Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa to obowiązkowe ciasto w kuchni północno-amerykańskiej, szczególnie o tej porze roku. Pamiętam gdy pierwszy raz skosztowałam domowej tarty dyniowej podanej na gorąco z zimną bitą śmietaną… Siedzieliśmy na zewnątrz w ogrodzie świętując zakończenie jesieni , a jeszcze ciepły i słodziutki “pumpkin pie” pachnący aromatycznie korzennymi przyprawami wspaniale nas rozgrzał. Po latach zapragnęłam odtworzyć jego smak(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżki (45 ml) stałej części mleka kokosowego z puszki 2-6 łyżek mąki ziemniaczanej* Praktyczne porady: Przepis na puree z dyni jest prosty i może występować w dwóch wersjach: 1) Nieobraną dynię w kawałkach pieczemy w piekarniku (temperatura około 200 stopni C przez około 40 minut) i potem miksujemy do uzyskania konsystencji
Lamarida.plczasach jest dużo osób które nie tolerują glutenu, więc myślę że komuś przepis się przyda :) ja uwielbiam wszystkie chlebki domowego wypieku ale ten jest rewelacyjny.. w dodatku bardzo prosty do zrobienia. Przepis na 2 chleby - forma 30cmx12cm SKŁADNIKI: 500g mąki gryczanej firmy BioBabalscy 300g mąki ryżowej 200g mąki kukurydzianej 14g drożdży instant 4 łyżki siemienia lnianego albo nasion(...)łyżka cukru 900-1000ml lekko ciepłej wody WYKONANIE: 1. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. 2. Dodać wodę, dokładnie wymieszać. 3. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, pozostawić do wyrośnięcia około 2 godzinki. 4. Chlebek pieczemy w temperaturze 220* około 1,5 godz.(góra-dół) , jeśli chlebek nam się zbyt rumieni możemy przykryć folią aluminiową
Dziś Ja gotujeRacuchy to błyskawiczny i pyszny deser, który można przygotować w każdych, nawet najbardziej spartańskich warunkach. Racuchy z bananami mają bajecznie prosty skład, i nie ma w nich ani mleka, ani śmietany. Wystarczy trochę mąki, jajko, woda i banany. Gotowe racuchy można posypać cukrem, choć dzięki bananom są wystarczająco słodkie bez żadnych dodatków. 1,5 szklanki mąki 1 jajko(...)szklanki wody (ok. 125 ml) 4 banany olej do smażenia (opcjonalnie) cukier do posypania Mąkę mieszamy z 1 dużym jajkiem i połową szklanki wody do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż na naleśniki. Dodajemy obrane i pokrojone w talarki banany i mieszamy. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje ciasta starając się, by w każdej z nich był
Dieta bez mlekadalej nie jest jednolity, lepiej dokończyć mieszanie szpatułką. Spody biszkoptowe przekrawamy wzdłuż na 4 blaty. Kładziemy pierwszy z nich na paterze lub talerzu i nasączamy musem malinowym omijając brzegi ciasta. Na górę nakładamy krem, dla wygody można przełożyć go sobie do worka cukierniczego. Rozsmarowujemy krem przy pomocy noża lub szpatułki. Na krem nakładamy połówki malin, zostawiając wolne brzegi – dzięki(...)malin nie będzie wyciekał na brzegi tortu. Powtarzamy z kolejnymi dwoma spodami. Na ostatnią warstwę tortu nie nakładamy musu malinowego, dzięki temu łatwiej będzie nam wygładzić krem i uzyskać proste krawędzie. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez
Ciastkozercysmakowe połączenie idealne. Kremowy twaróg ( tutaj polecam ten idealny ) z aromatem wanilii oraz lekko kwaskowe truskawki. W sezonie nie może ich zabraknąć, więc kombinujemy: ciasta , naleśniki, kompot, z bitą śmietaną ale koniec końców i tak robię makaron z truskawkami i twarogiem. Jeżeli chodzi o makaron to pełna(...)formie krok po kroku. To kwestia oddania hołdu, tej banalnej, lecz ważnej dla nas potrawie. Poza tym potrawy na pierwszy rzut oka proste, często sprawiają nie mały kłopot. Makaron z truskawkami i twarogiem Składniki: 250 g makaronu świderki 350 g truskawek 80 g cukru 2-3 łyżki śmietany
kuron.com.plktórej korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, nastepnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Na tym etapie możemy makaron ugotować lub przygotować do suszenia. W tym celu makaron rozwieszamy (rozkładamy, jak kto woli) np. na rusztach z piekarnika. Po kilku godzinach(...)się łamać jest gotowy) przekładamy do szczelnych pojemników lub woreczków zamykanych strunowo. Świeży, czy suszony gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 2 – 3 minut. Makaron domowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i stanowi bazę wyjściową bardzo wielu dań. Warto go przyrządzić na swój ulubiony sposób, bądź trochę z nim poeksperymentować – na słodko, na ostro… i nie tylko. Makaron to produkt
mojewypiekiinietylkooszałamiającą furorę na instagramowym profilu onijki . Postanowiłam również je upiec i nie żałuję. Wyszły pyszne. Miękkie, zrumienione z dużą ilością maku. Tak jak lubię. Przepis na paluchy jest bardzo prosty i nawet dziecko nie powinno mieć z nim problemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Świeże, pachnące domowe pieczywo skusi niejednego niejadka. Paluchy drożdżowe z makiem 4 szkl mąki pszennej(...)cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 1 jajko mak Drożdże wymieszać w ciepłym (nie gorącym) mleku i połączyć z resztą składników. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby zwiększyć ilość mleka lub mąki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki
Pieguskowa Kuchniałyżki tłuszczu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo zalewamy stopniowo wodą i mieszamy, aby powstała lekko lejąca konsystencja. Uważajcie, aby nie dodać za dużo wody, bo wtedy wyjdzie ciasto na naleśniki. Smażymy placki na odrobinie tłuszczu. 2. Mięso rozbijamy na kotlety, doprawiamy wedle uznania i smażymy na tłuszczu. 3.Brokuł jeśli mrożony, gotujemy do miękkości. Jak świeży kroimy
Zdrowie i pysznie na talerzuktórej korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, nastepnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Na tym etapie możemy makaron ugotować lub przygotować do suszenia. W tym celu makaron rozwieszamy (rozkładamy, jak kto woli) np. na rusztach z piekarnika. Po kilku godzinach(...)się łamać jest gotowy) przekładamy do szczelnych pojemników lub woreczków zamykanych strunowo. Świeży, czy suszony gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 2 – 3 minut. Makaron domowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i stanowi bazę wyjściową bardzo wielu dań. Warto go przyrządzić na swój ulubiony sposób, bądź trochę z nim poeksperymentować – na słodko, na ostro… i nie tylko. Makaron to produkt
mojewypiekiinietylkodługiej przerwie znowu razem pieczemy czyli Ciasto na niedzielę wróciło na swoje tory a tym razem tematem jest Masło orzechowe w wypiekach . Chodziło za mną coś słodkiego już jakiś czas a jak Asia podała tytuł wydarzenia zaraz wiedziałam że będzie to sernik, a potem wymyśliłam te mini serniczki. Są mega waniliowe, kremowe, z czekoladowym spodem z masłem orzechowym. Idealny deser(...)szkoły, pracy czy w domu przy filiżance kawy czy herbaty. Polecam gorąco bardzo prosty przepis a i wykonanie szybciutkie. Mini serniczki waniliowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy nie za grube naleśniki z każdej strony na złoty kolor
CookMagdalej nie jest jednolity, lepiej dokończyć mieszanie szpatułką. Spody biszkoptowe przekrawamy wzdłóż na 4 blaty. Kładziemy pierwszy z nich na paterze lub talerzu i nasączamy musem malinowym omijając brzegi ciasta. Na górę nakładamy krem, dla wygody można przełożyć go sobie do worka cukierniczego. Rozsmarowujemy krem przy pomocy noża lub szpatułki. Na krem nakładamy połówki malin, zostawiając wolne brzegi – dzięki(...)malin nie będzie wyciekał na brzegi tortu. Powtarzamy z kolejnymi dwoma spodami. Na ostatnią warstwę tortu nie nakładamy musu malinowego, dzięki temu łatwiej będzie nam wygładzić krem i uzyskać proste krawędzie. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez
CiastkozercyOstatnio u mnie szał cukiniowy :) zastanawiałam się czy dodawać ten przepis bo jest banalnie prosty ale może akurat komuś się przyda i zrobi taką cukinię na obiad.Szybka i prosta w przygotowaniu :) Zapraszam do wypróbowania:) 1 cukinia średnia 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 szklanka mąki typ 550 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta chili szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii olej do smażenia Do miski wlewamy mleko,wodę, dodajemy jajko, sól, przyprawy i mąkę z proszkiem do pieczenia, dobrze mieszamy mikserem. Ciasto ma być dość gęste aby dobrze trzymało się cukini i lekko ostrawe.Cukinię myjemy i kroimy w plasterki o grubości około 3 mm. Następnie lekko oprószamy solą i pieprzem
Sama słodycz i szczypta chiliKolejny deser na blogu z nasionami szałwii hiszpańskiej. Tym razem pudding z chia na mleku kokosowym połączyłem z kiwi i odrobiną suszonej żurawiny. Deser bardzo fajnie
Programista w kuchniciasteczka i desery na wszystkie wyjątkowe okazje. Całość podzielona jest na kategorie: ciasta do kawy, ciasta drożdżowe, ciastka, czekolada, desery, serniki, tarty i ciasta kruche, torty i ciasta tortowe, ciasta bez pieczenia oraz z różnych stron świata. Patrząc na zdjęcia, już cieknie mi ślinka i mam ochotę przygotować wszystkie pyszności z propozycji Doroty. Wybór jednego przepisu, może sprawiać nie lada(...)apetycznie wyglądają, wszystkie również różnią się od siebie, co dodatkowo utrudnia podjęcie decyzji. W tej książce autorka postawiła na świeżość, kolory i sezonowość. Cytując autorkę: „Część wypieków jest prosta w przygotowaniu, ponieważ wystarczy pokruszyć i zmiksować razem składniki, niektóre jednak wymagają większych umiejętności lub odrobinę więcej czasu. W jednych ważne będzie dokładne odwzorowanie opisanych kroków, inne można dowolnie
Be Fit Be Strong