proste ciasta - 17526 przepisów (strona:741/1169)

Pizza z wędzonym twarogiem 199

wędzony twaróg i tak się zastanawiałam co by tu można z nim zrobić, wymyśliłam, że będzie idealny na pizzę. Do tego hiszpańska szynka jamon serano którą uwielbiam i wyszedł prosty ale bardzo smaczny obiad.  Składniki  10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody 70 g wędzonej szynki jamon serano kilka pomidorków koktajlowych 150 g wędzonego sera twarogowego(...)push({}); Z drożdży, połowy wody, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, resztę wody i zagniatamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Rozkładamy ciasto na wysmarowanej okrągłej blaszce, na to kruszymy połowę sera twarogowego, układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę, rwiemy

Delusional Trine
Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” 98

Dziś bardzo świąteczny wpis. Pachnący maślanym ciastem i makiem z bakaliami. Pewnie już w Waszych domach mrugają choinkowe lampki. Pewnie już upychacie w niewidocznych dla domowników miejscach gwiazdkowe prezenty. Pewnie już nucicie pod nosem świąteczne melodie. Pewnie w Waszych duszach już coś gra. Pewnie myślicie o tym błyskotliwym, wyjątkowym czasie Świąt. Pewnie tak… Może ktoś z Was myśli już(...)Prawie do północy siedzieli przy stole i wspominali swoje przeszłe wigilie. Wspominali tę, kiedy sie poznali w kolejce po karpia, tę, kiedy na jej palcu widniała już złota, prosta obrączka, tę, kiedy dźwiękowi kolęd wtórował płacz niemowlaka w drewnianej kołysce, tę, kiedy wojenny czas rozłączył ich ze sobą… Za każdą byli wdzięczni losowi, za każdą dziękowali, że mogli

Raj dla Podniebienia
Bezglutenowe ciastka owsiane z migdałami 170

Przepyszne ciastka owsiane z dodatkiem mielonych migdałów. Kruche i delikatne. Proste oraz szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z magazynu "La cucina naturale". SKŁADNIKI: 300 g mąki owsianej 200 g mielonych migdałów ( mąki migdałowej) 100 g cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko mąka owsiana lub ryżowa do podsypania W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem(...)utrzyj na pulchną masę. Dodaj jajko, mielone migdały i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę owsianą i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 1 cm. Wykrawaj ciastka i odkładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszcze. Piecz w temperaturze 160 stopni

Kuchnia bezglutenowa
Prezenty dla kochających gotować - moje top 10 149

Stojak do pieczenia kurczaka Bardzo lubię gadżety takie jak ten. Proste, ułatwiające pieczenie lub gotowanie. Ze stali nierdzewnej, z powodzeniem zastąpi butelkę, na której zwykle piekłam kurczaka. Fajny prosty pomysł :) Stojak dostępny jest tutaj KLIK , cena 13zł 6. Waga kuchenna Niezastąpiona w każdej kuchni. Teoretycznie można jej nie używać, można wyznaczać wagi i miary na oko, lecz gdy dużo(...)blogu) ważne by waga produktu była oznaczona dokładnie. Świetnie nadaje się do tego waga tego typu: Można dostać ją tutaj KLIK , cena 29zł. 7. Trójwymiarowa forma do pieczenia ciast Zakochałam się w takich foremkach od pierwszego wejrzenia. Świetny pomysł na wypieki świąteczne czy okazyjne. Ciasto upieczone w takiej foremce wygląda przepięknie, oryginalnie, na pewno wzbudzi podziw u gości. Wybrałam

