piekłam ciasta i smażyłam kotlety ;) Przyjaciółka przywiozła zeszyt prostych przepisów jako jedną z pamiątek po swoim wyjeździe w ramach programu Erasmus. Skserowany zeszyt mam do dziś i do dziś uważam, że jest to jeden
W kuchni wieczoremokazji niedzieli zapraszam Was na pachnące wanilią kruche maślane ciasto - tartę pełną jabłek i malin. Zachęceni? Jeszcze nie? Dodam,że jest naprawdę prosta w wykonaniu i pyszna! Tarta jabłkowa z malinami Składniki: a)kruche ciasto 1 kostka schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki (200 gram) 2,5 szklanki mąki krupczatki 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka szczypta soli b) nadzienie
U Fiolkiciasto kilimandżaro Przepis pochodzi z książki " 183 nowe przepisy" siostry Anastazji , niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne , idealne do niedzielnej kawki :-) Polecam. Ciasto Kilimandżaro Składniki na ciasto ciemne: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
Aromatyczne Podróżeniskim. Naczynie żaroodporne też się świetnie sprawdza :) Formę na tartę smarujemy masłem . Można oprószyć mąką, ale nie trzeba, samo masło też wystarczy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie przywarło na amen do formy. Jeśli macie prostą formę, bez pofałdowanych brzegów, można ją wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowane ciasto do formy . Jeśli uda się Wam w całości - super! Jeśli
W kuchni Katieśmietanki z cebulką w wersji wegeteriańskiej, w wersji dla mięsożerców możesz dodać pokrojony boczek lub kawałki łososia, jak w przepisie na flammkuchen (przepis tutaj ). Doskonałe ciasto na pizzę przygotujesz z tego przepisu. Prosta, pyszna i nie ma potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów. Polecam! Składniki na 2 pizze: 250 g maki orkiszowej jasnej 140 ml wody 15 g drożdży(...)płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju/oliwy Na nałożenie: 200 g szparagów 1 cebula 200 ml śmietany kremówki sól, pieprz mozarella świeży tymianek - opcjonalnie olej/oliwa do smażenia Wykonanie: przygotuj ciasto na pizzę z przepisu na blogu cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij na gorącej patelni, następnie dolej śmietanę kremówkę i podgrzewaj około 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj teraz posiekane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Basi. Na szczęście Basia spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis. Mama Basi przygotowywała go z pomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne. Wykonanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco czasu. Składniki na ciasto piernikowe 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru pudru 2 jajka 5 dkg margaryny 3 łyżki kwaśnej śmietany (takiej jak do zupy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata