Jamar szczypta cynamonu garść truskawek DEKORACJA ulubione owoce Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Do mąki dolewamy letnie mleko z wodą i oliwą. Dodajemy syrop klonowy. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Ciasto formujemy w kulę. Zostawiamy pod przykryciem na jakąś godzinę. Truskawki blendujemy. Dodajemy je do musu jabłkowego firmy Jamar . Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Kuchnia w oparachkremowy z czosnkiem i ziołami, ale spokojnie można wykorzystać niemal każdy inny smakowy, albo nawet zwykły naturalny i wypróbować własne kombinacje ziół, przypraw, soli i pieprzu. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym upieczone krakersy będa bardziej chrupiace. Ciasto jest bardzo elastyczne i łatwe do wałkowania i wycinania - można spokojnie puścić wodze fantazji i wykorzystać zakamuflowane w tyle szafki foremki do ciasteczek
Lejdi of the housemasła (zimnego) 50 g cukru kokosowego – u mnie od Woj-len Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je zawsze nożem, aby łatwiej wyrobić ciasto), 1 żółtko i cukier kokosowy. Ciasto zagniatamy dokładnie ręką, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lub kawałki ciasta rozgniatamy ręką (ja często tak robię jak się spieszę
Słodkie okruszkiPolecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik. Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dosypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy 2 rozgniecione ziemniaki. W drugim naczyniu robimy zaczyn z 500 ml ciepłej wody, łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia, potem dolewamy wyrośnięty zaczyn(...)mąki ... ...dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem, a po wymieszaniu wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :) Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować . Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy na blachę, smarujemy
chleba naszegopotem poprosił o taki sam na Święta! :) Polecam, jak wspomniałam, na świąteczne lub okazjonalne przyjęcie. Można go podać także jako dodatek do barszczu zamiast tradycyjnych krokietów, pierożków czy wytrawnego ciasta (jak to TU ). Taka odmiana z pewnością zostanie przyjęta z dużym entuzjazmem i zachwytem! :) Do przygotowania można użyć dowolnego mięsa - ja wykorzystałam wołowinę, ale z powodzeniem może być również mięso(...)wykorzystać też mięso ugotowane (np. z rosołu czy innej zupy) - wtedy już go nie smażymy, a blendujemy na gładką masę. Co więcej - można też przygotować wersję wegetariańską w bardzo prosty sposób. Wtedy zamiast warstwy mięsnej działamy na przykład z czerwoną soczewicą, cieciorką lub fasolą. Sama pokuszę się o taki w najbliższym czasie ;) Do przygotowania tego wypieku zainspirowało mnie Wino Panul
Kolorowy Przepisownikmiotła i wymiatają je pierwszorzędnie! Kiedyś całą gromadą, na działkach zbieraliśmy je do koszyka, a potem babcia, albo któraś z cioć gotowały z nich kompot :) Do tego kawałek ciasta i radość naszej gromadki była pełna! Na jednej z takich działek rośnie jeszcze mirabelkowe drzewko. Dostałam jakiś czas temu całą reklamówkę tych małych śliwek :) Postanowiłam przerobić je na mus, wzbogacić aromatem(...)zdaniem wybitnie do nich pasuje, i zamknąć w słoikach. Ich zapach przypomina mi tamte ciepłe, jesienne dni :) Jeśli macie do nich dostęp, koniecznie spróbujcie zrobić ten mus! Jest bardzo prosty, słoneczny i pyszny :) Na szare wieczory i chłodne poranki. Mus z mirabelek z wanilią Potrzebujesz: 2,5kg mirabelek 1,5 szklanki cukru ( lub więcej/ mniej w zależności od stopnia kwaśności
Kuchnia w Słońcu Skąpananaprawdę pyszne a dodatkowo – plastyczne. Nie połamią się przy zawijaniu. Cztery podstawowe składniki, chwila pracy i gotowe wrapy lądują na talerzach! Przepis jest naprawdę bardzo krótki i bardzo prosty. Smak – bez porównania lepszy niż najlepsze kupne tortille. Na drugi dzień zostają miękkie i plastyczne, nadają się do jedzenia zaraz po zdjęciu z patelni. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą(...)podgrzewamy oliwę i wlewamy do niej mleko. Schłodzi zagrzany tłuszcz, a samo się zagrzeje. Ciepłą ale nie gorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy
Karo in the Kitchendziś – mecz Polska-Niemcy Euro 2016! Każdy fan piłki nożnej na pewno będzie kibicował, przeżywał każdą minutę i trzymał kciuki za naszą reprezentację. Przed meczem warto przygotować coś prostego i pysznego dla każdego kibica, dlatego postanowiłam przygotować dla Was krótkie zestawienie 8 przepisów (na blogu znajdziecie ich o wiele więcej): Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą Domowe chipsy(...)Chrupiące kawałki kurczaka w musztardowo-ziołowej panierce Tosty z patelni Grillowana tortilla z wędliną, sosem czosnkowym i dodatkami Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese Pozdrawiam i… 3MAM KCIUKI ZA NASZĄ REPREZENTACJĘ! Zapisz Zapisz
Słodkie okruszkiPomysł na zrobienie tych dziecinnie prostych muffinów naszedł mnie dzisiaj popołudniu, z racji że cynamon darzę wielką miłością przypadły mi one do gustu, były wprost genialne do popołudniowej kawy. Składniki: (6 szt.) 250g mąki z tapioki (można zastąpić miksem) 50g mąki kukurydzianej 2 łyżki cynamonu 3 łyżki miodu 2 jajka 1/3 szklanki mleka migdałowego 40g miazgi migdałowej Sposób(...)przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy w misce. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto wlewamy do formy na muffiny i pieczemy przez 20-25 minut. Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comdziałania. Jednak czasu wciąż brak, a zależy mi na nadrobieniu zaległości. Chcę skomentować obserwowane przeze mnie blogi, dać znać, że wciąż tu jestem! Obiecuję, że jak tylko "wyjdę na prostą" z szkolnymi obowiązkami, wrócę do blogowego świata. SKŁADNIKI: ok 40g obranej dyni ok 60g tofu ok 50g okary łyżka mielonego ostropestu 2 łyżki tahini kawałek awokado garść szpinaku(...)czarnuszka, chili, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z oregano i chili WYKONANIE: dynię trzemy na małych oczkach, następnie blendujemy z tofu i okarą całość mieszamy z ostropestem, tahini i przyprawami ciasto przekładamy na papier do pieczenia- pieczemy w 190 stopniach przez 30 min podajemy ze szpiakiem, awokado i kiełkami
healthy dreamsScones , czyli kruche bułeczki rodem z deszczowej Anglii, poznałam w ...Lublinie. I wcale wtedy nie padało ;) Podczas targów BAKEPOL, ten prosty, a zarazem tak wyrafinowany w smaku wypiek, przygotowała Anna Maria z bloga KUCHARNIA . Polubiłam, pokochałam i ...zrobiłam swoją wersję. Przepis bazowy, jest nadal przepisem Anny Marii, dodatki wybrałam - rozglądając się wokoło i biorąc to, co było pod ręką, zważając(...)jednak, by wszystko do siebie pasowało. I tak w moich scones wylądował siekany szczypior i zielone oliwki. A co jeszcze można dodać do wytrawnego ciasta? A niemalże wszystko: suszone pomidory, płatki papryki, wszelkie zioła świeże lub suszone, kapary, smażone, odsączone z tłuszczu grzyby, oliwki, ziarna i co tam jeszcze wyobraźnia Wam podpowiada. A z czym podać te angielskie bułeczki ? Scones
kolorowotorcikowoCrumble - tajemnicza dla niektórych, angielska nazwa czegoś bardzo prostego i bardzo smacznego. Przez wiele lat przygotowywałam crumble nie wiedząc, że to właśnie to. Podobno deser ten wymyślono podczas II wojny światowej w Wielkiej Brytanii, kiedy ze względu na kryzys były problemy z żywnością. W oryginale kruszonka powinna być zrobiona z cukru, mąki pszennej i zimnego masła - w równych proporcjach wagowych(...)czyli np. po 100 gramów masła, mąki i cukru). Ja wykorzystałam resztki ciasta pozostałego z pieczenia tarty orzechowej. Nie jest to klasyczna kruszonka, ale ważne, że smakuje tak samo pysznie. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki drobno posiekanych
Codzienna kuchnia niecodziennachlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej 10g drożdży instant 10g soli 40ml oliwy z oliwek 400ml letniej wody Przygotowanie(...)drożdżami, następnie dodać sól i również dokładnie wymieszać, dodać oliwę i wodę i zacząć ubijać używając haków. Miksować przez 5-7 minut na średniej prędkości do czasu aż ciasto będzie gładkie i ciągliwe. Duże plastikowe, kwadratowe naczynie wysmarować oliwą i przełożyć do niego ciasto, przykryć ściereczką i zostawić aby wyrosło (orzez około 1-2 godziny), powinno podwoić lub nawet
Codzienne GotowaniePozostając w kokosowym temacie, zapraszam na post poświęcony domowemu wegańskiemu mleku kokosowemu. Takie mleko jest proste, tanie i wyjątkowo smaczne. Z powodzeniem może zastąpić mleko krowie, które zawiera więcej substancji szkodzących nam, niż tych pozytywnie wpływających na nasz organizm. Napoje roślinne można przygotować w domu małym nakładem pracy i pieniędzy. Nadają się do tego wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, sezam(...)migdały, orzechy nerkowca, płatki owsiane i wiele innych. Można wyczarować wiele ciekawych smaków, a przygotowane mleko nadaje się do kawy, ciast, deserów, jak również do zup i sosów. Mleko roślinne przygotowujemy w proporcjach: 1 szklanka wiórków na 4 szklanki wody. Wiórki zalewamy dwoma szklankami gorącej wody i namaczamy pod przykryciem przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie
two broke sistersZgodnie z obietnicą zaczynam jagodowy weekend :) Dzisiejsza propozycja to połączenie pysznych domowych czekoladowych ciasteczek z ulubionymi lodami (ja wybrałam BigMilki) i jagodami. Prosta lodowa kanapka to idealny pomysł, żeby urozmaicić zwykłe lody. Możecie także sprawić przyjemność dzieciom wybierając ciekawe kształty foremek. Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka(...)ekstraktu z wanilii 1 jajko +0,5 szklanki jagód, lody śmietankowe Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości
CiastkozercyBabka na Oleju Siostry Anastazji - Składniki: 4 jajka 150 g mąki 175 g cukru 125 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao cukier puder (do posypania) Prosta Babka na Oleju Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier(...)najniższy poziom i stopniowo dodajemy żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem na przemian z olejem. Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy margaryną i wlewamy ok. 2/3 przygotowanego ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji po czym wylewamy na ciasto białe. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększamy temperaturę
Słodka StronaKruche ciasteczka z kremem nutella są pysznym dodatkiem do herbaty lub kawy o każdej porze dnia. Są to proste i szybkie w przygotowaniu ciastka, potrafi je wykonać nawet dziecko. składniki na około 20 ciasteczek 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki nutelli 2 łyżki jogurtu naturalnego przepis(...)miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy, dodajemy również nutellę oraz mąkę na końcu wlewamy jogurt. Dłonią wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego spłaszczamy je dłonią i widelcem odciskamy kratkę. Ciasteczka przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 15 minut
Smakowite DaniaMała rzecz, a cieszy ;) Pyszne, barrrrrdzo czekoladowe tartaletki z wykorzystaniem ciasteczek oreo. (u mnie na zdjęciu biedronkowa podróbka popularnych ciasteczek ;) Deser jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia, także każdy przygotuje go na pewno bezproblemowo :) Z przepisu wychodzi 6 tartaletek. Foremka o średnicy 6,5cm u dołu i 9cm u góry. Składniki: Spód: opakowanie (175g) ciasteczek oreo 60g roztopionego(...)masła Masa: 200g śmietanki 36% 200g czekolady mlecznej 100g masła Dodatkowo: kilka ciasteczek do dekoracji Ciasteczka razem z nadzieniem mielimy w malakserze. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Foremki wyklejamy ciastem i wkładamy do lodówki, żeby się mocno schłodziło. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojone masło i czekoladę. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Ciepłą masę wlewamy do foremek
Czerwona Porzeczkawiązanka baloników. Każde porównanie do nich pasuje. Są trochę jak przepustka do dzieciństwa, gdy najbardziej liczył się kolor i kształt, a smak był już na drugim planie. Niezwykle proste w wykonaniu, pozwalają rozbudzić wyobraźnię, gdy przychodzi do ich dekorowania. Robiąc je, naprawdę odpoczęłam. Potrzebny był mi ten czas na turlanie kuleczek i zdobienie ich kolorową posypką(...)Cały bukiecik cake pops. Cake pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu
KUCHARNIABardzo prosty przepis na mini pączki bananowe - szybko mieszamy, smażymy, a najszybciej zjadamy :) SKŁADNIKI 3 banany 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia cukier puder i cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Banany miksujemy. Dodajemy mleko i jajko i znów mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę(...)proszek, sodę i sól. Miksujemy do otrzymania gęstego ciasta. W garnku rozgrzewamy olej. Kładziemy pączki na tłuszcz za pomocą łyżeczki. Najlepiej pomóc sobie drugą i spychać energicznie ciasto na olej. Co jakiś czas maczamy łyżeczki w oleju, a gdy ciasto się do nich poprzykleja - myjemy i osuszamy. Smażymy pączki partiami na złoty kolor- z obu stron. Odsączamy na papierowym
Moje Kuchenne Rewelacjeciasto może być za każdym razem inne. Ja wykorzystałam kremy z tego przepisu , a udekorowałam je dżemem wiśniowym. Może nie wyszło najpiękniejsze, ale za to jak smakowało! Ciasto ma bardzo przyjemny smak i jest na tyle wilgotne, że nie potrzebuje nasączania. Właśnie z tego powodu jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest do nich wręcz doskonałe również dlatego(...)się z niego różne wzory i nie kruszy się tak bardzo, jak biszkopt. Sprawdzi się także w przypadku niezapowiedzianych gości, ponieważ składniki na nie zazwyczaj mamy w domu. Szybkie, proste, raczej nie może się nie udać. Serdecznie polecam na niedzielny deser :) Smacznego
Ratunku obiadBardzo szybki, bardzo prosty BARDZO SMACZNY placuszek. Polecam ! Spód: 250-300g kruchych ciastek ( ja użyłam herbatniki i ciasteczka amaretti ) 2 łyżki masła 1 łyżka wody Zmielić ciastka, pod koniec dodać masło i wodę. Powstałym ciastem wylepić tortownicę ( małą - śr. 20 cm ). Zapiec 15 minut w 170 stopniach. Nadzienie: 1 łyżka żelatyny - rozpuścić w 70 ml wrzątku. 1,5 szkl
kolorowotorcikowokakao, sól oraz cukier, wbij jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód
Food Squaremnie gryczany 1 łyżka oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 60 g masła 3 łyżki przyprawy do piernika żurawina, rodzynki, śliwki- to co lubicie do środka Wykonanie jest bardzo proste, ale efekt wzbudzi podziw niejednego wyrafinowanego zjadacza pierników. Umyj,obierz i pokrój w kostkę jabłka. Ma być 800 g, ja dałam ciut więcej. Umieść je w misce i zasyp cukrem(...)przyprawą do piernika. Dodaj jabłka z wytworzonym sokiem, wymieszaj dokładnie , będzie ciężko ,ale tak ma być. Najlepiej robić to łopatką. Masło, żółtka roztrzepać z olejem i dodać do ciasta, wmieszać. Ubić na sztywno białka i powoli wmieszać je we wszystko. Na koniec bakalie. Długa keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz w 180 stopniach około godzinki. Sprawdzać
Z Kuchni Do KuchniSernik z bananami i masłem orzechowym – Nowy sernik w Małej Cukierence :). Jest ciekawy w smaku z masą bananową i masłem orzechowym, coś dla fanów tych dwóch
Mała CukierenkaMakaron chow mein z kurczakiem to nasza azjatycka propozycja na pyszny obiad. Makaron jest bardzo prosty w przygotowaniu ale ma oryginalny smak dzięki połączeniu odpowiednich przypraw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojprzepisna.pl – Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska Przepis na warzywny makaron, który bardzo przypadł mi do gustu, gdy byłam na poście
moj przepis naDzisiaj bardzo smaczne czosnkowe naleśniki. Znakomite o każdej porze dnia. Szybko się robi, a smakują de luxe:) Potrzebujemy twaróg, śmietanę, czosnek, sól, pieprz,paprykę, ogórek świeży
chleba naszegoPolecam na podwieczorek lub na słodkie śniadanie. Pyszne, bardzo delikatne placuszki z sera twarogowego, jajek i mąki. Wyśmienite z cukrem pudrem lub dżemem czy kwaśną śmietaną
babka w formieOtrzymałam do degustacji kilka herbat oraz kawę ziarnistą ze sklepu cafe Tomy tea Ta którą widzicie nosi nazwę Kwiatowy Ogród. W jej skład wchodzą
Proste Potrawymojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-kawowy. Niestety nie zdążyłam z publikacją tego przepisu przed Dniem Matki, ale mam nadzieję, że przyda Wam się z innej okazji. Ja swój
moj przepis naKuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo
Oryginalny smakpalmowym – won! Postanowiłam upiec takie bułeczki sama. Powiem wam, że nie jest to trudne, nie wymaga umiejętności akrobaty i jakiś magicznych sztuczek. No, może trochę cierpliwości wymaga. Przepis jest prosty i bułki są cudnie dobre. Może trochę szybko schną, ale nie będą jak te sztuczne twory ze sklepu – wiecznie sprężyste. Potrzebujemy: 1 szklankę ciepłego mleka 110 g rozpuszczonego(...)łyżki rodzynek 2 łyżki groszków czekoladowych do pieczenia lub dwie łyżki drobno posiekanej czekolady gorzkiej*. Mówiłam, że będzie prosto. Wszystko wrzucamy do miski i wyrabiamy albo hakami do ciasta, albo drewnianą łyżką. Ciasto ma być dobrze połączone i delikatnie lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i dzielimy
ladykitchen