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Naleśnikowe roladki 117

Wiecie już chyba, Moi Drodzy Czytelnicy, że lubię przepisy, które są proste, raczej szybkie do realizacji, a przynoszące spektakularnie pyszne rezultaty. Dzisiaj chciałabym się upewnić, że znacie przepis na właśnie takie przekąski. Swego czasu robiłam je przy każdej możliwej okazji. Są ciekawą i ładnie wyglądającą przystawką, która pozwala puścić wodzę fantazji i poszaleć ze smakami. Mowa o naleśnikach zwiniętych(...)ulubionymi składnikami, w wersji wytrawnej. Na początek musimy usmażyć naleśniki. Jajko mieszamy z mlekiem, mąką i szczypta soli. Ciasto powinno być takiej konsystencji, aby nabrane na łyżkę i wlewane z powrotem do garnka, lało się gęstym, ciągłym strumieniem. Gdy naleśniki stygną, przygotowujemy składniki, które chcemy zawinąć. Tym razem użyłam: serka feta serka śmietankowego (takiego do smarowania na kanapkę) pasty

Pichceniomania
Zebra 169

Proste, ale niezwykłe.  Znane, ale zawsze zaskakujące  swoim wyglądem i smakiem.    Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Jajka miksujemy razem z cukrem,  aż rozpuści się cukier.  Stopniowo (cały czas(...)miksując) dodajemy olej,  ciepłą wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia.  Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto  dzielimy na dwie części.  Do jednej części dodajemy mąkę,  a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto jasne i ciemne nakładamy na przemian  na środek formy  ( po dwie łyżki stołowe - jasnego

Pyszności Słodkości
Beziki 156

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Zrobienie bezików jest trochę czasochłonne, ale też niezwykle proste.  Jednak nie zawsze muszą wyjść takie same, nawet jeśli korzystamy z tego samego przepisu. Duży wpływ na efekt końcowy ma wilgotność powietrza, zbyt długie ubijanie lub niewłaściwa temperatura białek. Z tego przepisu korzystałam już niejednokrotnie i śmiało mogę Wam go polecić. Bezy są pyszne(...)doskonale nadaję się do przełożenia kremem. U mnie znikają bez dodatków, ale jak zdążę - robię z nimi lody, różne desery i ciasta.   2 białka (z dużych jajek) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli   Białka (*) ubić na sztywno (ze szczyptą soli). (**) Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny. (Piana powinna być

Di gotuje
Chleb na zakwasie 149

wychodził. Ale spróbowałam jeszcze raz i pora roku oraz ciepły grzejnik okazał się receptą na sukces. Kiedy już wyhodowałam zakwas to zabrałam się za chleb. Poniżej podaję przepis na prosty chleb który jak na razie jest moim hitem. Potrzebujemy: 200g mąki pszennej 300g mąki żytniej 100g mąki orkiszowej 5 łyżek zakwasu 500ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka soli pestki(...)łyżki otrębów Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy. Keksówka (36cmx12cm) smarujemy cienko olejem rzepakowym i obsypujemy mąką pszenną. Przekładamy ciasto do keksówki, uklepujemy lekko aby nie było powietrza (bo będą wielkie dziury). Ciasto mocno przykleja się do rąk, więc przy przenoszeniu ciasta i przy uklepaniu warto mieć zwilżone dłonie w ziemnej

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Żytnie ciasteczka z kokosem, czekoladą i bakaliami 177

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i proste w przygotowaniu a smakują rewelacyjnie. Można dodać ulubione bakalie. To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę.   (10 sporych ciastek)  1 szklanka mąki żytniej (nie co mniej) 1/2 szklanki płatków żytnich 1/4 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki rodzynek    50g czekolady (użyłam(...)gorzkiej z żurawiną) 1 jajko 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Z ciasta formować kulki (o wielkości nie co większej od orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.     Ciastka piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Piekarnik wcześniej powinien być

Di gotuje
Zebra 162

Proste, ale niezwykłe. Znane, ale zawsze zaskakujące swoim wyglądem i smakiem.  Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Jajka miksujemy razem z cukrem, aż rozpuści się cukier. Stopniowo (cały czas miksując) dodajemy olej, ciepłą wodę(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto jasne i ciemne nakładamy na przemian na środek formy ( po dwie łyżki stołowe - jasnego i ciemnego ciasta). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, ale po włożeniu ciasta temperaturę

Salonik smaków
Ciasteczka z Musem Czekoladowym 155

tylko i wyłącznie czekoladowymi przepisami jest strzałem w dziesiątkę. To już bodajże mój trzeci wypiek według jej receptury i kolejny, jakże trafiony i obłędny w smaku. Ciasteczka są proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Idealne do zrobienia z dziećmi. Idealne na przyjęcie, by zadowolić smakiem i wyglądem wymagających gości. Wspaniale wpisują się w klimat sezonu truskawkowego. Rozkosz dla podniebienia(...)sztuk: 75 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka zmielonych migdałów 3 łyżki masła 1 jajko Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około

Made By Mom And Son
Ciasteczka z Musem Czekoladowym 209

tylko i wyłącznie czekoladowymi przepisami jest strzałem w dziesiątkę. To już bodajże mój trzeci wypiek według jej receptury i kolejny, jakże trafiony i obłędny w smaku. Ciasteczka są proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Idealne do zrobienia z dziećmi. Idealne na przyjęcie, by zadowolić smakiem i wyglądem wymagających gości. Wspaniale wpisują się w klimat sezonu truskawkowego. Rozkosz dla podniebienia(...)sztuk: 75 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka zmielonych migdałów 3 łyżki masła 1 jajko Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około

Made By Mom And Son
Korzenne ciasteczka świąteczne 170

Listopad to dobry czas by upiec te ciasteczka na święta będą jeszcze lepsze a ich aromatem przejdzie cały dom...ach..Te są proste i zawsze się udają. W grudniu zostanie nam tylko dekorowanie lukrem, koniecznie schowajcie przed łasuchami...-;) Składniki 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 10 dag miałkiego cukru 1 torebka cukru waniliowego 2 żółtka(...)mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier i cukier waniliowy pokrojoną margarynę, żółtka jajek, dosypujemy kardamon i cynamon składniki siekamy nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatamy gładkie ciasto. 2. Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm i foremkami

Wanilia i Kardamon
Chleb pszenny z makiem 154

działa. Dla odmiany ten chleb należy do tych delikatnych, miękkich i łatwo strawnych. Wydawało mi się, że będzie bardziej słodki, ale nie jest. Wykonanie jest bardzo proste : Do miski przesiałam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, wsypałam 1/4 szklanki maku ( 3 łyżki) i 1/4 szklanki sezamu ( 3 łyżki) , 1/2 łyżeczki soli, łyżkę miodu ( można dać cukier i jak wolisz(...)łyżki). Wlałam szklankę ciepłej wody i 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodałam 3 łyżki zakwasu żytniego jasnego (można użyć też pszennego). Całość wyrobiłam w misce przez ok. 5 minut. Ciasto jest raczej gęste, klejące się do rąk, ale da się uformować np w okrągły bochenek. Odstawiłam do wyrastania łącznie na 80 minut, po 40 minutach chwilę wyrobiłam i znów odstawiłam

apetytnapieczenie
Rogaliki z dżemem brzoskwiniowym 164

Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym to bardzo prosty i uniwersalny przepis dla każdego, są błyskawiczne w przygotowaniu . Idealny poczęstunek do kawy lub herbaty. składniki na 10 rogalików 50 dag mąki szklanka mleka 1 jajko 1 białko 10 dag drożdży 5 dag masła 2 łyżki cukru dżem brzoskwiniowy cukier puder do posypania przepis Z mleka , 2 łyżeczek cukru i drożdży(...)przygotowujemy rozczyn. Gdy urośnie , dodajemy do niego mąkę , jajko , stopione masło i resztę cukru. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy  trójkąty , układamy na nich dżem . Zawijamy trójkąty , formujemy rogale i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze .Pozostawiamy do wyrośnięcia ,smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru w temp.200 st. C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania